自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

讀幼稚園大仔,細仔都唔大問題...
到小學就見高低,特別係讀傳統學校,
最叻果班多數係大女,跟住大仔,接著係細女,最後係細仔..起碼去到高小,就穩定啲,所以做亞媽同細b唔想咁辛苦成日係度追,我會選做大仔...

子爵府

學習係終身..... 寧願選擇做大仔, 由細開始都係表現出色, 愈戰愈勇, 有信心個咋對終生學習會好d~

如果到升到小學先repeat, 嚴重影響自信心, 因為同班升晒班~

樓主今年可以考左k1先, 到k2睇下發展進度, consult下老師意見先決定都未遲呀!

別墅

絕對認同兼身同感受

原帖由 CM26 於 09-10-8 13:38 發表
最叻果班多數係大女,跟住大仔,接著係細女,最後係細仔..起碼去到高小,就穩定啲,所以做亞媽同細b唔想咁辛苦成日係度追,我會選做大仔... ...

子爵府

想講多句.. 選擇大仔都只係大人幾個月架咋, 但大仔vs細仔之選, 對於吸收力真係差好遠..

男爵府

原帖由 CM26 於 09-10-8 13:38 發表
最叻果班多數係大女,跟住大仔,接著係細女,最後係細仔..起碼去到高小,就穩定啲,所以做亞媽同細b唔想咁辛苦成日係度追,我會選做大仔... ...

係架!

我大嗰個係細仔, 到而家P3都係中下游, 佢辛苦時我又辛苦

相反細嗰個係大仔, 而家K2但係學野真係叻過哥哥好多

我都有D後悔冇俾大仔遲1年入學

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

梗係遲小小下年做大仔啦!!!!
做細仔好冇著數架, even幼稚園話就話冇問題, 但一到小學就又爭一次, 到時你就見高低啊!

大宅

原帖由 monchuBB 於 09-10-8 11:21 發表
好多幼稚園呢兩個月開始招生,而家諗緊究竟幫呀仔報N1定K1,朋友話做大仔好D,讀小學時冇讀得咁辛苦。 有冇過來人比d意見呀? 唔該晒!!

一定要做大仔, 妳這個問題8年前我問過; 當時, 大部份人答做大仔. 因但當年我 99 身體唔好, 最後早了入讀幼稚園, 做了細仔...

小學是沒有得留班的, 我仔學校要留班要符合2個條件: 全級包尾之"5名"; 同時, 出生月份要在9月之後. 我仔雖然是全級最細, 但成績中上, 今年小六了, 就成為 band 1尾學生.

升上高小之後, 妳會發覺: 只差一/二個月, 他自已本身已經會變了好多(不要同別人比較, 只是暑假前的他與今天的他已變得成熟了). 如果今年他才是小五 生, 全級位置一定可比現在高10-20位, 那就可坐穩 band 1位置, 入讀 band 1 英中了.

除非妳介意日後妳仔之學業成績比別人好, 否則妳一定會後悔. 因入讀 band 1, 是以全校有幾多個 band 1位, 而妳小朋友又要打低別人, 取得一席band 1位置才成.

當然, 如果妳自看今天, 那當然做細仔了. 一日到黑跟住 "工人" 或 "老人家" 那會學守 rules!

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我大囡係 12 月細女, 細囝係 10 月細仔, 一樣做細女, 細仔, 暫時未見有問題喎 !

可能我畀佢哋讀多一年 pre-nursery 班, 真係好好多喇 !

大宅

原帖由 sylcaca 於 09-10-8 13:59 發表

係架!

我大嗰個係細仔, 到而家P3都係中下游, 佢辛苦時我又辛苦

相反細嗰個係大仔, 而家K2但係學野真係叻過哥哥好多

我都有D後悔冇俾大仔遲1年入學 ...

亞細b唔識選唔緊要, 亞媽幫你,唔識唔係你嘅錯, 只不過timing嘅問題, 誰說求學不是求分數, 現今香港教育制度,簡直不敢恭維 ,互勉之

珍珠宮

唔............我覺得係睇個小朋友, 我大仔係細仔佢而家小四, 小一至小三次次考試都十名內, 有時頭五名.

