跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

原帖由 moon_in_sky 於 10-3-24 19:13 發表
想問問各位媽媽會幾時同BB戒片呢???
會點樣戒??

我女女係母親節第二日自己戒左, 仲要連夜片都自己戒埋!!!佢平時夜晚都唔多尿尿 ga la, 有一日零晨 5:00 女女無 la la 叫醒姐姐同佢尿尿 tim!
瓜瓜哇哇哇

大宅

第一日作戰, 我個仔忍左一朝無痾尿,到中午成個人定左型痾尿,仲被尿"線"左落地,之後就好high咁"撻"地下的尿
檢討:其實佢一痾我係唔係要即刻"的"佢去potty度除褲呀? 今日我抱住小B,趕唔及反應佢已經痾完..

民房

我個女尋日開始大戰,一早係地下賴3次,佢見到d vv好似有個?號咁,點解會有咁多vv係地下,e加成日問佢有冇vv呀,佢一定答冇= =,試過有一次佢突然跑去個potty度叫我地幫佢除fu,但最後坐一陣間都係冇v到,但好開心佢有呢一個意識, 各位家長大家一齊努力呀

大宅

唉~~~你地就好啦~我都唔知點入手好呀~~我都努力咗好耐喇,但我問親我個女疴唔疴尿尿就話唔好~~但佢次次都會賴~~賴完就走咗去~~我都唔知點好~

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就教左痾屎先囉..
初初就留意佢d 動靜,, 我個囡一痾屎就定型就丁起隻腳, 好鬼易認.. ,, 一知佢想痾屎就的佢坐廁所.. (佢唔肯坐potty, 後尾買左個廁板仔佢就ok).. 咁不停同佢講"痾屎", 同佢講"mami, 我要痾屎"... 同佢洗腦..
痾完就比佢睇下舊屎, 佢會覺得好新奇, 仲指住話"屎屎"..

自第一次成功响廁所痾屎都有一個幾月, 而家就會自己講"痾屎"囉.. 不過而家學識左講"痾屎"就成日都講,, 不過3次都有2次係真既mouth:

尿尿就未教到囉,, 不過有時同佢著棉質學習褲而賴左尿就會知唔舒服扭計囉,, 起碼佢知道咁樣係唔舒服既, 希望佢快d 識講痾尿

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

喱幾日開始戒片喇...只用咗幾日間歇性的...已經見到成績...
噚日冇賴過尿, 好叻仔呀!

朝早每30MINS同佢去一次, OK...去到先痾, 有時見佢都好似幾心急咁...有時冇, 就要15MINS後再試...
午睡當然要包片片啦...之後一直都冇再包, 直至夜晚上床瞓覺.
黃昏後就1小時先去一次, 因去咗好多次都冇, 之後就由佢大約1小時先去, 都OK!

覺得佢有時都有小小意識係叫我同佢去VV...但仲要多加練習...

原帖由 sakesakee 於 10-7-6 17:30 發表
我就教左痾屎先囉..
初初就留意佢d 動靜,, 我個囡一痾屎就定型就丁起隻腳, 好鬼易認.. ,, 一知佢想痾屎就的佢坐廁所.. (佢唔肯坐potty, 後尾買左個廁板仔佢就ok).. 咁不停同佢講"痾屎", 同佢講"mami, 我要痾 ...

大宅

已經搞左3個星期, 我個仔都係仲未發現點解個身上有水流出, 周圍賴, 我唔知放唔放棄好...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

哎呀, 我仲未開始呀.....我地有試過poopoo時俾佢坐potty, 但阿仔唔肯

而家都要諗吓同佢戒片先..

複式洋房

我細b除左夜晚瞓覺, 其他時間(去街甚至晏覺)都已經可以唔使著片, 大家努力呀!!!

民房

我個囡都係未戒到片片呀

請問有冇人可以提供如何教工人姐姐同bb戒片片?
其實我已經叫工人姐姐每個鐘同囡囡去洗手間, 但唔佑點解個效果都係唔係幾好.

