自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

cat_hellobb 發表於 24-5-4 15:39
我同事昨日睇過Hong Kong Express扣里數比CX多好多

扣嘅里數唔算多,但因HKE 嘅附加費唔平, 同埋換嘅機票唔包行李 。HKE本身買機票係唔貴, 真係無謂浪費里數

珍珠宮

superkingdom 發表於 24-5-4 15:40
即係上cx申請?

冇其他啦,你入asiamiles嘅舊網站,都直接帶你去cx

珍珠宮

babytt2 發表於 24-5-4 15:48
你應該了解下,簽幾多錢先換到機票?是否換到你想要的地點,時間,張機票又值幾錢?

我見好多人都係蝕住 ...

唔明乜野叫做蝕住儲

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-5-4 15:42
完全唔同意, 而家里數可以永續,唔似以前得三年限期,我覺得更加適合任何人去玩

我係1+2

收到,高手

不我都係分享下睇法姐,唔好意思多口左

子爵府

MissMaMa 發表於 24-5-4 15:51
扣嘅里數唔算多,但因HKE 嘅附加費唔平, 同埋換嘅機票唔包行李 。HKE本身買機票係唔貴, 真係無謂浪費里 ...

珍珠宮

終極熊貓 發表於 24-5-4 15:54
收到,高手

不我都係分享下睇法姐,唔好意思多口左

唔係高手,大家分享一下,唔好介意

珍珠宮

babytt2 發表於 24-5-4 15:48
你應該了解下,簽幾多錢先換到機票?是否換到你想要的地點,時間,張機票又值幾錢?

我見好多人都係蝕住 ...

我自己睇法係,既然日常生活簽賬都會賺到里數,點解唔儲呢? 應該唔會有人為咗賺里數,而不斷去花費吧。 正常都係,有需要碌卡就順便賺里數,咁做又何樂而不為呢?

我自己儲里數方法,就係用曬信用卡做電子支付, 屋企所有帳單,包括仔女學費,水電煤,全部都網上交費,賺取里數

珍珠宮

MissMaMa 發表於 24-5-4 15:46
唔敢當,只係成日儲里數。 我最鍾意以前亞洲萬里通有一個function叫做 『給我靈感』, 只需打出三個月內的 ...

多口埋呢句
依家都有stopover同openjaw玩,不過要夾埋oneworld黎換,再燒腦啲
【閃~】

珍珠宮

終極熊貓 發表於 24-5-4 16:01
多口埋呢句
依家都有stopover同openjaw玩,不過要夾埋oneworld黎換,再燒腦啲
【閃~】

One world 係另一樣野, 同以前Asiamiles 嘅stopover,open jaw 係兩件事。

One World 所需里數比較多, 一換就要換幾個trip。適合一年去幾次淡季旅行的人, 但我只能夠在旺季出發, 所以都用唔到one world 。

Btw,One World 好多年前已經有喇, 唔係新嘢

大宅

MissMaMa 發表於 24-5-4 16:07
One world 係另一樣野, 同以前Asiamiles 嘅stopover,open jaw 係兩件事。

One World 所需里數比較多, ...

其實旺季換機票有冇攻略呢?
而家check360日後都未check到,打上去hotline又話最快要180日先睇到,其實旺季係咪唔會點放飛?

珍珠宮

終極熊貓 發表於 24-5-4 16:01
多口埋呢句
【閃~】

仲有一樣嘢,One World 嘅最大缺點, 就係所有機程不能斷。如果你因事不能出發,之後嘅機程全部都作廢,而所有里數都唔會退還。

我就好懷念以前Asiamiles 嘅玩法,因為換完中長途來回,可以免費送多一程短途。

珍珠宮

Calaci 發表於 24-5-4 16:13
其實旺季換機票有冇攻略呢?
而家check360日後都未check到,打上去hotline又話最快要180日先睇到,其實旺 ...

個人經驗,長假期黎講,暑假最易換。上年1/10日本大放題,我就換咗今年暑假七月尾北海道。 其他紅日,其實相對難換, 不過我都試過換農曆新年紅日後嘅大阪&台北。 亦都見過有 last minute 嘅機票可以換。攻略係,多 d收風, 睇下幾時放飛

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

MissMaMa 發表於 24-5-4 15:59
我自己睇法係,既然日常生活簽賬都會賺到里數,點解唔儲呢? 應該唔會有人為咗賺里數,而不斷去花費吧。 ...

係㗎,反正要碌卡,順便儲,我最近都換左2張單程12月機票
執子之手 與子皆老

大宅

MissMaMa 發表於 24-5-4 16:20
個人經驗,長假期黎講,暑假最易換。上年1/10日本大放題,我就換咗今年暑假七月尾北海道。 其他紅日,其實 ...

咁請問d風可以去邊度收呢?

珍珠宮

Calaci 發表於 24-5-4 16:24
咁請問d風可以去邊度收呢?

朋友啦,subscribe 旅遊平台啦,又或者上多d BK

珍珠宮

LWLM0804 發表於 24-5-4 16:20
係㗎,反正要碌卡,順便儲,我最近都換左2張單程12月機票

而家易儲好多, 冇以前三年限期咁令人苦惱,以前有里數,但又怕換唔到。而家就唔同,可以慢慢用,我都儲咗60幾萬里,慢慢歎

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

MissMaMa 發表於 24-5-4 16:28
而家易儲好多, 冇以前三年限期咁令人苦惱,以前有里數,但又怕換唔到。而家就唔同,可以慢慢用,我都儲咗 ...

嘩,可以飛遠D坐商務添
執子之手 與子皆老

珍珠宮

LWLM0804 發表於 24-5-4 16:30
嘩,可以飛遠D坐商務添

係呀

侯爵府

MissMaMa 發表於 24-5-4 15:54
唔明乜野叫做蝕住儲

渣X銀行推廣過 定存送飛行里數。

https://www.sc.com/hk/zh/deposits/asia-miles-time-deposit/

大約 10萬存一年,得到 4萬里數。
我換算為 4厘息。
用 $4000買 4萬里數。
來回東京機票: 25000里。 來回巴黎機票:54000里。

但發覺 某些日子/ 航空公司的機票本身不貴,
貴在附加費/行李費等款項。

所以我都認為係蝕住儲里數。

珍珠宮

焯媽媽 發表於 24-5-4 16:48
渣X銀行推廣過 定存送飛行里數。

https://www.sc.com/hk/zh/deposits/asia-miles-time-deposit/

唔識玩里數就係蝕住儲,識玩就唔係。首先,你要明白你想要里數來換什麼,又或者用甚麼方法去儲里數。如果你都唔知點用呢 d里數,我就唔建議你用 SC 呢個定存計劃。事關呢個plan,計返定存息率係4%,隨時仲少過而家3個月定期。不過,如果我放一球賺40萬里,然後換 First class 嘅 long haul 機票,咁就完全唔同玩法。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