婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

好開心樓主出呢個post, 比d唔同嘅新袍講佢地同99嘅關係, 因為有時都見到唔同組合, 有唔同嘅火花, 未必人人都有好嘅婆媳關係, 但始終理性討論, 宏觀少少, 對別人, 對自己都有正面影響

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆:大家可以好似孝順自己亞媽咁孝順99嗎?

我以前買野都買兩份,不過買左比人次次都要比較話佢買個d點點點,仲藐咀藐舌睇吾起d也甘,甘我以後識做啦,仲好慳返!

大宅

陪月勳章 畀面勳章

就係因為有99 ga存在,我先發覺自己做女時陪自己亞媽同亞媽傾計時間少之又少!!!

係行為上我會好尊重我99,因為佢係一位長輩,又係我c6娘親,不過點close都唔會對自己亞媽咁!!

唉..好多事相對地,樓主幸運地有一個會當自己親生囡的99,但唔當代表個個都會有咁幸運!!!

我大肚時...99同我講過ga o野...令我完全唔覺得我算係佢一家人!!

伯爵府

唔領情。成日係度怨呢度唔舒服、個度痛。買野俾佢補、教佢點做舒緩下。
得到既回復係:我唔食呢啲野架!我唔會做架!

成日信人地講,即使之前講過俾佢聽都唔信。

珍珠宮

引用:就係因為有99 ga存在,我先發覺自己做女時陪

原帖由 cookiekwong 於 12-03-24 發表
就係因為有99 ga存在,我先發覺自己做女時陪自己亞媽同亞媽傾計時間少之又少!!!

係行為上我會好尊重我99,因 ...
請問你99 講過乜野?介唔介意分享一下?

大宅

我99都係好人,我甚至對佢好過阿媽,但自bb出世我越黎越唔想見到我99,雖然大家關係未至於惡劣,但我每日見到佢,聽佢講d野我會好唔開心!我覺得自己似代母及後母,佢先係bb生母

shallmechan  通常D99都認為雖然個孫系我地生,但個孫都系距的  發表於 12-3-29 13:33

大宅

陪月勳章 畀面勳章

回覆 小mama 的帖子

我唔係度佔人post講自己o野了..

只係略略講,,,希望樓主唔好介意..

我陀b應該7,8個月時,99同我講:"你唔好怪我偏心,咩都唔叫亞妹做,叫你做,我都係想亞妹可以嘆多幾年..."
我呢位姑仔細我半年,同我一樣冇返工,日日係屋企,我陀b咁耐又做足拖地買餸掠3全都我做..哈哈,我8個月時99仲叫我推架車仔去買米,唔係surpermarket個幾kg,係用麻包packing o個d,仲要幫隔離屋d c9拉埋餸!!
我99,姑仔仲叫我同我老公去山上一間法寺去拿免費米,毎人拿2包,我都唔記得o左幾kg(係金象band細包的)

仲有好多啦...依家回顧諗,就可以好淡淡然講,,,當日我都有開post哭住呻!!
而且我相信我的case只係冰山一角..

所以話...有幾多人可以好似樓主咁有個視自己親生囡的99???

唔好介講多了

ann16688  好慘, 所以自己要愛惜自己多d  發表於 12-3-28 11:17

大宅

我5年前未嫁入去都有買比佢, $1000斤的花膠, $4800兩的冬蟲草, $500斤的元貝等等各海味, 佢竟然一句多謝都沒有, 還說這是我所知最平的東西, 這時我真的想取回走, 但想回, 下次上來都有得吃, 算吧, 點知成年都未見佢煮過出來, 就問佢啦, 佢話用來燉晒比個女飲, 我就即刻問我個死老好唔好飲, 我C6話都未飲過, 個時就知什麼事啦,,,

之後我沒有再買比佢...

