自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:點解D人帶狗出街唔用狗帶?

唔好同我講大狗定細狗

根本無意思,佢地癲起上黎,係咩都咬

我嘅經歷好新鮮,2月俾隔離2隻癲狗咬到
(有興趣自己揾我舊舖)

漁農處話佢地唔過20磅,無得郁佢,氣頂

以前我都唔係驚得咁緊要,自從呢次之後 ,逢係見到無落繩,我個心跳得好緊要,成個人硬晒

唔該啲人做下好心,去到邊都拖實佢地啦

男爵府

回覆:點解D人帶狗出街唔用狗帶

其實好多狗狗走失,,狗狗比車撞,咪就係因為出街唔用狗繩…

珍珠宮

其實有狗帶係對狗仔及其他人都有好處,你唔拉住佢,佢突然衝出馬路咁點呢?

而且真係有人好驚狗,我都好驚,就算隻狗係開開心心衝埋嚟,我都係好驚,佢掂下我我都好驚。希望狗主可以體諒下其他人嘅感受。

大宅

部份狗主真係好自私,一句話「縛住狗帶就行得唔自由,」又話其他人冇愛心唔包容。有啲狗主仲俾隻狗住上公園(非狗公園)櫈,帶入超市一齊行,真係自私到爆

水晶宮

畀面勳章

我見啲人直頭放隻狗喺街四圍all,自己就喺後面跟住,有啲主人就會係咁意執吓啲便便,有啲直頭唔執,任啲狗四圍走四圍all.

水晶宮

畀面勳章

引用:唔好同我講大狗定細狗根本無意思,佢地癲起

原帖由 haileymama 於 15-09-28 發表
唔好同我講大狗定細狗

根本無意思,佢地癲起上黎,係咩都咬
我之前整指甲個女人話我知佢就係俾細狗咬,咬到隻腳有牙窿流血。個主人都冇乜反應。報警差人淨係叫佢自己去醫院打針,好似都冇做過啲咩。最後佢好似要打5支針。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:回覆+yiuki+的帖子我係好驚狗,無論大細狗都

原帖由 SiuBBee 於 15-09-27 發表
回覆 yiuki 的帖子

我係好驚狗,無論大細狗都驚,因為細個時見哥哥比狗咬。希望各狗主,見到多人既時候,為他 ...
我都至憎人講呢句,隻狗係你養嘅,你實咁講啦,但我又唔係佢主人,又唔識你。

利申:我係怕狗,但都會同我fd啲狗玩

大宅

引用:金毛夠大喇呱?口罩唔戴,想哄我bb車入面嘅

原帖由 feifei_baby 於 15-09-27 發表
金毛夠大喇呱?口罩唔戴,想哄我bb車入面嘅bb,我覺得好討厭,就今晚嘅事,我bb訓咗,培養唔到 “愛心”, ...
金毛要有狗帶但無規定要用口罩,完。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+haileymama+於+15-09-28+發表

原帖由 bowling2004 於 15-09-28 發表
我之前整指甲個女人話我知佢就係俾細狗咬,咬到隻腳有牙窿流血。個主人都冇乜反應。報警差人淨係叫佢自己去 ...
我係俾隻老虎狗撲向塊面,個上唇爆開左

但係醫生又話咀唔可以隨便聯針

結果,咩都搞唔到,而家成條scar撻係度

公爵府

引用:Quote:原帖由 feifei_baby 於 15-09-27 發

原帖由 scarerose 於 15-09-28 發表
金毛要有狗帶但無規定要用口罩,完。
又毛孩,又當仔女,養狗唔知狗性格,明知隻狗鍾意哄哄哄,一係睇緊啲,一係就戴口罩,係啲狗主令人見狗就憎,就今日,喺惠康又見人將隻狗放購物車喇!

水晶宮

畀面勳章

haileymama 發表於 15-9-28 18:14
我係俾隻老虎狗撲向塊面,個上唇爆開左

但係醫生又話咀唔可以隨便聯針
啲人好衰格, 由得啲狗亂咁走. 咬倒人又唔洗負責.
呢啲根本冇得避, 唔通離遠見倒狗掉頭走咩?!

水晶宮

引用:Quote:haileymama+發表於+15-9-28+18:14+我

原帖由 bowling2004 於 15-09-28 發表
啲人好衰格, 由得啲狗亂咁走. 咬倒人又唔洗負責.
呢啲根本冇得避, 唔通離遠見倒狗掉頭走咩?!
我而家唔同佢客氣架,揾律師告佢攞賠償

佢嘅態度係,你走過黎俾我隻狗咬到

係你嘅問題,我做咩要道歉

哇,嬲到著晒

子爵府

引用:剛經過城門河,好多人行,但有幾個狗主都唔

原帖由 yiuki 於 15-09-27 發表
剛經過城門河,好多人行,但有幾個狗主都唔用狗帶,任d狗四圍走,知唔知會驚親小朋友的。

...
我養開狗,出街一定用狗帶!我都好憎人唔用狗帶。我見養狗谷d人又係出街唔用狗帶,比途人話佢,仲要大返人,話隻狗有自由!所以我身為香港狗主都認同自私又賤格的狗主,香港人真係數一數二!

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 bowling2004 於 15-09-28 發

原帖由 haileymama 於 15-09-28 發表

香港大把呢啲衰人。 有冇得揸啲咩可以令疤痕好啲?

大宅

我都好驚狗,覺得帶狗出街係應該要用狗帶。你養佢你緊係唔驚啦。點知佢幾時會咬人,失控上黎主人都會咬啦!

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

法例「有」規定一定要用狗帶架喎,係所有狗都要用,大型狗的狗帶規限更嚴謹 (狗帶不能長過 2 米)

http://www.1823.gov.hk/big5/FAQ/001006/index.shtm
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

haileymama 發表於 15-9-28 19:54

佢隻狗咬到人 . . . 可 call 漁護的,但佢隻狗會俾漁護 "拍" . . .
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

水晶宮

引用:Quote:haileymama+發表於+15-9-28+19:54+我

原帖由 ivory0915 於 15-09-29 發表
佢隻狗咬到人 . . . 可 call 漁護的,但佢隻狗會俾漁護 "拍" . . .

千祈咪咁諗,我好有經驗,隔離屋2隻狗,已經攻擊左3次架喇,前2次傷口好細,係我呢次咀比較嚴重

你地可能覺得我怪,點解仲唔搬,然我都有我嘅難處

呢3次我都報警,上急症室,再pass埋俾漁農處,結果都係一樣,隻狗隔離7日,確定無瘋狗症就算(其實我想佢驗狗主有無瘋人症多啲)

成日同我講根據乜乜條例,又話要人道,佢地做唔到乜野

總結就係,waste gas

翡翠宮

lokjoan 發表於 15-9-27 23:26
喺BK,狗係大晒,狗係唔會無原無故咬人,就算有人被狗咬,都係人的錯,例如人在跑,人的動作太大,人嚇親隻 ...
咁呢個亦確係事實

不過大細狗都落繩對狗都安全D

首頁

尾頁

跳至