0-6個月

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:ml9067 的帖子

我阿b初時都係食一餐痾一餐,次次開完餐都要換屎片。而家佢好似識儲埋一次過咁,次次都大大包><

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

引用:係啊~我都覺幾忙下lo~佢真係餐餐都有便便~

原帖由 ml9067 於 11-12-11 發表
係啊~我都覺幾忙下lo~佢真係餐餐都有便便~我通常係佢食奶前換片~食完奶奶就有便便~有時d便便仲要分兩次~換 ...
阿b又係咁,有時食食下中場休息要便便,好嘞食完又嚟過,仲專簡半夜三更至柯,依家教梗佢朝早攪點佢(但未見成效

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

引用:我阿b初時都係食一餐痾一餐,次次開完餐都

原帖由 毛B 於 11-12-11 發表
我阿b初時都係食一餐痾一餐,次次開完餐都要換屎片。而家佢好似識儲埋一次過咁,次次都大大包><

...
請問你點train 佢一次過攪點?

子爵府

回覆:愚妹妹 的帖子

我無教佢架,係佢自己調節架

子爵府

回覆:飲能恩既媽咪傾傾

今朝bb痾粒粒屎,係熱氣呀!可以點呀?

大宅

你地bb既便便係唔係綠色架?

子爵府

回覆:pekkledon 的帖子

黃黃地綠綠地咁

子爵府

黃黃地綠綠地咁

大宅

咁係硬定係好軟架?我個仔由A+轉能恩,岩岩轉晒,呢幾日D便便試過,一條條,咁係唔係D奶粉唔岩阿囝呀?

子爵府

一條條軟身好似香蕉咁就係「靚屎」

大宅

我阿b頭10日都係全人奶,之後就補奶粉,現在還有3日就滿月,不過一日只有一餐食人奶,其他都係飲能恩奶粉。 我個陪月叫我轉奶粉,佢話阿b既便便好嗅,又要口氣,佢話可能唔消化。 你地既bb除了便便嗅,有冇口氣(不過我唔太覺bb有口氣)?

公爵府

引用:我阿b頭10日都係全人奶,之後就補奶粉,現

原帖由 adaplng 於 11-12-14 發表
我阿b頭10日都係全人奶,之後就補奶粉,現在還有3日就滿月,不過一日只有一餐食人奶,其他都係飲能恩奶粉。 ...
咁又冇口氣喎!

大宅

回覆 adaplng 的帖子

我bb一半人奶, 一半食能恩, 但佢唔鍾意食奶粉, 因為人奶甜甜地, 能思就唔甜, 一食奶粉就cry, cry 好耐先肯食.... 你地有無此情況??

別墅

我呀女一曰一大篤屎屎,芥末黃色的!佢個口仔好大陣奶穌味!咁算唔算係口氣?

別墅

仲有我沖親奶粉都有啲溶唔哂!你哋係都係咁?

別墅

我由惠氏+人奶,轉能恩,+人奶
D 屎明顯係臭好多,

公爵府

引用:仲有我沖親奶粉都有啲溶唔哂!你哋係都係咁

原帖由 angelng64 於 11-12-16 發表
仲有我沖親奶粉都有啲溶唔哂!你哋係都係咁?
我初頭沖奶都係咁(我以為自己5識開奶),雀巢個 customer service 教我上下咁搖就會溶,咁就攪點

別墅

回覆:愚妹妹 的帖子

唔會有風咩?

公爵府

引用:唔會有風咩? +

原帖由 happyleung 於 11-12-17 發表
唔會有風咩?
只要輕輕力咁上下搖就ok. So far 阿b 又冇嘔過奶(thanks god!) (阿b 用Chu Chu 母乳奶樽5知有冇關係,因為好多時我同阿b坐直佢自己已經'Er'咗啦)

大宅

我個B啱啱由美素轉能恩幾日,少咗好多痰同埋腳仔D濕疹無晒,但係佢依家一日三次便便,第一次灰色超臭,,第二次灰色+黃黃綠綠,第三次全黃色唔臭。
我想問正唔正常?

首頁

尾頁

跳至