大宅

好媽媽勳章

我個朋友同你講既一樣呀! 就係怕第日小學讀得辛苦,要repeat影響自信...

不過當佢讀到k2,會觀察到佢小學會take up到嗎? 畢竟呢d歲數既小朋友唔係大多數都學野快咩?

原帖由 yoyobb 於 09-10-8 13:49 發表
學習係終身..... 寧願選擇做大仔, 由細開始都係表現出色, 愈戰愈勇, 有信心個咋對終生學習會好d~

如果到升到小學先repeat, 嚴重影響自信心, 因為同班升晒班~

樓主今年可以考左k1先, 到k2睇下發展進度, consult下 ...

大宅

我讀咁多年書, 都唔覺大仔比細仔成績好

成績比不上人, "相差幾個月"唔會係一個重要因素

我自己10月出世, 幼稚園只係讀左2年, 幼稚園開始, 成績一路都唔錯,
只要有學校收, 我就唔會比自己小朋友遲入學, 無學校收就話姐
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 Joe媽媽 於 09-10-8 14:03 發表

一定要做大仔, 妳這個問題8年前我問過; 當時, 大部份人答做大仔. 因但當年我 99 身體唔好, 最後早了入讀幼稚園, 做了細仔...

小學是沒有得留班的, 我仔學校要留班要符合2個條件: 全級包尾之"5名"; 同時, 出生 ...

吾關事ge,亞仔11月出生band 1頭,佢同學1月出生band 2,真係好睇個人!

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我個仔都係10月, 而家K2, 係寫字唔得, 其他都OK啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 mabbkk 於 09-10-8 20:06 發表

吾關事ge,亞仔11月出生band 1頭,佢同學1月出生band 2,真係好睇個人!

同意, 係好睇個人, 所以我女係細女, 都比老師評為好bb (pn同k1, 唔同學校, 唔同老師), 所以我會睇埋下學期, 佢都係咁上下, 就會要佢repeat k1. 因我唔會等佢磨到k3先要佢repeat, 因到時, 佢再大d, 識多d嘢, 佢見所有人升晒p.1, 對佢心理唔多唔少有影.

但班中, 當然有細b, 同大b比落去都係咁成熟, 咁我覺得嗰d細b, 唔怕做細囉!

所以來緊, 我細仔又係細b, 係超細b, 我都會要佢做細, 入左學先, 再睇老師評語, 再決定. 不過, 我仔真係超細b, 當佢係屬叻d嗰堆, 同埋我稔到男仔係唔夠女仔早熟, 所以even佢被評為中等, 我都會要佢repeat 一年. 因而家同以前讀書年代已唔同左, 有好多學校, 係先用大細b作分界, 戴左眼鏡去覺得你小朋友嘅實力, 所以我覺得做細b, 除非好似之前個mami咁講, 仔女能做到考頭幾名, 如唔係無著數!

珍珠宮

我囡囡係11月底出世,是細女。

我會比囡囡讀多一年 nursery(N1) 班。
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

禁止訪問

男爵府

預咗要做大B, 咁大家認為先讀N1 or K1 一年好D.?
之後先再去做大B讀K1.

大宅

好媽媽勳章

都係呀! 我都贊同你既睇法! 好簡單有d好既幼稚園見到細仔連interview都慳番,叫你下年先去報,話知你"高資"定"低資",真係明乎其實大細超呀! 唔知d小學係咪都會有呢種觀念...

其實我個仔啱啱返n1,比佢做大仔repeat n1好定k1好呢?

原帖由 foggyao 於 09-10-9 09:58 發表

同意, 係好睇個人, 所以我女係細女, 都比老師評為好bb (pn同k1, 唔同學校, 唔同老師), 所以我會睇埋下學期, 佢都係咁上下, 就會要佢repeat k1. 因我唔會等佢磨到k3先要佢repeat, 因到時, 佢再大d, 識多d嘢, 佢見 ...

首頁

尾頁

跳至