自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

佢係幾好,所以啲朋友笑佢上世做錯咩衰野,係咪殺我全家再掘我祖墳今生先遇到我呢個麻煩c9

子爵府

我老公好到我覺得自己襯唔起佢

公爵府

回覆樓主:

我c6孝順既,99係少奶奶冇出嚟做過野,係果種得閒去酒店high個tea再shopping果種,佢要咩我c6好快就會買俾佢或叫佢簽佢張附屬卡買。我係支持c6孝順既,阿媽永遠係最親! 同埋99都算易相處,重點係有咩揾佢個仔,唔好煩我! 同埋通常孝順既對老婆仔女都唔錯既!

子爵府

只講呢三樣,我老公直頭二百分,佢連孝順都唔達標,對於我呢啲重親情嘅人係好睇唔過眼。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我覺得嫁比佢算唔錯,起碼叫生活無憂,唔洗捱。佢份人工比哂我管,我鐘意點洗都得,佢叫我做ftm就得 ,主力湊仔揸車接送,metime就瞓下晏覺,上網,玩下貓。雖然婚後要同6299住,不過一齊住了十幾年,關係幾好,經常一齊去旅行,又唔洗我買餸煮飯做家務,我好感恩佢地幫手湊仔。

瑪瑙宮

syne403 發表於 24-5-2 17:22
起碼唔會愚孝,準時俾家用,唔會搞到婆媳關係緊張

少做少错,唔做唔错

子爵府

我滿意自己嗰個

珍珠宮

加菲貓3 發表於 24-5-2 17:37
人夾人緣,只要妳有一方面超過佢底線,佢一樣覺得成世唔快樂。。再有好多女喜歡童話。好難滿足。。。。我老 ...
你點話老婆?咩語氣?
咁佢有無話你?話你你有無嬲?

珍珠宮

nldw2012 發表於 24-5-2 18:08
根本
有 愚孝(是非黑白不能平衡處理)/
冇準時俾家用(自己組織新家庭能力不足)/

睇jm們欣賞既老公,都係有呢啲能力,主要都係大是大非前撐老婆,錢唔會同老婆計較

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雖然c6好多缺點
但佢真係錫我嘅。呢排我成日見暈,佢一路嘰嘰格格話我平時唔保養,一路買晒d鈣片維他命,早兩日連養生壺當歸藥材都買埋,上網搵食譜煲完要我飲,呢d時候就覺得自己無嫁錯人

伯爵府

加菲貓3 發表於 24-5-2 17:37
人夾人緣,只要妳有一方面超過佢底線,佢一樣覺得成世唔快樂。。再有好多女喜歡童話。好難滿足。。。。我老 ...

有時未打過工/冇乜社會經驗/冇乜同其他異性相處嘅女人係幾難服侍,溝通。佢哋對另一半要求高,以為男人是應該這樣那樣的,而女人只識用冷戰懲罰對方。甚至覺得如果男人有啲不似預期好似欠咗佢咁。
呢個post暫時得你由男人角度講。可能你覺得已盡所能做到最好但佢嘅背景心態令佢覺得你未夠。

男爵府

回覆樓主:

我覺得自己老公直頭係好,唔單止唔錯

公爵府

LoveCorgi2 發表於 24-5-2 21:05
有時未打過工/冇乜社會經驗/冇乜同其他異性相處嘅女人係幾難服侍,溝通。佢哋對另一半要求高,以為男人是 ...
男人想法簡單直接,而女人係感性。要你好聲好氣同佢講。但生活幾十年,邊有咁理想。。男人有時覺得,同你熟,先咁直接。。點知前一個月,換來佢話未開心過,搞到我當場都唔知點,原來另一伴係咁既感受

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

有, 我同老公結婚今年已經係27年有兩個仔, 有bb開始佢都係同佢哋沖涼抹pat pat餵奶佢好樂意因為佢好鍾意小朋友生小朋友都係佢想, 平時佢都湊兩兄弟, bb嘅時候出街啲朋友都話你老公真係好餵奶換片. 到上咗小學中學我哋一齊分擔教小朋友讀書高小開始主力都係佢跟曬兩兄弟. 戶外活動佢都會帶阿仔佢哋去遊山玩水平時我自己鍾意做乜嘢買乜嘢佢都唔會話我, 去旅行去幾多日去邊度都係我話事.

放工返到嚟佢會幫手做家務幫手教仔做功課屋企嘅所有衫如果要燙都係佢負責有衣服爛咗爛嘅都係佢負責去縫紉. 以前我阿媽住老人院佢都會同我一齊去探佢我阿媽行動不便佢都會幫佢去做適當嘅運動拉筋喺我屋企都會幫手做家務食完飯佢對自己屋企都照顧父母當然似中要專注籌自己個仔就平時返屋企同父母吃飯

公爵府

crazypaper 發表於 24-5-2 20:47
你點話老婆?咩語氣?
咁佢有無話你?話你你有無嬲?
佢係一個,唔比人話得既人,佢感覺兩人就如童話故事,要開開心心。。當你話佢,佢覺得好無面。。。佢有話我,但我唔會留係心,反而佢話從未開心過哩句,我就有點心痛

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

補充我奶奶都對我哋一家人超好結咗婚咁多年我從未喺我佢屋企幫手洗個碗, 因為佢唔需要佢鍾意自己洗平時佢見我哋一會去探佢就煮九大簋佢啲仔女每個每次都滿載而歸因為叫我哋拎呢拎嗰樣應食物為主, 有時我奶奶實在太寵壞佢啲仔女包括我哋,我哋包括我都會忍唔住話返我奶奶

所以我都好感恩慶幸搵到我呢個咁好嘅老公,我成日同我老公講前世應該佢欠咗我我係一個男人佢係一個女人因為佢鍾意照顧人
身邊嘅朋友認識人都知道個個都贊

伯爵府

加菲貓3 發表於 24-5-2 21:17
男人想法簡單直接,而女人係感性。要你好聲好氣同佢講。但生活幾十年,邊有咁理想。。男人有時覺得,同你熟 ...

冇接觸過社會,佢哋嘅世界,思維比較狹窄,只以老公家庭為中心。亦以為男人就應該如電視内啲大俠,暖男。接受唔到男人對佢自己聲氣唔好,未做足佢應為一個老公應有嘅型像。嗰句說話要嚟激你,如果你真係對佢好,佢心知嘅。不過佢哋嘅世界可能仲覺得未夠(當然實情就唔清楚)。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

會煮飯會做家務囉 可以啦

公爵府

LoveCorgi2 發表於 24-5-2 21:31
冇接觸過社會,佢哋嘅世界,思維比較狹窄,只以老公家庭為中心。亦以為男人就應該如電視内啲大俠,暖男。 ...
你對人性好了解佢覺得我唔錯既,只係未夠完美。。佢想人生如若初見

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

syne403 發表於 24-5-2 17:22
起碼唔會愚孝,準時俾家用,唔會搞到婆媳關係緊張

性格唔錯,隨和
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