跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 曾梅的疑問

Dear all,

--- 冷氣問題

佢地響學校籌款,課室冷氣好似未放暑假前已攪掂。但禮堂冷氣就唔知,因為近呢兩次去學校禮堂,都無開冷氣。

--- 精英班

三年級開始精英班,我本身係唔鐘意精英班。

--- 好早返學

返學時間在我選校時唔係咁早,學校解釋話上年d家長投訴太遲放學,所以今年提早返學時間。但是由於我仔係搭校車,學校放3:10,佢返到屋企都近4點。

--- 家長口碑

有幾個相熟o既家長,佢地無對學校有任何不滿(可能要求唔同),小朋友今年小二,佢地話返學好開心。我當時反而怕間學校唔太嚴,小朋友好似響學校成日玩咁。

大宅

Del

大宅

露比媽媽 ,

新校長之前係樂善堂劉世仁學校校長和聲情教學創辦人,對教育佢應該好有熱誠。我對佢都有期望,希望佢攪好間學校。

我之前去曾梅校務處交註冊証,見有個媽咪問職員有學位未,職員話若果收,早幾日會收到通知。個媽咪話有位就俾佢個仔啦,佢仲有細妹跟住尾架,所以應該係有人叩門失敗。

大宅

上年去曾梅參觀,有張貼升中派位成績,話有18人派鄧顯,呢個數目算多嗎?我見上水惠州有二幾三十人入鄧顯。

佢亦公佈英文基準試達 85% 普通話 70+? 算高嗎?

老實講北區升中派位BAND ONE 學生比率大多是 50 - 56%,在九龍區只是普普通通,要知道見報學校是 60%以上。

大宅

露比媽媽

個亞SIR 沒有帶眼鏡的, 有5尺9吋高都算大隻嘅...但答問題就好求其, 我問佢自行收生最低收幾分, 我還說明-- 大仔有十分嗰種呢...佢仍然話要睇學生表現!

曾梅的升中派位派BAND 1 的比率都很高, 其實我想了解埋它和李志達的比較(%), 但個亞sir 一聽到我問李志達, 佢就走左去了, (佢可能以為我係運吉!)

于良發個主任都有同家長分享吓佢去完粉嶺官小open day的意見啦, 她說粉嶺官小都好有勇氣才可搞open day, 但其實它的學生不是太差, 學生都很有禮和純品, 聽那位主任的語氣, 她對粉嶺官小的評語也不是太差喎!!

我明年想睇埋上水宣道的open day, 因它明年搬校舍後就比較近我, 唔知這間小學好唔好呢!! 當然佢不是我第一選擇啦!!!

大宅

pakhei1128,
你留意下粉嶺官小是否在2005年上,下午班合併才有2班小一(我聽人講) 所以如他不併校, 應該都是只是一班, 老實講
得一班小一的小學, 會否很危險(殺校), 不過他有一個很大的優點, 原來他有聯係中學, 會不會是粉嶺官立中學??

大宅

Del

男爵府

粉官就真係要睇吓呢幾年改成點,因以往由我個個年代到前幾年感覺都唔係咁好!

唔知個個中學老師講個間村校會唔會係粉公呢??

禁止訪問

別墅

Agree!!

人地嗰d 出得報都有 60~70% Band 1, d 名校仲話 80~9X% tim, 朋友呀囡嗰間 9X% Band 1, 不過學校講明 textbook 呀媽系屋企自己教, (專用補習社系校門派傳單, 因為呀媽精通雞腸, 煲冬瓜, 都無 past paper ar), 返學多是操練習, 一年看120本 English Story Books 為目標, 小一好去學琴 & 游水, 唔系 music & PE 隨時會肥佬, 系學校仲要學多樣樂器tim, 比我入都讀唔起呀! 呀仔話入, 我驚自己會 crazy!!! hehe

朗媽 寫道:

老實講北區升中派位BAND ONE 學生比率大多是 50 - 56%,在九龍區只是普普通通,要知道見報學校是 60%以上。
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

別墅

pakhei1128 寫道:
露比媽媽

我明年想睇埋上水宣道的open day, 因它明年搬校舍後就比較近我, 唔知這間小學好唔好呢!!

原來上水宣道 已同粉嶺一間中學 (唔記得咩名) 結龍啦!
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

大宅

我想請問各位媽咪, 在小學概覽上咪看到班級結構, 但有些在2005-2006 年是"--" 是否表示沒有收到新生?? or 有其他顯示 ???

大宅

polly,

間中學響粉嶺邊頭 ??

大宅

polly,

所以話一分耕耘,一分收獲。但值唔值得就見仁見智,因為有得必有失。

*Polly* 寫道:
Agree!!

人地嗰d 出得報都有 60~70% Band 1, d 名校仲話 80~9X% tim, 朋友呀囡嗰間 9X% Band 1, 不過學校講明 textbook 呀媽系屋企自己教, (專用補習社系校門派傳單, 因為呀媽精通雞腸, 煲冬瓜, 都無 past paper ar), 返學多是操練習, 一年看120本 English Story Books 為目標, 小一好去學琴 & 游水, 唔系 music & PE 隨時會肥佬, 系學校仲要學多樣樂器tim, 比我入都讀唔起呀! 呀仔話入, 我驚自己會 crazy!!! hehe

[quote]
朗媽 寫道:

[/quote]

大宅

唔算結龍 .... 係叫"聯繫中學"

宣道會陳朱素華紀念中學

朗媽 寫道:
polly,

間中學響粉嶺邊頭 ??

別墅

Astrid,

17/9 open day 時 就話而家已一條龍啦! 我諗系講 06' 入小一嗰班, 應該唔関我地事. 聽聞此中學今年出咗個 6A 生呀!
阿切 寫道:
唔算結龍 .... 係叫"聯繫中學"

宣道會陳朱素華紀念中學

[quote]
朗媽 寫道:
polly,

間中學響粉嶺邊頭 ??
[/quote]

大宅

POLLY ...

我暫時都比較喜歡風采中學

大宅

露比媽媽

粉嶺官立中學就真係好差...我老公講, 我想這不是粉嶺官小的優點, 而係一個大大缺點呢!!

如果上水宣道小學的聯繫中學係陳朱素華中學, 咁又挺不錯喎!!! 我想這間中文中學在粉嶺區都算係OK 喎!!是不是呢??

露比媽媽 寫道:
pakhei1128,
你留意下粉嶺官小是否在2005年上,下午班合併才有2班小一(我聽人講) 所以如他不併校, 應該都是只是一班, 老實講
得一班小一的小學, 會否很危險(殺校), 不過他有一個很大的優點, 原來他有聯係中學, 會不會是粉嶺官立中學??

大宅

Astrid,

我都喜歡風采中學, 仲有田家炳。

大宅

聽聞陳朱素華麻麻地,有無人清楚D???

首頁

尾頁

跳至