自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

esmehouse 發表於 24-5-10 11:19
起碼 $150 萬 3 年

睇吓咩大學,我女果陣百零萬5年,匯率係16.50

男爵府

果陣亞女去威爾斯,學費每年£9100,簽咗全期都係呢個價錢,foundation +U,果陣16.50,宿舍忘記幾錢,合計每年20萬,依家10算,你可以揾遠離倫敦,曼城等熱門城市,應該唔會太貴

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

YuYuMother 發表於 24-5-11 07:42
我哋每年40萬包哂所有野,連每年暑假返香港機票。

我個讀理科,淨學費3 萬6鎊+宿舍1萬鎊一年⋯⋯

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yuyueng 發表於 24-5-11 11:42
我個讀理科,淨學費3 萬6鎊+宿舍1萬鎊一年⋯⋯

理科一定貴啲啦,樓主問文科嘛

珍珠宮

catcat6083 發表於 24-5-11 11:10
果陣亞女去威爾斯,學費每年£9100,簽咗全期都係呢個價錢,foundation +U,果陣16.50,宿舍忘記幾錢,合計 ...

16.5

伯爵府

webjen 發表於 24-5-10 17:32
廿年前大約50,依家仲係呢個數,真係好抵

廿年前滙率高好多,我仔二年前畢業每年大概5 0萬。

伯爵府

Yeung456 發表於 24-5-10 10:56
一般大學 , 文科 , 平平地最少要預幾多錢左右架

學費大概2 0萬,住食要睇地區,仲有機票。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實大學嘅費用,喺食住方面已可以豐儉由人,不過50萬一年喺倫敦應該都可以,除非要住啲5百幾/6百磅一星期嘅屋,就難講。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

40~50萬一年! 好多年未變過

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 24-5-11 12:58
其實大學嘅費用,喺食住方面已可以豐儉由人,不過50萬一年喺倫敦應該都可以,除非要住啲5百幾/6百磅一星期 ...

我地住zone 1, 大學宿舍單人套房,都係£200+一星期。宿舍有平有貴,豐儉由人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

catcat6083 發表於 24-5-11 11:10
果陣亞女去威爾斯,學費每年£9100,簽咗全期都係呢個價錢,foundation +U,果陣16.50,宿舍忘記幾錢,合計 ...

好多年前?而家home fee都要£9xxx,international fee 要£24xxx - £36xxx 一年

珍珠宮

好媽媽勳章

esmehouse 發表於 24-5-10 11:19
起碼 $150 萬 3 年

3年共150萬 定係每年150萬?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

Gorgor0612 發表於 24-5-11 13:01
40~50萬一年! 好多年未變過

學費係不停加,主因係匯率差距大,以港元算就好似冇點變

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

YuYuMother 發表於 24-5-11 13:12
我地住zone 1, 大學宿舍單人套房,都係£200+一星期。宿舍有平有貴,豐儉由人

...

我小朋友嘅宿舍,係住頭一年,跟住就要搬出去,因為抽唔到單人房,要同宿友住,有啲習慣幾難頂,遇過啲係亞洲國家嘅宿友因為床近靠牆,鈡意將全部鞋擺晒出嚟圍住牆,冇鞋盒就咁擺出嚟做展覽,但有味囉,房內有個細的洗手盆,但有宿友會喺嗰度洗底底,喺房食嘢又搞到周圍食物殘渣碎屑,結果住唔夠一個月自己揾屋搬。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

MM2H 發表於 24-5-11 13:25
學費係不停加,主因係匯率差距大,以港元算就好似冇點變

係呀!講緊有段時間換英磅$13.x

珍珠宮

好媽媽勳章

YuYuMother 發表於 24-5-11 07:42
我哋每年40萬包哂所有野,連每年暑假返香港機票。

唔該晒,好清楚要儲幾多

象牙宮

Gorgor0612 發表於 24-5-11 13:27
係呀!講緊有段時間換英磅$13.x

我仔女讀時試過16.X , 而家都係約50萬一年,即係有加價,只係滙率低咗。

寶石宮

2023年兔年勳章

Yeung456 發表於 24-5-10 11:18
除學費外 , 其他費用要預幾多 ?

其他費用可參考 Cardiff 網頁
文科學費唔同科目有別 心儀那科?
以 Cardiff 為例 歷史較地理低兩成

https://www.cardiff.ac.uk/study/student-life/living-costs

QS WUR by Subject 2024
--------------------------------------------------------
UK# | WUR Arts and Humanities
--------------------------------------------------------
1 | 2 Cambridge*
2 | 3 Oxford*
3 | =10 UCL*
4 | 12 Edinburgh*
5 | =22 King's*

6 | =27 Manchester*
[=32 HKU]
7 | 42 Durham*
8 | 43 LSE*
[47 CUHK]
9 | 51 Leeds*
10 | 56 St Andrews

11 | =64 Birmingham*
12 | =66 Warwick*
13 | 71 Glasgow*
14 | =77 Lancaster
15 | =79 York*

16 | 82 Sheffield*
17 | =88 Bristol*
18 | 90 Newcastle*
19 | =91 Reading
20 | =94 Exeter*
[=100 PolyU]
21 | =100 Queen Mary*
22 | =104 Nottingham*
23 | =115 SOAS
24 | =126 UAL
=25 | =142 Goldsmiths

=25 | =142 Liverpool*
27 | =148 Cardiff*
[=151 CityU]
28 | =164 Southampton*
29 | 167 Oxford Brookes
30 | =183 Loughborough

31 | =188 Queen's Belfast*
32 | =193 Imperial*
33 | =214 Royal Halloway
34 | =223 Sussex
35 | =235 Birkbeck

36 | =266 Swansea
37 | =273 Aberdeen
38 | =280 East Anglia
39 | =282 Bath
40 | =288 Huddersfield

41 | =294 Kent
42 | =319 Leicester
43 | =330 Manchester Metropolitan
44 | 337 City
[=342 HKBU]
45 | =356 Kingston

=46 | =364 Nottingham Trent
=46 | =364 Surrey
[=367 LingnanU]
48 | =392 Heriot-Watt
49 | 401-450 Essex
=50 | 451-500 Aston

=50 | 451-500 Northumbria
=50 | 451-500 Brighton
=50 | 451-500 Stirling
=50 | 451-500 Strathclyde
=50 | 451-500 Westminster

=56 | 501-500 Aberystwyth
=56 | 501-500 Coventry
=56 | 501-500 The Open
=56 | 501-500 UWE Bristol

UK# based on QS WUR by Subject

* Russell Group's 24 members

https://www.topuniversities.com/university-subject-rankings/arts-humanities

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 24-5-11 13:26
我小朋友嘅宿舍,係住頭一年,跟住就要搬出去,因為抽唔到單人房,要同宿友住,有啲習慣幾難頂,遇過啲係 ...

抽唔到單人房真係寧願出去租,有好多私營嘅宿舍都唔錯,不過要早book好搶手

我哋好彩幾年到book到,唔使同人share好好多

水晶宮

ganggang 發表於 24-5-11 13:27
唔該晒,好清楚要儲幾多

呢個係約數啦,我諗40至50萬穩陣,同埋好大洗洗費多嘅又唔同。

我嗰個正正常常,同埋每年只係暑假先返一次香港。放假假期都飛返嚟又唔同….

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