自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你有個咁嘅99, 冇病都變有病啦, 你真係聽佢講唔去睇醫生呀? 你米傻啦, 要去睇呀, 你咁情況好易出事呀!

同埋去多D街啦, 或去公園坐下都好過係屋企"OU"

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你同老公出去餐廳講,米鬼俾你99知,廢時佢口臭!等你老公拿一假陪你去睇医生啦!叫你老公唔好話俾你99知!
原帖由 zola 於 10-3-1 15:58 發表

我老公唔知GA,99叫我唔好講俾佢知,因為佢知道如果老公都知既話一定會捉我去睇醫生...
佢話唔想俾人知佢新抱係癲婆

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

其實我老公有懷疑過我有產後仰鬱GA,佢話我間中會夜晚訓訓下起身喊,但我自己真係唔知,又話我成日唔笑又唔講野....
咁佢有一晚食緊飯就講:我真係覺得你有產後仰鬱,不如睇下醫生LA
(我99都一齊食GA,老公唔知99同我講過D咩)

咁我見99(掘)住我,我就唔敢講,只係答我老公話可能我湊仔辛苦LA,跟住我都叫老公唔好講LA,食飯LA,咁我99先無望我...

但我真係好多謝你地,同你地傾完,好D LA!!

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原帖由 zola 於 10-3-1 16:50 發表
其實我老公有懷疑過我有產後仰鬱GA,佢話我間中會夜晚訓訓下起身喊,但我自己真係唔知,又話我成日唔笑又唔講野....
咁佢有一晚食緊飯就講:我真係覺得你有產後仰鬱,不如睇下醫生LA
(我99都一齊食GA,老公唔知99同我講過D ...

多些上來傾計,
天氣好就出街行下,
去公園玩下。

男爵府

你99思想真係好有問題,你要主動d揾朋友或親人幫忙,見吓心理醫生。

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原帖由 zola 於 10-3-1 15:58 發表

我老公唔知GA,99叫我唔好講俾佢知,因為佢知道如果老公都知既話一定會捉我去睇醫生...
佢話唔想俾人知佢新抱係癲婆

如果你99真係咁同你講, 佢係害你多過想幫你囉, 兩公婆, 仔都生埋, 有咩講唔出口呢?你同老公關係好差?
不如話你99要面, 又唔想煩, 驚佢個仔怪佢咁對你?

你多D出外面行下抖下氣, 搵人傾下啦~唔好鬱住响心度, 自己亂諗野呀~
請勿打招呼~

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

原帖由 zola 於 10-3-1 16:50 發表
(我99都一齊食GA,老公唔知99同我講過D ...

你俾我, 我會當住99面同老公講, 之後問亞99你做咩咁啤q住我TIM, 條命係你的, 做咩要驚佢呢, 你有咩事點算? 我咁睇你講, 覺得佢好自私同黑心呀
請勿打招呼~

大宅

產後抑鬱可大可小! 我朋友生完細仔好嚴重, 直情想自殺同抱埋個仔去死! 好彩佢比老公捉住睇醫生, 食葯就無問題啦! 佢後來話生仔係會比生女嚴重D, 因為hormone 有conflict. 千萬不要因為奶奶話唔睇就由得佢, 你個仔好需要一個健康的媽媽去照顧佢架!快D話比老公知啦.

我都試過屋企上下左右不停輪住有人裝修, 最惡劣時一到9點就要出門口, 我會去商場, 朋友, 媽媽家等暫避, "轉"野都係一兩星期到, 其他時間都會靜少少嘅. 我好明白當中困擾, 但係香港生活有時真係無得選擇, 唯有樂觀D, 因為最惡劣嘅都會過去. 加油!

原帖由 zola 於 10-3-1 14:22 發表
KEEP 住一年多都有人裝修,日日都轉野, 一日轉都黑.....
又湊住BB,心情一路一路咁差,
依家一聽到又開始轉野,我就會手振,好想喊,好想大叫,好想!!!

我係唔係應該去睇下醫生? ...

大宅

我想知你住邊區架?? 九龍???

因為我同你差唔多一樣... 頂~ 我住左係而家間屋將近3年, 生左2個b, 都仍然keep住 上下左右, 前後隔離, 大街, 日日轉"場"/打樁聲!!!... 同你case好似, 真係嘈到成間都震晒!!! 頭一年我真係好想抱埋個女去死, 真係好q嘈, 真係人都癲架!!!... 我都係間唔中抱d女出下街,去下朋友屋企... 我d女都慢慢識應左d嘈音, 而家咁嘈佢地都瞓倒晏覺... 不過, 我發覺我地d 耳仔都唔係好靈, 要好大聲先聽倒人地講野 @@"... 到而家e一刻, 下面都仲轉緊"場"... 唉~...
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主你好大可能係產後抑鬱,你可以帶BB去健康院時同姑娘講,又或者自己去睇醫生...

樓主,你要記住你對BB同你老公係好重要的,其它人講咩你都當耳邊風就得,你要好好保重呀!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 joeyjoey711 於 2010-3-2 15:43 發表

因為我同你差唔多一樣... 頂~ 我住左係而家間屋將近3年, 生左2個b, 都仍然keep住 上下左右, 前後隔離, 大街, 日日轉"場"/打樁聲!!!... 同你case好似, 真係嘈到成間都震晒!!! 頭一 ...

