跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 gloria1018 的帖子

佳寶真係敎得深嗎?
我睇番以前D人討論都有人話佳寶淺
我其實唔太了解佳寶課程, 只知佢口卑好而報左

大宅

2018復活節勳章 Xmas吸收勳章 BK Milk勳章

我都煩緊梁李PM同佳寶AM

男爵府

引用:回覆+gloria1018+的帖子佳寶真係敎得深嗎?+

原帖由 kwan_0128 於 13-11-19 發表

佳寶真係敎得深嗎?
K1開始學中文單字,大、小、力……英文A-Z,英文故事等,有功课但是連線多,活動教學

男爵府

回覆 小豆丁丁 的帖子

好睇你想讀咩小學, 我就唔讀咁谷個D, 應該問題不大
梁李傳統教學, 教得深多功課, 上小一絕無問題, 但就讀得冇咁開心
青彼活動教學, 輕鬆冇乜功課, 開心D, 學校大D, 但會擔心小一問題

男爵府

引用:我都煩緊梁李PM同佳寶AM

原帖由 yumdy 於 13-11-19 發表
我都煩緊梁李PM同佳寶AM
梁李no

男爵府

咁都唔係好深
同青彼差不多喎

男爵府

引用:回覆+gloria1018+的帖子咁都唔係好深同青彼

咁都唔係好深
但朋友仔分别讀兆寶同青彼,佢講青彼课程淺,上到K3就分別好大,接不到小學

複式洋房

回覆:kwan_0128 的帖子

如果讀青彼,可能我地係同學仔

男爵府

請問你朋友係幾時讀? 畢業未?
因為早年聖彼得真係幾淺, 但近年已加深左, 呢個我係係BK聽青彼家長講
佢比較大仔同細仔讀青時的分別, 而家深左好多, 加強左認字
可能係之前家長反映淺學校作出調整吧

男爵府

引用:回覆+gloria1018+的帖子請問你朋友係幾時讀

請問你朋友係幾時讀? 畢業未?
佢仔讀K3,课程有無深咗我就吾知,你問多d媽媽意見

男爵府

kwan_0128 發表於 13-11-19 08:07
小學都係大抽籤
叩門,梁李會幫讀書勁叻嘅入何小, 而青彼就同鄭任安,李金校長熟
睇你想入邊間囉

唔知有冇記錯, 樓主之前唔係話想入鄭任安咩?

男爵府

回覆 kiufungb 的帖子

係呀
我只係分析緊二間學校的差別咋
我小朋友第一輪首選係鄭任安千僖

大宅

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:兆安佳寶AM VS 青彼PM

我想知你地又點睇路德會建生幼稚園? 如果青彼入唔倒,就會讀呢間。

男爵府

kwan_0128 發表於 13-11-19 11:22

係呀
其實兩間都係好學校, 各有優點
樓主小朋友兩間都喜歡, 兩間都係活動教學, 又適合妳囡囡
青彼好似比較近屋企, 而且之前樓主話PM都OK
仲對將來入鄭任安千僖有利的話, 好似青彼總括黎講好D (兆安佳寶對樓主黎講係AM吸引左)
加上囡囡好叻! 有offer百分率好高, 分分中兆彼都有offer, 俾我就會選青彼等兆彼喇 (希望有AM)

男爵府

兆彼我唔會有offer了, 我K1已經塵埃落定了
我女同兆彼冇緣, 個日佢感冒, 鼻塞勁扭計, 狀態極差, 唔會有機會了

你講得啱佳寶係因為AM, 而且都係好好學校所以我先咁矛盾

男爵府

回覆 fantasyting 的帖子

路德會我冇咩研究, 你仲有冇其它OFFER

我係新手媽, 都係睇BK邊間口卑好就報, 都係比較熱門既
今年報左6間
保田 AM 放棄
保蔡 AM 放棄
梁李 冇份
高德根 冇份
佳寶AM 會留
siu lun 聖彼得 唔會有份

青彼係優先錄取PM 已留, 亦係最想入的學校

男爵府

kwan_0128 發表於 13-11-19 12:15

兆彼我唔會有offer了, 我K1已經塵埃落定了

Oh! 唔緊要啦! 個個都要睇當日表現, 佢都未必差呢!

大宅

回覆:kwan_0128 的帖子

其實我主要揀基督教背景既學校。
共報了4間(田景浸信會、佳寶建生、路德會建生、青彼),心意程度依上述排,最心意青彼,除青彼其餘三間都收咗,因幾間學校收生、面試同出結果都唔同,我最初都驚一間都唔收,結果留咗兩間(田景浸信會、路德會建生)。

我最初好騰架! 晚晚失眠! 驚囡冇學校收要跨區讀,後來見第一間(田景浸信會)收先至叫做定D! 不過呢間都好多b6。

男爵府

回覆 fantasyting 的帖子

青彼今年勁多人報, 唔知佢點收生, 如果收當然讀青彼
否則我覺得佳寶建生都唔錯

大宅

回覆 kwan_0128 的帖子

但我覺得建生佳寶老師唔夠愛心同耐性...

首頁

尾頁

跳至