大宅

畀面勳章

我開始同個囝戒片啦,開始咗4日,次次都要帶佢去坐potty先會尿尿,佢自己唔會同我講去尿尿,有時都會瀨尿,但如果佢瀨咗尿,佢就會好唔好意思既樣......唔知咁係唔係即係有d成績呢???希望可以快d成功啦!!!請問咁多位媽咪,係唔係通常一個月就戒片成功呀?咁如果你地同佢戒咗片,咁出街係唔係都唔著片架?

王國長老

畀面勳章 王國長老

波波經已學會自動自覺地走去最傳統的"圓形啖罐"去尿尿, 每一次完成後, 都要讓人抱起來說"真厲害"!

可惜拉臭臭還是不懂, 總是站著拉... 拉出來了, 只會指著臭臭, 眯起眼睛說"臭臭"~

大宅

我想問男仔戒片, wee wee 係照坐potty定一開始就教佢企係度wee wee? 同埋佢wee wee完, 你地會唔會用紙巾幫佢印一印清潔下?

伯爵府

大家好, 我女女係1歲8個月開始vv會自己講...依家day time唔用片, 只係夜晚同出街先用. 好開心.....我都覺得小朋友真唔洗迫呀....到佢地pick up到時佢地就自然會識呀.

大宅

我個仔22個月,佢有時沖涼果時想WEE WEE會望住下面,知道就黎WEE WEE,又試過幾個鐘頭,條片都KEEP住乾的,好似已經有晒戒片既條件。

於是我想幫佢戒片,試過一個鐘坐一次POTTY,我問佢有無WEE WEE,但係唔知點解,佢一見到個POTTY就調頭走

佢就算係要BOO BOO,都話無,好多時係屙緊BOO BOO果時,先至肯坐POTTY。

想問吓各位媽咪,妳地用乜野方法叫BB坐POTTY呢?

男爵府

正常喇~
你要記住.你果個係仔0黎架~
屙VV做咩要人坐POTTY先得架[email=~@.@]~@.@[/email]

咁佢唔肯坐. 都正常喎~~
原帖由 綿媽媽 於 10-9-28 12:50 發表
我個仔22個月,佢有時沖涼果時想WEE WEE會望住下面,知道就黎WEE WEE,又試過幾個鐘頭,條片都KEEP住乾的,好似已經有晒戒片既條件。

於是我想幫佢戒片,試過一個鐘坐一次POTTY,我問佢有無WEE WEE,但係唔知點解,佢一見到 ...

男爵府

一開始..已可以直接去大人馬桶屙VV喇~

只係佢地唔夠高... 要駁鄧仔..扶住佢就OK

等佢知道佢係男仔.. 企係度屙的..
佢地好自然... 學識後. 見到馬桶LON. 就會屙出來架喇

清唔清潔方面. 自己決定喇~
原帖由 Naxos 於 10-9-24 12:06 發表
我想問男仔戒片, wee wee 係照坐potty定一開始就教佢企係度wee wee? 同埋佢wee wee完, 你地會唔會用紙巾幫佢印一印清潔下?

男爵府

買個小朋友板板俾佢喇~
定一個時間, 同佢培養坐板板BOOBOO

話佢知.. 屙BOO 要去TOILET. 坐板板....
佢地見到得意. 自己喜歡坐係度屙..
屙完抱佢落0黎抹PATPAT.. 然後叫佢望下... 好多CC..叻叻..(讚下佢). 然後同佢沖水....去洗手...
佢地好快會學識..

我個仔. 過1歲後已坐板板大大..仲好定時~
原帖由 愛貓 於 10-9-20 09:01 發表
波波經已學會自動自覺地走去最傳統的"圓形啖罐"去尿尿, 每一次完成後, 都要讓人抱起來說"真厲害"!

可惜拉臭臭還是不懂, 總是站著拉... 拉出來了, 只會指著臭臭, 眯起眼睛說"臭臭"~ ...

首頁

尾頁

跳至