家庭理財

跳至

首頁
12345...12

尾頁

珍珠宮

熱血金章

大力大力 發表於 12-2-24 09:49
查實我就唔鐘意做十年定期,因十年間有什麼平野執,大舊資金都梆死!! ...

講真毎個月幾佰蚊, 食餐飯都用左. 呢d方法都係比d年輕人開始儲錢的方法.
我呢d小c9, 有得收番錢就沾沾自喜, 邊度識用嚟投資啫.
何來有大舊金.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

回覆 toffeetong 的帖子

我覺得你個計劃都唔錯, 可強迫自己供, 但想問自動轉妥脹是否耍費用?5年供款那銀行有.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

20forever 發表於 12-2-23 19:10
不斷甘Set target俾自己~!完成一個target後再set~!最重要係要知道自己儲錢既最終目的係咩! 我目標係希望40~45歲前可楂住3層供完既樓退休我而家21歲,一層樓都未買,儲緊首期.haha.

努力!!

女仔努力儲蓄之餘,更重要係識找個好老公!!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

熱血金章

vickycheung36 發表於 12-2-24 10:37

我覺得你個計劃都唔錯, 可強迫自己供, 但想問自動轉妥脹是否耍費用?5年供款那銀行 ...

自動轉脹只要到銀行塡妥授權, 不需費用的.
我係用大新, 恒生, 中國人壽的, 呢d5年供款計畫, 基本上都包括埋壽險的.
希望幫到你.

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

toffeetong 發表於 12-2-24 10:34
講真毎個月幾佰蚊, 食餐飯都用左. 呢d方法都係比d年輕人開始儲錢的方法.
我呢d小c9, 有得收番錢就沾沾自喜 ...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

熱血金章

大力大力 發表於 12-2-24 10:42

啫?! 幾佰蚊, 食餐飯都用左 好奇咩.
我一家四口, 去大家樂都過佰la. 有時去下酒樓/餐廳, 唔洗幾佰蚊?

成日食燒肉都悶架.

伯爵府

儲錢心法 : 無欲無求

chloe_loves_cat  不過我仲未做到  發表於 14-5-13 20:56
funnyukyuk   我同老公就到呢個境界, 已差不多了  發表於 14-1-28 10:58
pikma    發表於 12-2-27 19:13

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

toffeetong 發表於 12-2-24 10:41
自動轉脹只要到銀行塡妥授權, 不需費用的.
我係用大新, 恒生, 中國人壽的, 呢d5年供款計畫, 基本上都包括 ...
你呢d計劃, 我都做咗兩份, 但真係比佢挷太耐, 有一份已供完, 另一份還有一年, 但要放多幾年, 到股市大跌市時, 無錢入啦
又無咩利息, 我唔會再買, 不過呢d係個人選擇

珍珠宮

熱血金章

ilovematthew 發表於 12-2-24 11:16
你呢d計劃, 我都做咗兩份, 但真係比佢挷太耐, 有一份已供完, 另一份還有一年, 但要放多幾年, 到股市大跌市 ...

我個隻唔洗喎, 十年就十年, 並唔會因市場起跌, 而要多擺幾年.
多擺幾年, 仲會有多d息添.

男爵府

包括埋壽險, 我對有保險成份的冇好感, 這個壽險要費用嗎? 可否介紹下.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:ilovematthew+發表於+12-2-24+11:16+

原帖由 toffeetong 於 12-02-24 發表
我個隻唔洗喎, 十年就十年, 並唔會因市場起跌, 而要多擺幾年.
多擺幾年, 仲會有多d息添.
...
係供6年,要放多4年

珍珠宮

熱血金章

vickycheung36 發表於 12-2-24 11:40

包括埋壽險, 我對有保險成份的冇好感, 這個壽險要費用嗎? 可否介紹下.

我唔係sales, 只係慳家小c9, 唔識壽險要多少費用.
我只係分享儲錢的方法,
再講落去, 我實比人圍.

961123    發表於 12-2-27 22:16

男爵府

不用怕, 大家交流下傘, 如果是sales唔會被圍, 只會消失.

珍珠宮

熱血金章

ilovematthew 發表於 12-2-24 11:43
係供6年,要放多4年

我估毎間公司都會有不同的.

我用大新,恒生和中人壽都係供五年, 放多五年.
(唔知up 唔update, 我係9年 & 7年前買的)

大宅

畀面勳章

除左正常儲錢..我和個仔有同匯豐銀行買左個"住院現金保"計劃...即每月儲1000元,從信用卡扣,一定要儲10年,10年俾翻晒您(只是本金),但沒息。只是在這10年內,如果您TOUCHWOOD住院,根據您住院天數,匯豐銀行都會每日給您800/天現金保障。但這不影響您跟其他保險公司CLAIM單的。

因我買個陣時想,每月放在銀行都沒太多息,如果TOUCHWOOD入院,都有800/天攞翻(不管政府定私家)..就算吾CLAIM,都焗我每月储錢啦,買來咪當多份保障LOR...

子爵府

唉!我就沒有你地咁有長遠計劃,只因我有個識使唔識儲錢嘅老公。好彩,早三年買咗層自住樓,到而家升咗一半,暫時應該唔會賣。老公成日話做嘢咁辛苦為乜啫,都係為追求自己嘅理想啫!所以,佢買咗架drame car,每月使費過萬,同佢講咗好多次,呢筆錢足夠供多間細單位,又有租金收入,可惜,佢唔聽我講。

happymama2009  我老公咪又係咁, 唯一嗜好係揸車, 每個月使費萬幾蚊   發表於 12-3-2 15:07
summertown  唉,我老公就花錢係相機器材度,不過就有二手巿場價值,好彩仲會升下值咁 ...  發表於 12-2-29 10:25

大宅

明白呀..

謝謝分享...

大宅

回覆 kiu-mummy 的帖子

ME2..我老公又係養緊架車..

搞到好難儲到$呀...

par3186  車系最0徒錢GA  發表於 12-3-2 22:01

大宅

回覆:vickycheung36 的帖子

因為細個環境唔好, 所以成日左慳右慳, 小學已經會寫底日常開支, 而家係夾心階層, 上有媽咪細佬, 下有個女要養, 所以我一定要plan好自己退休後生活,我一直諗住生3個, 呢條數要小心計算.

PS 我係90年..haha!

大宅

引用:Quote:20forever+發表於+12-2-23+19:10+不

原帖由 大力大力 於 12-02-24 發表
努力!!

女仔努力儲蓄之餘,更重要係識找個好老公!!
我已經嫁左人lu~haha!

首頁
12345...12

尾頁

跳至