樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:比你地會點揀

原帖由 illyilly 於 15-08-02 發表
比你地會點揀? 有咩考慮因素?

520萬單棟北角舊樓,8分鐘到北角地鐵站
樓主,將中實用436呎,AA通知高層已成6m了,北角可能冇升得甘急。

大宅

回覆:illyilly 的帖子

淨我知的炮台山酒店附近近海峰園起緊。另一邊北角碼頭附近新鴻基(唔sure發展商?)起緊—个連大型商場。要做下功課的,你上網search 下吧 總之我覚得北角區一定值$过tko 。但tko 可能好住d掛但我未住过so no comments .最緊要你同屋企人商量过,最緊要住得開心

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

水晶宮

north point for me
i like HK island

男爵府

回覆:mimi005 的帖子

如果北角,不如買南豐新邨。

別墅

引用:如果北角,不如買南豐新邨。

原帖由 farm712 於 15-08-07 發表
如果北角,不如買南豐新邨。
呢個afford 唔到喇,budget最多500鬆d既樓。其實港島我都中宜意,筲簊灣好多舊樓實呎都12-14k, 咁不如北角lor
我係港島人,都未住過將軍澳。不過以呢個budget, 又想住市區d新d, 所以就考慮將軍澳。或者其實有無其他建議 >< 感謝

大宅

引用:Quote:原帖由 farm712 於 15-08-07 發表如

原帖由 illyilly 於 15-08-08 發表
呢個afford 唔到喇,budget最多500鬆d既樓。其實港島我都中宜意,筲簊灣好多舊樓實呎都12-14k, 咁不如北角 ...
我娘家住北角的,現居寶林。我鐘意將軍澳多d. 新,乾淨。有好多公園,新設備。不過你有冇小朋友,有小朋友又讀直資冇問題,如果唔係讀書時好煩,而家頭痛中。

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 illyilly 於 15-08-02 發表比

原帖由 marcuseunis 於 15-08-07 發表
樓主,將中實用436呎,AA通知高層已成6m了,北角可能冇升得甘急。
436即建築幾多尺?

子爵府

susumi123 發表於 15-8-10 13:59
436即建築幾多尺?

應該係581尺
係5百幾尺兩房中最正常的廳同房
但係多左個走廊, 同走廊有半個儲物房的空間
以前D人追捧520同610尺則
我開玩笑就話我追捧580尺, 叫佢做2又1/4房

子爵府

Jenny1219 發表於 15-8-10 11:55
我娘家住北角的,現居寶林。我鐘意將軍澳多d. 新,乾淨。有好多公園,新設備。不過你有冇小朋友,有小朋友 ...

新區最煩都係校網
所以有需要的話, 好多人係住市區舊D等細路大左先算

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

原帖由 scotttlk 於 15-08-10 發表
我記得將中有隻則係個厨房係間屋中間, 個隻係幾多尺?

子爵府

susumi123 發表於 15-8-10 14:50
我記得將中有隻則係個厨房係間屋中間, 個隻係幾多尺?

中間? 540尺左近
特色係有衣櫃位, 但冇電視檣

別墅

想生BB熱投

TKO 冇咁雜,
TKO station, Hang Hau station & Po Lam station, 三個站夠你日常所需

大宅

回覆:請教: 520萬北角舊樓vs 570萬將軍澳中心

我之前都有你同一決釋,筲箕湾VS TKO,一方面住慣港島區;不過最重要係小朋友日後返学問題,講真,校網就一定港島好些。
樓主,你有冇小朋友,或只係兩老婆住?

大宅

回覆:請教: 520萬北角舊樓vs 570萬將軍澳中心?

早兩、三個禮拜前新聞有講但係唔知點解無咩人提
就係將軍澳過幾年就會起海水化淡廠
到時候將軍澳就應該係香港唯一一個地方唔使飲東江水(錯既話請糾正)
呢個會唔會係一個賣點呢?

複式洋房

買北角..

大宅

回覆:chloe2018 的帖子

tko 還有推填區,真要研究清楚啊

有人說在沙漠不可能種花,但這個世界上,仍然有人去堅持,去灌溉,去相信有可能,因為開花的原因,並不在乎有沒有水,而是在乎你有沒有一份執著的信念。   ...

複式洋房

買北角舊樓好住實用高

首頁

尾頁

跳至