跳至

首頁

尾頁

男爵府

我朋友話醫生比佢o既意見係:
臍帶血係好有用,但係好少有機會用得著,有閒錢就不妨留咯~~
原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 13:03 發表
大家有冇打算幫bb留臍帶血?bk有過以下的相關討論,可以參考吓:

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1103326&extra=page%3D1

我都想幫bb買個保障,但如果要留,就好像一定要在私家生,對嗎? ...

男爵府

係啦,我都諗住開始搵陪月同工人
想問下你個陪月喺邊度搵架??
原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 12:48 發表
經朋友介紹,我前幾日見咗個陪月姨姨了,我同老公都好滿意,在現階段她已讓我們了解不少有關懷孕注意事項和在不同階段迎接bb的準備工作,亦解答了我不少疑慮,例如家中"四大長老"人多意見多時點算、第日bb如果日喊夜喊點搞、過 ...

複式洋房

thanks

[quote]原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 13:16 發表
janelamm,

個個唔同o架,視乎經驗同口碑,價錢差別都幾大,我聽過由$8000到$30000(呢個可能係富豪價, haha)都有,我諗可以根據佢嘅收費和所提供的服務,最重要係要同自己夾得嚟,再衡量是否物有所值。落幾多訂,我估個個都會有d唔 ... [/quote

謝謝你的回覆.

btw, 有冇sis用過胎心機. 我很想買一部.

大宅

我個陪月都係朋友用過好的介紹,你試吓同你各方好友散佈吓消息,總有人請過好的,叫佢介紹!

我都想請工人,但係屋企太細,加多個b都勉強ok, 根本再擺唔落多一個人,想換樓,四大長老又反對我大住個肚搬屋,所以都煩緊唔知點搞

原帖由 sppchocho 於 09-8-30 13:20 發表
係啦,我都諗住開始搵陪月同工人
想問下你個陪月喺邊度搵架??

大宅

產前課程

大家有冇報讀產前課程?公立唔知有冇、好唔好?我見私家醫院都有,價錢都ok,唔知又好唔好呢?課程通常都預同埋老公去,另外,我見過有d programme,最後一、兩堂教bb護理知識,呢d堂帶埋阿媽去都好,等佢refresh吓湊bb的技巧,亦可同阿媽多d溝通雙方對湊bb的期望。

男爵府

我想問下胎心機係聽bb心跳定係比bb聽媽咪o既心跳??
因為我一路以為係前者,點知有經驗o既朋友話係後者喎,佢叫我記得要買,然後早晚定時定候比bb聽,等bb喺肚入面都習慣左個生理時鐘,第日出世會易啲戒夜奶喎,我朋友話佢啲朋友都係咁,阿b一個月就戒左夜奶
原帖由 janelamm 於 09-8-30 13:23 發表
[quote]原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 13:16 發表
janelamm,

個個唔同o架,視乎經驗同口碑,價錢差別都幾大,我聽過由$8000到$30000(呢個可能係富豪價, haha)都有 ...

複式洋房

bbcat3,

我的預產期是20/3/2010, 打算在廣華生

請幫我加上list, thanks!!

我昨日剛好11weeks,去左產檢,依家有4.1cm 啦,仲見到佢young手young 脚,感覺好得意

大宅

原帖由 ske_joannakit 於 09-8-30 15:03 發表
bbcat3,

我的預產期是20/3/2010, 打算在廣華生

請幫我加上list, thanks!!

我昨日剛好11weeks,去左產檢,依家有4.1cm 啦,仲見到佢young手young 脚,感覺好得意 ...

唔使客氣,其他媽咪我都update左響第一版架喇,不果我應該唔會逐一覆,有漏就話比我聽啦!

男爵府

醒目開學勳章

咁快part 2

大宅

HELLO, 大家好..

我的預產期是3月23日, 應該會係浸會生。

我係第一胎, 而且身邊有無咩朋友有生小朋友經驗, 所以有好多好多野都唔識。

因為我之前PLAN左係浸會生,所以一直以來我都係係浸會同私人診所做檢查,但我身邊的朋友都建議我最好係政府醫院登記埋, 如果有咩特別事, 都可以立刻入公立醫院,我想問, 如果想係廣華做登記, 唔知個手續係點? 而且我現在成11個星期, 唔知接唔接受我的申請?

複式洋房

原帖由 sppchocho 於 09-8-30 14:49 發表
我想問下胎心機係聽bb心跳定係比bb聽媽咪o既心跳??
因為我一路以為係前者,點知有經驗o既朋友話係後者喎,佢叫我記得要買,然後早晚定時定候比bb聽,等bb喺肚入面都習慣左個生理時鐘,第日出世會易啲戒夜奶喎,我朋友話佢 ...

我見之前有D post推介個兩個牌子, 我諗住買部實惠少少. 我見jumper有三個產品. 諗緊買唔買中價個隻. 所以想問下, 係咪真係聽到. 我自己想聽下bb心跳. 因為唔係成日可以去照u/s, 有呢個產品, 可以令自己安心d.

