自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Zahn 發表於 24-4-15 17:25
其實登記護士同註冊護士有咩分別?

人工

侯爵府

天貓 發表於 24-4-15 15:22
我姨甥女讀登記護士,佢畢業去咗做手術室護士,做左兩年,而家去讀埋註冊護士…

我有朋友一出嚟做嘢就係 ...

其實是否有分手術室護士、登記及註冊? 入職條件和人工是否不同?

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 24-4-15 18:45
真人真事
我女讀緊大學
佢有同學做診所兼職,幫人打疫苗

其實診所打針果d真係未必係護士,我n年前畢業喺診所做過,講真真係醫生教兩句就要自己落手打

珍珠宮

水草 發表於 24-4-15 22:26
其實是否有分手術室護士、登記及註冊? 入職條件和人工是否不同?

佢係讀登記護士,但申請到手術室護士….

註冊護士當然唔同,人工個Range會高好多,我姨甥女而家就係返轉頭再讀….

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我屋企人一畢業就做註冊護士,之後讀咗Master升護士長,再升病房經理,而家係亞當

水晶宮

畀面勳章

Zahn 發表於 24-4-15 17:25
其實登記護士同註冊護士有咩分別?

學歷要求不同,人工不同,工作內容不同 登記護士亦可以打針,只係有某D例如入侵性工序要由註冊護士先可以做!依家護士學校反而冇專門教抽血,多數會由“抽血員”負責,不過好多護士畢業後會考個抽血牌,因為要約要等抽血員/實習醫生,不如自己抽埋 其他要再學嘅專科技能有:助產士、老人科、糖尿、心臟、急症、手術、兒科、骨科......甚至管理學

別墅

大宅

701003 發表於 24-4-16 09:25
其他要再學嘅專科技能有:助產士、老人科、糖尿、心臟、急症、手術、兒科、骨科......甚至管理學.

其實哩啲科目, 係唔係要有有關的所謂牌 (其實即是證書?) 先可以做得呢? 一個科目, 通常要讀幾耐? 半年? 幾年?

男爵府

yanyan-mummy 發表於 24-4-15 22:37
其實診所打針果d真係未必係護士,我n年前畢業喺診所做過,講真真係醫生教兩句就要自己落手打
...

我去診所打針全部都係醫生打架喎!

水晶宮

畀面勳章

Zahn 發表於 24-4-16 16:49
其實哩啲科目, 係唔係要有有關的所謂牌 (其實即是證書?) 先可以做得呢? 一個科目, 通常要讀幾耐? 半年? ...

各專科都不同時數,例如抽血只需三幾日,有D專科要一年以上 證書與學位修業時間有好大分別!醫護係需要不斷進修嘅工種,想有好發展就要進修!當然亦有不少醫護只求平平安安做到退休,唔打算升職

水晶宮

畀面勳章

其實哩啲科目, 係唔係要有有關的所謂牌 (其實即是證書?) 先可以做得呢? 一個科目, 通常要讀幾耐? 半年? ...

當然係有牌先可以做啦,醫護面對嘅係人命 抽血牌助産士牌....不嬲都係咁叫,因為進修種類繁多,有D係證書,有D係學位,甚至phd

複式洋房

Zahn 發表於 24-4-14 21:05
請問有無人自己或識人做護士? 做得耐嗰啲護士, 講緊超過20年嗰啲, 係唔係通常都有好多牌架? ...

又唔覺

男爵府

成為註冊護士後,還需要持續的進修,唔係單單註冊後就算數。

我好友二十幾年前,由註冊護士開始,本來應分派到政府醫院的外科,點知分咗去婦產科,但不氣餒,努力在這方面發展,憑著工作經驗,及持續進修,今天佢已經進升成為護士長了。

護士這個行業無話幾多年就可以有咩牌,進修都唔係幾個月就搞掂,科科唔同。

翡翠宮

Charlotte_mom 發表於 24-4-15 18:45
真人真事
我女讀緊大學
佢有同學做診所兼職,幫人打疫苗

不出奇。診所姑娘。

別墅

識朋友個女仲有2年畢業

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