論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我用左佢年半, 佢一路都係冇乜禮貌, 我地返o黎佢都唔會叫我地, 奶奶, 婆婆o黎都唔會叫佢地. 反而係婆婆o黎叫佢先, 奶奶見佢o甘冇禮貌都費時理佢.

我係第一次請工人, 所以開頭都唔識train 佢呢d, 覺得禮貌係個人修養, 作為僱主好難開口教佢. 加上, 佢o甘細個(23yrs old)o黎hk打工, 唔好太harsh. 所以, 佢改口我做姐姐, 我都由得佢. 同埋, 冇set rules, 點知佢係d精叻邊o既人, 同埋佢之前係hk做過2年. 已經學壞哂, 下下食左上.

本來諗住炒, 但佢又幾錫個b, 所以等佢完約就換人

原帖由 湯濛hamster 於 11-1-4 14:32 發表

你用咗印印幾耐&有冇再教佢叫番你做太太, 我都好想試一次教佢叫番我做太太。

伯爵府

醒目開學勳章

我工人一到步就叫我太太,反而佢有問我點稱呼我阿媽,佢驚有D老人家唔鐘意人地叫佢"婆婆"

男爵府

我工人就係叫我姐姐喇, 教幾耐先改5叫姐姐呀.
5叫我姐姐之後又叫我媽咪, 又係教好耐先叫我mum.

原帖由 Siuchoi 於 11-1-3 18:26 發表
點都係叫mom / 太太啦~ 冇聽過工人叫女僱主做"姐姐".....
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

別墅

原帖由 小艾比 於 11-1-4 16:49 發表

我現在個工人又係叫我做"媽咪"呀!!! 好驚呀! 我又唔係佢呀媽... 我邊生得出咁大個女呀! p.s. 佢仲要係大過我的!!! 真係omg!!!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我媽大食bun見工時, 叫媽做"婆婆" Pa做"公公", 因介紹佢來嘅Janet, 係我妹99個工人. Janet 跟妹個女叫婆婆公公. 媽唔鐘意, 話工人唔係佢個孫, 唔叫得, 所以我叫大食bun叫mother "Mamm" Pa"Sir" me"Mamm Lily".

Mother said 叫人要有規佢, 如佢唔,識 要教到識. 唔可以亂叫.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

OMG!!!
可能佢真係想你好似當佢係囡咁招呼佢呢.
原帖由 charmaine0301 於 11-1-5 10:51 發表

我現在個工人又係叫我做"媽咪"呀!!! 好驚呀! 我又唔係佢呀媽... 我邊生得出咁大個女呀! p.s. 佢仲要係大過我的!!! 真係omg!!!

別墅

我都係用印印,佢初初黎一個月都叫我做姐姐,我初頭唔覺得有問題,但係我D朋友同親戚上到我屋企話點解個工人叫你做姐姐既...你唔覺得好怪咩!!諗諗下都係.....之後叫佢改返口叫太太,佢叫我老公都係叫先生架~~~D工人好麻煩個頭開得唔好.....佢永遠都會照做.....所以而家我學叻左....唔鍾意就同佢講..要佢改..如果唔係佢會得吋進尺架~~我個工人太叻成日挑戰我底線架~~~

別墅

原帖由 yuenyuen810 於 11-1-5 12:41 發表
我都係用印印,佢初初黎一個月都叫我做姐姐,我初頭唔覺得有問題,但係我D朋友同親戚上到我屋企話點解個工人叫你做姐姐既...你唔覺得好怪咩!!諗諗下都係.....之後叫佢改返口叫太太,佢叫我老公都係叫先生架~~~D工人好麻 ...

我都覺得係..因我比佢太自由發揮, 所以佢越來越自已為事, 應為自己做得好好, 好啱...我地叫佢做嘢佢一定唔會第一時間, 係要等佢心情到先做。

男爵府

醒目開學勳章

我睇到笑左出黎, 有咩理由你工人叫你做媽咪架.........你話有時一次無次個工人同你個細路講野refer番你就話啫.

無啦啦有個咁大既女真係接受唔到囖!!

原帖由 小艾比 於 11-1-4 16:49 發表

別墅

原帖由 AndyRain 於 11-1-5 15:24 發表
我睇到笑左出黎, 有咩理由你工人叫你做媽咪架.........你話有時一次無次個工人同你個細路講野refer番你就話啫.

無啦啦有個咁大既女真係接受唔到囖!!

...

係真架, 佢都白痴架! 無論任何時候, 同任何人講或叫我, 連我打電話返去佢都係叫我做"媽咪"的... 我都唔係好接受到架, 之前d姐姐都係叫我"mum"的, 好正常... 都唔知點解佢要叫我做"媽咪"的, 佢仲要係個"媽"字係低音, 個"咪"字係高音咁叫的! 超難頂!

象牙宮

第一天, 我主動會自我介紹:

現在我是你的老闆, 你可以叫我 mom, or Ms xxx. 這位是 Mr xxx, sir.
這位是我母親, 你稱她為婆婆.

別墅

原帖由 湯濛hamster 於 11-1-5 14:27 發表

我都覺得係..因我比佢太自由發揮, 所以佢越來越自已為事, 應為自己做得好好, 好啱...我地叫佢做嘢佢一定唔會第一時間, 係要等佢心情到先做。

係呀!好似我同佢講要比D水BB飲...做左幾次又唔做啦~好多野都係要我叫佢先做....D工人都幾門面架~~~係我奶奶面前好努力....所以我奶奶係超超超超鍾意佢囉~~~有時真係比佢激死......又唔鬧得佢....只有話佢兩句...怕鬧佢會刻薄BB.

首頁

尾頁

跳至