男爵府

應該無問題o既,不過唔知醫院排期會唔會睇番幾多週,因為我喺第二個thread見到話而家排廣華已經排到去十一月中
不過既然你本身諗住去浸會檢查同生,政府都係contingency only,遲啲先排到期都唔係好大影響o既
原帖由 tigerchaichai 於 09-8-30 16:53 發表
HELLO, 大家好..

我的預產期是3月23日, 應該會係浸會生。

我係第一胎, 而且身邊有無咩朋友有生小朋友經驗, 所以有好多好多野都唔識。

因為我之前PLAN左係浸會生,所以一直以來我都係係浸會同私人診所做檢查,但我身邊 ...

男爵府

hehe,查實我都係諗住擺個工人去99度(我地住得近),因為我唔係好鐘意有外人喺我屋企
原帖由 mont_sherry 於 09-8-30 13:30 發表
我個陪月都係朋友用過好的介紹,你試吓同你各方好友散佈吓消息,總有人請過好的,叫佢介紹!

我都想請工人,但係屋企太細,加多個b都勉強ok, 根本再擺唔落多一個人,想換樓,四大長老又反對我大住個肚搬屋,所以都煩緊唔知點搞 :scary ...

大宅

唔該晒sppchocho, 不過登記手續係邊度,記得之前見過, 不過現在太多版, 好難搵, 可唔可再講一次..

因為媽媽就已經唔係度, 而我唔多想99湊B, 費時嘈交啦..我都諗住請陪月同工人, 不過我無諗過要咁早請..各位姊妹, 你地覺得工人應該幾時開始請會好D?

複式洋房

Name 預產期 醫院
carrie08 02/03/2010 東區尤德
bbcat3 03/03/2010 廣華/法國
kayeeee2009 04/03/2010 浸會
ladyga 05/03/2010 瑪麗
vicky19846619 07/03/2010 荃灣港安PARROTMUM 07/03/2010 屯門
maggie0043 09/03/2010 屯門
happyglommy 10/03/2010 QE/聖保綠
oh_baby 11/03/2010 養和
hangIrene 11/03/2010 廣華
Katymamama 12/03/2010 東區尤德
emilydd 12/03/2010 廣華
miuchuchu 14/03/2010 養和
橫濱女 15/03/2010 廣華
jp_julia 16/03/2010 QE
sppchocho 16/03/2010 養和
譚師奶 18/03/2010 威院/法國
pigpig3112 18/03/2010 屯門
mslo 20/03/2010 屯門
wing_so 20/03/2010 威院 mont_sherry 20/03/2010 廣華/仁安
twinky628 22/03/2010 聯合
keepsmiling 22/03/2010 屯門
PeanutButterBB 22/03/2010 養和
chu87377 25/03/2010 威院
angeljojo 25/03/2010 法國
ahnick太太 29/03/2010 屯門/未定
ANN222 尾/03/2010 瑪麗
claire_poon 尾/03/2010 法國
janelamm 尾/03/2010 瑪麗/養和

大宅

bbcat3,

本來我係2月26,後來又改為3月6,所以咪上3月傾囉,跟住又大返變為2月27。阿b都應該係一個鐘意social 既b,似佢老豆。

tiggerkitty feb 27 仁安

咁...麻煩你add 埋我啦!thanks!

大宅

醒目開學勳章

頭先下腹個位扯住少少痛~
跟住又有少少便意~咁我咪去wc囉~~
點知去完~抹果時,見到勁大灘血~
成張紙巾都係~~
但我再抹多次前面,又無血wo,得d透明分泌物
不過我之前去wc果時~的確整損左個patpat
而岩岩去果時都feel到少少痛..
但都無理由咁大灘血架嘛....應該得少少架咋wo..
點解會咁架?
我印象中又無食過d紅色既食物wo!
係去wc前10分鐘食左2粒士多啤梨!!

複式洋房

好媽媽勳章

bbcat3,

預產 12/03/2010
廣華

煩加list. thanks.

大宅

會唔會痔瘡呀?如果係痔,係會有好多血的。
總之唔係前邊就無咁驚...

原帖由 kayeeee2009 於 09-8-30 21:20 發表
頭先下腹個位扯住少少痛~
跟住又有少少便意~咁我咪去wc囉~~
點知去完~抹果時,見到勁大灘血~
成張紙巾都係~~
但我再抹多次前面,又無血wo,得d透明分泌物
不過我之前去wc果時~的確整損左個patpat
而岩岩去果時都feel到 ...

大宅

醒目開學勳章

原帖由 tiggerkitty 於 09-8-30 21:45 發表
會唔會痔瘡呀?如果係痔,係會有好多血的。
總之唔係前邊就無咁驚...

我初初都係度諗~唔通我爆痔瘡?!
但我應該無生痔瘡wo!
而且今日係少少類似肚all咁...好難整爆..
之前都試過去果時patpat少少痛
但抹果時都係得幾點粉紅色~
今日又唔知做乜比平時多好多分泌物
而且下腹呢幾日都隱隱作痛咁~
可能琴日去完飲(6299 25週年)
今日仲累到係咁訓係咁訓~兼全日無乜胃口食野~
我怕係琴晚太操勞所以....

因為真係勁大灘..仲係鮮紅色!
果一下勁似黎m咁....

首頁

尾頁

跳至