我娘家係美孚,個市一好,d樓就好多買賣,成日都裝修...

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得你真係要同你老公傾下, 叫佢請一天假, 帶埋 bb 一齊去搵醫生傾下

同埋, 唔好諗咁多野, 多些去下公園, 行下街咁

男爵府

一定要同老公講, 你99可以不理, 佢真正SHORT SHORT 地!!我自己都試過, 生左呀B, 好似好多野都唔識, 好煩, 真係唔知點解會喊, 好似好無助, 但好彩我屋企人陪住我, 朋友又車輪轉來探我, 我慢慢就冇事,
所以你要勇敢面對, 有事要睇醫生, 病向淺中醫!!

大宅

你99簡直係賤人中ga賤人 ,話你癲?佢何止癲,直頭冇腦,個腦生係c忽到 ,唔洗理個賤人,一於帶埋bb返健康院,仲要同c6講你ga情況,好多時產後抑鬱,有c6支持,會好快好返,唔好亂唸野呀,唔睇醫生一定唔會好,同埋要多d同c6傾訴,始終有老公支持你度過難關係好事

侯爵府

睇完你地既REPLY,我真係有D眼濕濕....我好開心你地咁支持我.....我唔開心,唔敢同我媽講,因為佢有CANCER但好彩醫得返,我又唔想佢擔心...有時都有同D friend講,但係99 d 野就無同佢地講,始終99都係老公個呀媽,同d friend講佢d野都唔係幾好....同老公更加唔敢講,如果唔係好大獲!

產後抑鬱件事我都係唔敢同老公講,我知我老公既性格,俾佢知道我99咁樣講,佢真係會鬧到99好金GA!(99試過當住老公面話我,我老公真係鬧得好勁呀,隔離屋都聽到,62又無幫口,所以99好嬲我呀!)99個人係講野難聽D,但都老la,我都唔想見到佢俾人鬧,由其鬧佢0個個係自己個仔,其實佢都係緊張我老公先會咁講野既

其實我都盡量成日同BB出去,但我一生完就撞倒條腰,同埋手腕發炎,要去物理治療,但我99話叫我D$留返俾BB用,D手呀腰呀0個D野唔駛睇醫生GA,佢話佢地以前都係咁,都唔駛睇,所以到依家我都係唔可以抱佢太耐,每日都只可以同BB出街行一兩個鐘,但留下真係好準時9點整到6點...

唉,又轉la!!!

侯爵府

原帖由 joeyjoey711 於 10-3-2 15:43 發表

因為我同你差唔多一樣... 頂~ 我住左係而家間屋將近3年, 生左2個b, 都仍然keep住 上下左右, 前後隔離, 大街, 日日轉"場"/打樁聲!!!... 同你case好似, 真係嘈到成間都震晒!!! 頭一 ...

我住新界ga

水晶宮

畀面勳章

唔緊要咖, 你唔開心或者覺得悶想搵人
傾下計or 呻下咪上黎bk 囉

其實你可以同老公講話你家陣都覺得自已好唔妥,
可能真係有產後抑鬱, 所以想去睇下醫生, 但你唔
需要同佢講你99之前同你講果番說話, 呢part你
可以skip 左佢, 呢d係你兩公婆嘅野, 夜晚你地
自已晌房傾囉 (我估你應該係同6299一齊住)
唔需要理你99咖, 佢鐘意講乜由得佢囉,
最緊要有老公錫自已嘛

.....

原帖由 zola 於 10-3-3 14:00 發表
睇完你地既REPLY,我真係有D眼濕濕....我好開心你地咁支持我.....我唔開心,唔敢同我媽講,因為佢有CANCER但好彩醫得返,我又唔想佢擔心...有時都有同D friend講,但係99 d 野就無同佢地講,始終99都係老公個呀媽,同d frie ...

大宅

回覆 35# zola 的文章

點解有個咁既奶奶,都有d咁好既新抱!!
你老公好幸福!!

你真係要take care 自己多d,去下街,同人飲下茶,唔好屈住呀!我都試過想抱住阿仔走(唔系跳樓),個d心情好複雜,唔系人人都 handle到!

take care

侯爵府

原帖由 nokia6300 於 10-3-3 14:16 發表
點解有個咁既奶奶,都有d咁好既新抱!!
你老公好幸福!!

你真係要take care 自己多d,去下街,同人飲下茶,唔好屈住呀!我都試過想抱住阿仔走(唔系跳樓),個d心情好複雜,唔系人人都 handle到!

take care ...

其實我99都好慘ga,我大嫂對佢好惡ga!

佢都60幾歲人,可能慣左咁講野la,唯有忍,始終無可能要一個60幾歲既人去就一個20幾歲既人,避免衝擊就只可以唔好同佢嘈(如果老公or 62都響屋企佢就唔會GA LA,只係得我同佢就會有D驚...)

其實佢咁樣我真係好唔開心ga,而且真係試過想同老公講,但一諗到我一同老公講佢就一定俾人鬧,就會覺得點解明知係咁都仲要同老公講?!始終家衰口不停......

公爵府

hashtag影視迷勳章

你99d衰嘢可以唔講, 但係你有病就一定要講要去醫. 所謂病向淺中醫, 趁仲小事唔醫, 遲咗就大大獲, 仲有係手同腰, 宜家先20幾歲, 你唔理, 第時手尾長啦. 快D去睇醫生啦.

首頁

尾頁

跳至