論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原帖由 CrabPincers 於 10-12-10 17:34 發表
用莞茜煲水沖涼會止痕
但吾好加凍水, 真係不停甘煲

莞茜,菊花煲水沖涼都有清涼作用.

煲大煲D,不可加冷水(水喉水).

水晶宮

亞仔六個月大時我老公出水豆,當時好担心染到bb,但醫生話bb或小朋友出水豆症狀可以好輕,出幾粒水po或唔發燒都有,反而年紀越大越危險,有得出細個出左佢反而好
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔該晒各位靚媽教路,我已通知左細佬點做,
原來大人出仲麻煩架,您地唔講我都唔知呀.mouth:

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 lynnwing 於 10-12-10 19:08 發表
打佢十把啦

唔駛下話,要打佢10巴???
我係文明人,唔會做d咁既野.

別墅

食potato ,任何煮法都得,但我suggest 清淡d,potato有助水痘"收乾"

大宅

好媽媽勳章

出水痘..去藥材舖買垂絲柳$10煲水沖涼..隔渣再番煲.即有兩煲水.. 因一煲水唔夠沖涼..記住唔好再加清水...
連續沖..沖到水痘結蕉為止..呢個垂絲柳比莞茜水更見效..好止痕..每次煲垂絲柳$10..沖7日..即$10x7..

另煲竹蔗紅蘿蔔, 馬蹄粟米SO水飲2日..之後再煲白紫草蓉$10 + 糖冬瓜, 5-6碗水煲1個鐘..又係當水飲飲2日..

水痘期間要介口..ONLY 只可食豬肉 + 菜.. 魚, 蛋, 海鮮唔食得..豉油唔食得..唔可以飲湯..

通常4-5日到..d水痘會開始謝..咁先開始慢慢食番正常野..但出完水痘..身體會比較虛特別是小朋友...水痘全部甩晒蕉..咁"登"番豬肉汁.比佢地飲..

希望幫到你..

原帖由 winglongyan 於 10-12-10 17:26 發表

子爵府

原帖由 FA8866 於 10-12-10 16:27 發表
我細佬女友一家,有3個小朋友,最細一歲都未夠..
請個印姐番黎幫手,做野都已麻麻到不得了啦,只求佢幫輕下家務,湊b全部由老人家同細佬女友做.細佬就晚晚收鋪去煮飯比佢地食.
個印妹出水痘唔出聲喎,出到上面比人發現先講 ...

probably maid's knowledge is very low
(this is applied to most of people, we may not know this is chicken pox)

the first most important
1/ send her to see doctor, to avoid any complications
2/ isolate her from any people, tell her to stay in her room
3/ light food and plenty of water

for the children and the family
1/ good food
2/ keep close observation to any sign of chicken pox
3/ same plenty of water
4/ not go to crowd area
5/ may put on mask ( to avoid cross-infection to school-friends etc)

子爵府

原帖由 福媽 於 10-12-11 11:05 發表
出水痘..去藥材舖買垂絲柳$10煲水沖涼..隔渣再番煲.即有兩煲水.. 因一煲水唔夠沖涼..記住唔好再加清水...
連續沖..沖到水痘結蕉為止..呢個垂絲柳比莞茜水更見效..好止痕..每次煲垂絲柳$10..沖7日..即$10x7..

另煲竹蔗紅蘿蔔, 馬蹄粟米SO水飲2日..之後再煲白紫草蓉$10 + 糖冬瓜, 5-6碗水煲1個鐘..又係當水飲飲2日..

水痘期間要介口..ONLY 只可食豬肉 + 菜.. 魚, 蛋, 海鮮唔食得..豉油唔食得..唔可以飲湯..

通常4-5日到..d水痘會開始謝..咁先開始慢慢食番正常野..但出完水痘..身體會比較虛特別是小朋友...水痘全部甩晒蕉..咁"登"番豬肉汁.比佢地飲..

this is also advised by my mother

FaFa
also give this to the children and the family for just in-case they are in the window-period (get infected but no sign)
i believe the drink and food can sooth the symptoms

男爵府

請問賓姐定印姐?

首頁

尾頁

跳至