有一天, 我又上去吃飯, 佢就囉咗D虫草花出來比我睇, 佢話個女昨天在大陸旅行完買比佢的虫蟲...好貴$10兩, 所以只買得一兩出來, 個時我答佢, 下次叫你個女好像我之前買D平嘢比你麻, 例如花膠, 元貝...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

99點可以同阿媽去比架,我同父母都會有意見分歧,大家都會有吵鬧既時候,因為彼此係血肉相連,所有好快就會雨過天晴,相反地我面對住男家各人只能"有口難言"

珍珠宮

引用:回覆 小mama 的帖子 我唔係度佔人post講自

你好慘,大住個肚仲要咁粗勞。
我大住個肚都做唔到咁多野。
你心地好好,你99 咁對你你都仲對佢好, 如我係你,比我爸媽知我有咁待遇,已經鬧到我老公飛起

大宅

阿媽唔會因為一句話而嬲你,99會因一句說話而記足一世
阿媽永遠唔會對外人說你是非,99會係背後外人面前數你唱你
生bb時阿媽會關心你身體,。 99只會關心個bb
兩公婆吵時,阿媽會安慰你。 99會幫個仔話你不是
世上只有媽媽真心無條件愛你,99會唔會真心為你付出?
只有媽媽才是親人。同c6離婚,男人同99都係陌路人

藍莓綠茶  金句~~~~  發表於 12-3-24 15:44

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:好開心樓主出呢個post,+比d唔同嘅新袍講佢

原帖由 I9528 於 12-03-24 發表
好開心樓主出呢個post, 比d唔同嘅新袍講佢地同99嘅關係, 因為有時都見到唔同組合, 有唔同嘅火花, 未必人人 ...
我都係講出心入面說話啫

珍珠宮

引用:阿媽唔會因為一句話而嬲你,99會因一句說話

原帖由 Paris媽媽 於 12-03-24 發表
阿媽永遠唔會對外人說你是非,99會係背後外人面前數 ...
全中
我99 就係咁對我 (未結婚前)。

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我99都係好人,我甚至對佢好過阿媽,但自bb

原帖由 Sammyan 於 12-03-24 發表
我99都係好人,我甚至對佢好過阿媽,但自bb出世我越黎越唔想見到我99,雖然大家關係未至於惡劣,但我每日見 ...
佢緊張個孫啫,我生完個陣99都係好緊張個孫架

伯爵府

玩具勳章

回覆:小mama 的帖子

我家99話side錢不特止,仲要話d海味係假tim呀!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆+小mama+的帖子 我唔係度佔人post講自

你好堅強呀,但你C6無幫你?

珍珠宮

引用:我家99話side錢不特止,仲要話d海味係假tim

原帖由 11k 於 12-03-24 發表
我家99話side錢不特止,仲要話d海味係假tim呀!
有冇即時攞反,留番孝敬自己母親大人好過

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:我5年前未嫁入去都有買比佢,+$1000斤的花膠

原帖由 michael7 於 12-03-24 發表
我5年前未嫁入去都有買比佢, $1000斤的花膠, $4800兩的冬蟲草, $500斤的元貝等等各海味, 佢竟然一句多謝都 ...
你99好少去買D貴嘢唔知價啫,同埋佢個女好少買嘢比佢所以咁珍惜加上始終係自己個女丫麻,人有偏心係正常嘅,唔好嬲

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:99點可以同阿媽去比架,我同父母都會有意見

原帖由 montana 於 12-03-24 發表
99點可以同阿媽去比架,我同父母都會有意見分歧,大家都會有吵鬧既時候,因為彼此係血肉相連,所有好快就會雨過 ...
我梗係知99唔似自己亞媽咁可以頂咀啦,我意思係對佢好個陣要好似對自己亞媽咁對待,我深信你對人好,人對你好

ann16688  因為樓主心地好, 又遇上心地好的99, 所以先有咁幸福  發表於 12-3-28 11:22

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:阿媽唔會因為一句話而嬲你,99會因一句說話

原帖由 Paris媽媽 於 12-03-24 發表
阿媽永遠唔會對外人說你是非,99會係背後外人面前數 ...
相比起上黎,我99真係好好,我拕亞囝個時固然

首頁
12345...6

尾頁

跳至