論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢樣嘢我都講過好多次,但聲音太細la

大宅

回覆 wendy_ho 的帖子

希望香港人可以團結一點
不要再請斷約姐姐

他們已經在香港打橫行!!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

大宅

斷約同完約我都唔會請~
斷約就唔使講啦~
完約既,好既又點解唔續約呀,同埋好多agent將斷約工人cv寫成完約喎~

大宅

喺囉!

起碼你自己知道佢哀咩!
用人地炒出來不要的,更大兇險
我去agent到找工人,被斷3次約都大把boss見!

wendy_ho  被斷3次約既都見,個僱主就真係夠薑啦  發表於 11-5-24 15:18

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

子爵府

好媽媽勳章

回覆 bbsweet 的帖子

你咁勞氣,應該係受害人啦,我雖然唔係身同感受,但我請完約既都要抄,係唔係比你對工人更無信心?
如果我唔係有個nb,我都已經可以唔使用工人,阿囡未出世前我都係用家務助理
即使你請一個overseas既都唔一定聽教聽話,冰雪聰明,在港斷約既,都叫有得見下個人,overseas既,風險唔係更大嗎? (好多唔想從頭教及願意孤注一擲既僱主,都係有一樣既想法)
我而家個工人既agent話,佢係因為僱主無能力負擔,所以release出來,我唔肯定個agent有無講大話,我都只係姑且一試,亦無打去問個僱主,因為,個agent話會一定教好我個工人煮飯煲湯,湊nb佢之前在沙地有經驗, so far 個工人到而家都仲好ok,叫做肯做肯學,已經夠啦

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

核心問題其實係 -
外傭公司應該加以規管 ,
提供外傭真確資料 ,
杜絕劣質外傭留港遺害人間 .
我工人主力負責照顧三隻貓大爺 !!!

大宅

Hello Wendy

我都攪唔清我算算受害人

海外/完約/本地ee都試過

只是無試過斷約

見到那些新姐姐來到早,午,晚都合眼瞓,

"Thing"胸,唔理小朋友,不停玩電話的

但炒佢,又有第二位爭住要,佢地還有心在我們家庭做?

其實,如果佢知道出到去,很難找到新工,會無工做,找到都要俾好多錢

佢就會用多些心去做好份工,

現在就不會週街斷約打橫行,他們都不知幾希望你炒佢

伯爵府

i also want to support, but i also 請jor個斷約姐姐 as have no choice that time.
she worked for her past employee for 3 years then she resigned. so far she's quite ok, just that she's very stupid.

there are toooo many 斷約姐姐. in the agent i visited, ALL are 斷約姐姐 (over 20 on Sat or Sun).

i agree most斷約姐姐 are not good.

大宅

回覆 c-wong 的帖子

How long she had been work for you?

水晶宮

我都請緊個斷約架... 係佢自己唔做, 佢話個僱主打佢, 佢做左4個月, 俾agent 7個月都係佢家姐俾左. E+同我做的話佢又要俾3個月人工架...希望我冇信錯人啦...

PS, 佢E+只係要照顧1 個11 歲同僱主, 都唔做, 反而肯來我度照顧一個2歲, 一個NB 來緊, 同2個大人....應該我份工冇佢E+份咁正卦...

bbsweet  Sorry 呀!我reply C-wong那個應該回覆你才對
剛剛炒我個工人,is not talkative( cant hear her voice ), take care of a 3 people family, kid go to school from 8:30-5:15.你剛請的那似  發表於 11-5-25 16:17
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

回覆 jenniecatcat 的帖子

自己唔做那些就仲驚
你想想今時今日姐姐的綱絡
不可能被顧主打而無報警
我就真是無法相信

現在那些姐姐對顧主要求好高
唔好興就吾做
多得各位香港人這麼好心,
相信上一個顧主打人,刻溥
你又不會打人,所以你就請咗佢了

那些姐姐又怎會做好份工,咪又揾過
Agent條數,可以走,最多咪蝕3仟幾

別墅

Surport Surport,don't be crazy to hire them.Please give the chance to yourself.真係唔好請, 斷佢約一定做得唔好, 你估唔洗補錢比佢架!

