自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

cashdollar 發表於 13-11-2 19:55
補習天王個女就真係贏在起跑線! 起跑線一早已 set 咗在父母道!

嬴在受精時....
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ungoobee 發表於 13-11-2 20:31
小小超含住白金鎖匙,但我覺得佢未必特別開心,因為好多時人地覺得佢係靠父蔭,自己嘅成就好難超越老父,冇 ...
咁老豆梅d 就會有成功感多d?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

回覆:呢D真係贏在起跑線

幾時都係有錢做人做事都方便d, 要贏在起跑線? 投胎搵個有錢人家先好出世

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+大力大力+於+13-11-02+發表咁

原帖由 ungoobee 於 13-11-02 發表
小小超含住白金鎖匙,但我覺得佢未必特別開心,因為好多時人地覺得佢係靠父蔭,自己嘅成就好難超越老父,冇 ...
應該係鑽石鎖匙所以佢唔似佢大老幫+x管理公司,自己出去發展"自己"既事業

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:cashdollar+發表於+13-11-2+19:55+補

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

180 發表於 13-11-2 22:56
嬴在受精時....

子爵府

BK Milk勳章

以前香港就算輸在起跑線, 只要夠勤力、肯捱, 只要ready 好就有機會。 依家政府都話你知即使你ready, 機會都不會是你的。 今日嘅世界講背景﹑講關係, 好似大陸咁要「有人」,

禁止訪問

男爵府

甘無可否認機會一定比人多、就算有實力都要配合好多野、窮的話根本選擇機會較小例如傳統學校唔適合小朋友若有錢可選擇國際學校或出國、相反窮學生只可繼續冇得選擇

侯爵府

引用:早廿年前,天時地利,靠自己奮鬥易好多,今時

原帖由 EVA222 於 13-11-02 發表
早廿年前,天時地利,靠自己奮鬥易好多,今時今日,有些門檻,真係要靠父輩提攜,不能否認,大行中充斥好多世侄世 ...
我廿年前讀u時已知,大律師,i-banker呢啲靠背景嘅,我呢啲屋邨妹諗都唔駛諗!

水晶宮

贏在授精時,我已輸了三十幾年。

大宅

但係佢老豆賺緊香港學生D$,推自己個女讀國際學校,尼D人又可以幾有良心?

睇$至上。不過佢個女個樣係幾smart !

伯爵府

引用:早廿年前,天時地利,靠自己奮鬥易好多,今時

原帖由 EVA222 於 13-11-02 發表
早廿年前,天時地利,靠自己奮鬥易好多,今時今日,有些門檻,真係要靠父輩提攜,不能否認,大行中充斥好多世侄世 ...

exactly, 有個ex 做投資銀行,富二代, 美國常春藤大學畢業, 返嚟入大行都有世叔伯介紹, 佢話如果無世叔伯介紹, 揸住佢個學歷都唔難搵既, 但係就要自己去面試囉, 煩吖嘛咁

佢話佢地行, 名牌大學只係令你有張面試入場券, 關係始終係皇道。

講真, 有幾多個窮人子弟可以考到呢啲大學又俾得起學費?獎學金名額僧多粥少, 而更多既係因為要幫補家計所以放棄外國大學offer

所以, 所謂贏起跑, 係由受精嗰刻起計, 平民父母真係唔好再過份催谷小朋友。

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

子爵府

引用:雖然係,不過始終要靠後天努力。 +

原帖由 zjz 於 13-11-02 發表
雖然係,不過始終要靠後天努力。
但我覺得命水緊要啲,好似炒散個妹妹仔,莫講話返少啲,可能生活費都唔夠,佢已經利用玩嘅時間去做野

侯爵府

hashtag影視迷勳章

我絕對認同贏在受精時, 除咗家底之外, 外貌都係asset之一。

子爵府

引用:但係佢老豆賺緊香港學生D$,推自己個女讀國

原帖由 Angelafyfy 於 13-11-03 發表
但係佢老豆賺緊香港學生D$,推自己個女讀國際學校,尼D人又可以幾有良心?

睇$至上。不過佢個女個樣係幾sma ...
正如啲高官咁,理得你死活

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

引用:Quote:cashdollar+發表於+13-11-2+19:55+補

原帖由 mrschocolate 於 13-11-02 發表
唔明
5明x2

禁止訪問

禁止訪問

引用:但係佢老豆賺緊香港學生D$,推自己個女讀國

子爵府

其他topic 居然有人話阿女唔識中文字好慘,話英文有幾難,無嘢ar?
死都唔接受現實!

首頁

尾頁

跳至