夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 nanababe 於 08-2-19 17:01 發表
原來bk有好多令媽同令太都好有$$$

真係好多

伯爵府

老公月入多過10萬, 自己無做野在屋企湊囝囝, 佢就想45歲退休, 其實我都好煩

大宅

呢句說話令我想起: "女人未到 80, 到唔好俾飽飯佢食!"
原文章由 mrschan923 於 08-2-18 00:12 發表
我C6唔比我唔做野!:cry:
佢話會與時代脫節,到38歲先可考慮喎!
如我返工,d $$係好用d!

男爵府

你真係唔知老公搵幾多的? 咁你地plan 家庭開支的時候會唔會好難plan?

等我嘗試幫你解開老公收入之謎

以你講老公上次交$18000稅, 一對已婚夫婦, 一個小朋友, 假設沒有其他免稅額, 不需供樓, 亦沒有供養父母

根據2006/07 年度的tax rate, 你老公的年薪是大概$400000

原文章由 可口可樂 於 08-2-17 17:16 發表
我老公幾多錢人工 我真係唔知,因為我從來無問過這個問題 但我知佢上次交稅要交1萬八千蚊,我都有4年無做野要湊囝,現在我出來做兼職搵錢,可以比囝囝去學興趣班 ...

翡翠宮

上次係咪指2006-07?
入息稅半價WOR..

複式洋房

我覺得如果不工作,但會在家打點家頭細務的話

那你老公應該會百份百支持

男人最想的就是家有賢妻啊

男爵府

我只係粗略咁計, 唔準的
只是根據有限的資料來計
入息稅半價是免交嗎? 不是退稅嗎?

原文章由 canies 於 08-2-22 00:52 發表
上次係咪指2006-07?
入息稅半價WOR..

子爵府

你地好高人工呀!!!
唔知你地幾多歲左右呢?我都希望我同老公有日會好似你地咁高人工呀~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

嘩....乜你老公咁架..!!! 好衰喎...

原文章由 kantanjin 於 08-2-19 16:17 發表
樓主妳咁高人工.唔駛愁錢而生活先係最開心! 要養人仔妳同c6呢個人工先夠架~

另外我講下我 : 我搵得少.但我一定要做.要養人仔麻.
我都好想睇住仔仔成長.但係我老公叫我唔好做野.幫手睇住仔仔成長,但講明一個仙都唔比我,叫我 ...
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

想請問你份工好悶的意思係咪做得太多一樣既野所以悶呢? or因為無咩做而悶呢? 如果係無咩做, 咁我真係好羨慕有4萬蚊的悶工呀!!!

原文章由 TurnmeOn 於 08-2-19 14:59 發表
依家 c6 月入7萬, 我4萬, 但係我都要做野
因為唔想同佢交侍我買咩d 用d 咩食左d咩 做facial !!!!:;pppp:

我要比家用我阿媽, 過時過節都要比ga~ 唔想x大手板問c6 攞錢!!

雖然我份工好悶, 不過我都會做落去!
依家 ...
希望每天開心渡過 ;-)

複式洋房

我家庭收入大約$55000,我自己收入大約2萬,但我有兩個小朋友,現時我阿媽同我照顧小朋友,家庭開支愈來愈多,只依靠c6一個人人工己不足夠.以前我成日
諗唔做野,我覺得如小朋友返學,自己跟進小朋友學業會好的,但又想自己搵錢可以想買咩都可以,同埋返工,,個人都會醒的,但就忽略了家庭,c6以前都有叫我辞工,但而家反而叫我努力的,等我搵多的,佢可以返屋企湊仔.家

大宅

其實夠唔夠真係好睇個人,好似要睇下你洗唔洗供養父母啦,洗唔洗供樓,供車,供保險,供電器,供卡數,請工人等等...
我自己冇做野,我老公月薪2萬3多d,我地唔洗供樓(住宿舍)唔洗供車(老公公司行5分鐘到)唔洗請工人(我自己湊)唔洗供強積金(公務員唔洗供)凈係要養我媽咪同奶奶(小小地幾千蚊,因唔係得我1個養佢地)交我地3個人既保險加埋大約3000蚊)供基金同供下電器(按摩椅,電腦,相機果d野)....每個月仲可以儲到2,3千蚊...
所以真係要睇你點洗先計到夠唔夠用

洋房

sondebbie我同你差唔多,e+剛有bb就出世已發覺開支大左,但未想過唔做野,因怕同社會脫節,同埋可以自己儲下錢,買下自己野,其實有時發覺搵得多就洗得多,錢永遠係唔夠用咁既....

原文章由 2sondebbie 於 08-2-23 02:05 發表
我家庭收入大約$55000,我自己收入大約2萬,但我有兩個小朋友,現時我阿媽同我照顧小朋友,家庭開支愈來愈多,只依靠c6一個人人工己不足夠.以前我成日
諗唔做野,我覺得如小朋友返學,自己跟進小朋友學業會好的,但又想自己搵錢可 ...

複式洋房

jellybb俾的心理準備你呀,以前我覺得bb啱啱出世開支最多,但錯了,原來返幼稚園會多的,到小學如要補習和學野(如鋼琴跳舞划之类)會更加多,到中學更加多..因要零用錢,到大學..睇返轉頭,剛剛出世的開支會最少,我個細仔(快3years)每月唔使1千元,但大仔(12years)超過3千元.

伯爵府

我都好讚成2sondebbie 咁講, 以為bb剛剛出世時支出最多, 但係而家我發覺到佢越來越大, 個d 開支先驚人

別墅

點先可以月入十萬??
係咪抄股,定升職加薪??

原文章由 li2008 於 08-2-18 16:06 發表
我地兩公婆搵超過十萬一個月,搵得多咪又洗得多囉。

大宅

同意.. 自己的家庭開支大. 好唔見使咁..

原文章由 小小太陽 於 08-2-18 11:49 發表
想改善我地同雙方屋企生活質素, 買一層好d 既樓

搵幾多都唔夠

目前家庭收入係六萬
但要負擔三頭家

目標係月入十萬

複式洋房

原文章由 baby5 於 08-2-24 16:56 發表
點先可以月入十萬??
係咪抄股,定升職加薪??

公務員及大公司內,一些高級職員都會月薪十萬以上,我公司係上市公司,約有3,xxx人。若論月薪超過十萬的,應該會有20-30人以上。年薪過百萬的,相信會有50-70人。

男爵府

你c6搵得18k,如果你唔做,你地分分鐘變低收入家庭.....

而且你冇細佬仔,又唔返工留係屋企,屋企既老人家可能唔鐘意,會俾說話你聽。

珍珠宮

我覺得撇除租金/供樓及雙方家用, 三人家庭18k以上家用應該幾夠用!
好好過每一天......

首頁
12345...6

尾頁

跳至