懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

除佐蟹無食,蝦都有食,還打過幾次邊爐,麥記都食過
其實只要自己受到,樣樣食小小是沒問題的。

複式洋房

引用:我啱啱同屋企人食飯,想食少少蠔餅,(平時

原帖由 Peipei_CW 於 15-01-01 發表
我啱啱同屋企人食飯,想食少少蠔餅,(平時已經極多野唔比我食),都比我老公話,其它屋企人聽到佢咁講即刻附 ...
不過蠔真係食少D,我都有食,食一兩啖only ....因為我有個朋友嗰時生女,喺屋企煮蠔餅,佢只食左一粒蠔,不幸地中左Fok 亂,BB早產,不幸中大幸,好彩BB已經8個月,但出世後BB同媽媽各自隔離。

伯爵府

2mami 發表於 15-1-2 21:55
不過蠔真係食少D,我都有食,食一兩啖only ....因為我有個朋友嗰時生女,喺屋企煮蠔餅,佢只食左一粒蠔,不 ...
D蠔冇煮熟???

大宅

引用:Quote:原帖由 Peipei_CW 於 15-01-01 發表

原帖由 2mami 於 15-01-02 發表
不過蠔真係食少D,我都有食,食一兩啖only ....因為我有個朋友嗰時生女,喺屋企煮蠔餅,佢只食左一粒蠔,不 ...
霍亂

大宅

引用:Quote:2mami 發表於 15-1-2 21:55 不過蠔真

原帖由 SabrinaR 於 15-01-02 發表
D蠔冇煮熟???
高温可以殺到霍亂菌喎,蚵仔煎係炸物都有事

大宅

樓主我都覺得你講得啱...因我都唔係太介口...我蝦都有食又係比人話唔好.又係話敏感..唉, 有幾何食呀. 又唔係日日食,....咁都要比人話.

我覺得你講得啱, 敏感個的係遺傳. 多於食左會即有問題,,,,因我第一胎冇食, 個仔咪又係勁出敏感.....

現在我有第二胎,..唔理人地講咩.又唔係樣樣食得多, 不如均衡的營養仲好, BB 就會健康。

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:樓主我都覺得你講得啱...因我都唔係太介口.

原帖由 KLC1357 於 15-01-03 發表
樓主我都覺得你講得啱...因我都唔係太介口...我蝦都有食又係比人話唔好.又係話敏感..唉, 有幾何食呀. 又唔 ...
Agree!我又係第一胎聽人講介呢樣果樣,BB出世都係勁敏感,依家第二胎,都唔理d人講咩,介口介得勁,BB同自己唔夠營養仲死!

大宅

回覆:究竟有左BB需要戒口戒成點先符合社會期望

我半人奶半奶粉。我奶奶話bb d 便便綠色係因為我食左菜,我d人奶搞到bb咁。笑死我。

大宅

我今日都食左小小煙三文魚,屋企人整芝士火鍋,都有放d三文魚落去滾兩下,不過真係只得兩下,但食食下先知d芝士火鍋有白酒成份不過我估應該已經無酒精,我一向唔飲酒,如有酒精應該好敏感

大宅

得罪講句,其實就算你爸爸係中醫都唔代表咩,因為每個中醫意見都唔同,每個孕婦體質亦不一樣。
孕婦自己信邊樣就戒邊樣囉,亦唔需要專登去符合社會期望。
不過有樣中醫野想請教,蟹唔係好寒涼?點解白蘿蔔唔食得反而蟹食得?

男爵府

引用:同埋大家有冇勁食D咩

原帖由 veshmoon 於 14-12-30 發表
同埋大家有冇勁食D咩?我識好多過來人話一日食一兩隻烚蛋,連黃,又話阿B會白又話會硬淨D,我明蛋白質係好重 ...
我早排塊面做了手術,怕發,介了boil egg一個月,結果阿b變左細碼,度完bb 肚圍,仲話阿b瘦...後尾食返雞蛋先大返

大宅

回覆:veshmoon 的帖子

「不過最有趣係聽到身邊人見到我食乜乜時會話「乜你食得呢D咩?」,例如:牛肉、內臟、菇類、朱古力、老麥、薯片、豉油 (OMG!!!)、奶茶、咖啡 (2星期先飲一次tall size,研究話一日上限係150ML咖啡因,反正次次飲親都畀人周到啦...)。」
上面你講的我好多都有戒,有d都係因為人地提醒我先戒,
零食類/老麥:太多味精/EXXX/化學添加劑,平時正常人都唔咁多,細路食得多又話會有過度活躍,乜乜乜咁,本身我亦不多食,所以戒得就戒。
內臟:今時今日動物內臟太多激素,而孕育激素對BB影響太大,所以提孕婦戒亦係一番好意。
黑朱古力/奶茶/咖啡:我會限量,原於咖啡因過多會臍帶血管縮細,如果唔想肥媽唔肥B,真係唔好飲咁多。有人問我飲得咩?的時候,我會答佢日不超上限無問題。

身邊人提醒,好多時都係出於好心,大家咪硏究下原因,覺得合理我會接受。

我就成日俾人周到飲甜的餐飲,成日話我會妊娠糖尿,仲話我咁都無事,心諗,你好想我有事咩?

男爵府

好有同感,咩食羊發羊吊,飲豆漿會嘔奶,就算受過高等教育既人有時都會講呢啲迷信野,我就無食蝦蟹芒果木瓜花生咖啡,好多話茶都唔飲得我依家都開始飲番,我阿媽生我嗰時都成日飲功夫茶,生我家姐食魚粥,所以我地一黑一白呢啲我都信

大宅

我有次係公司食麥芝蛋包,比啲婚都未結嘅同事話:“你又食呢啲做早餐,真替你擔心” (但其實我有咗兩個月第一次食), 真係唔想理佢

複式洋房

我都無食生冷野, 海鮮, 奶茶咖啡,芒果波蘿, 同埋引致宫縮食物, 中醫話炸野太熱氣都唔好食(可能我本身熱底,一食炸野就爆瘡), 太熱會早産, 喜歡食甜野又差d中左妊娠糖尿, 而家甜野都少食呢
以前最鐘意食既野乜都唔食得,好辛苦呀

別墅

冇乜點戒口, 一開始胃口唔好但到26weeks仍然重20磅...

別墅

我覺得最無稽既係食蕉=滑腸=易小產
我地唔係用大腸+肛門生BB喎

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最好笑係我後期清胎毒, 食西瓜, 飲椰青, 付竹蛋, 綠豆沙...
身邊既朋友就好緊張咁話你食呢D 野好寒涼, 唔好食啊

別墅

我陀大女時, 咩都無介, 辛辣食物, 海鮮, 魚生咩都食. 我自己反而覺得介得太清, BB 出世後, 會唔會對呢樣敏感, 果樣又敏感呢? 我當時只係好早開始清胎毒. 其實我覺得食咩都好, 最緊要自己身體OK, 如果食完唔OK, 當然要停啦

男爵府

我想問花生都唔食得?

首頁

尾頁

跳至