別墅

The last I agree: 1.impolite=don't hire. 2.dirty=Don't hire, 3.hit the children = don't hire, no memory= don't hire..........

大宅

親身經歷 :

以為請斷約姐姐時間會快些 --> 實際卻不是.

由於這位姐姐是很短期內便斷約, 在香港找到新僱主, 她仍需要再次支付代理費用(多少不知道), 這畢費用, 在我不知情下, 用僱主資料, 透過財務公司支付, 每月出糧便還錢, 約需7個月. --> 無端端給了姐姐借錢的機會

斷約的, 逗留期過後, 是要離境再入. 由於我簽了她, 所以她便到澳門, 等visa 批出再入境來我家. 不知是逗留澳門數天, 給予另找僱主機會, 還是本來就無意在港工作, 她工作了兩個多月便因財務問題, 一個月通知我便走了, 當然走後, 陸續別的財務公司來電滋擾, 借的款項原來不只1單 --> 無端端做了她的踏腳石

人心難測, 小心一點. 可避免的, 便去避免罷!

伯爵府

2 mths. she has ok good personality and attitude, very silent (c man), no friends in HK, even i said she did smthn wrong she wld just said ok and will not 'bok jui'. just that she's stupid as she only needs to walk dog and prepared breakfast in her last job (her past employer had 3 maids). she needs to be retrained.

i hired her because i felt that she's a good hearted person, willing to take anyday off (even weekday), willing to work for me (full-time housewife with an existing maid).

i interviewed a few 斷約姐姐, most of them are v talkative or/and have a 'big nose'.

bbsweet  The one the you choose is just like mine one.... she resign on the first month, then I ask her to think again... on the third month, she resign again... so I just let her go.  發表於 11-5-25 16:06

大宅

回覆 jenniecatcat 的帖子

我朋友都請左個自己唔做既,原因係僱主對佢好衰喎,我個朋友同情佢就請佢啦~結果係懶到死,做左一個月就唔做

jenniecatcat  咁咪死.......  發表於 11-5-25 14:07

子爵府

Support.

香港人真係要團結, 唔係真係遲早俾佢地班PK食住, 依家話要加人工, 嘈到拆天, 你睇下反而香港人真係可以企出黎講野既唔多, 話有遊行會去支持既, 到時可能打個3折都嫌多. 明白既, 要請外傭既香港人邊得閒攪呢d野呀, 但請唔請斷約其實真係可以話事, 唔好信agent d 解釋啦, 我之前抄果個幾日就搵到新工啦, agent同我講大把人爭住要喎, 因為佢識講英文, agent話佢湊bb唔得啫, 湊大個d既冇問題, 但佢又懶, 又污糟, 又大話, 2個月唔到已經出左2個電話, 我真係覺得香港人真係好可悲.

複式洋房

我個位公主嚟咗兩個月就飛起舊AGENT另搵新AGENT咪一樣搵到新雇主, 新AGENT為賺$$, 一定唔會提起舊雇主點點點斷約的事, 一定會SELL到個公主變做snow white 咁掂照顧起晒七友!!
個新雇主應該都係被騙, 知道仲會聘請??
最衰又驚有AGENT會教疏個工人一個屈尾, 走後再告雇主尼樣果樣, 衹好等佢離開咗先至SEND信比入境處., 而內容衹是話佢自己RESIGN, 佢D衰野講咗又怕驚動佢, 激起佢諗計屈(告)自己.

augustbee  請支持帖子 提議監管外傭公司
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3921750&fromuid=662119  發表於 11-5-25 16:28

大宅

TOTALLY AGREE ~
我工人博炒, 因為有間AGENT 告訴她保證她一星期內幚她搵到份新工.

大宅

我贊同唔請斷約姐姐,也相信人夾人道理,我試過請做3年而斷約姐姐同做几個月斷約,各有各好,各有各壞,最后睇你可以接受程度,最後我都俾他們完約。

首頁

尾頁

跳至