懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

MommyPanel勳章

回覆:有無媽媽懷孕照食雪糕架?

我想飲可樂多啲

別墅

有食,2胎都有食,想食就食

大宅

有機會有李斯特菌嘅所有嘢,真係一啖都唔敢食

patpat0410    發表於 15-10-5 11:39
tabletable2015    發表於 15-10-4 12:46

已刪除用户

大宅

引用:屋企人嚴厲管我戒口,好奇食小小雪糕會有咩

原帖由 abbyunmui 於 15-09-29 發表
屋企人嚴厲管我戒口,好奇食小小雪糕會有咩影響架?
咩凍野都有機會有李斯特菌,
唔係話食大蜂牌子就一定無,
有人38週食都出左事,
你承受到個後果嗎?

tabletable2015    發表於 15-10-4 12:46

禁止訪問

引用:屋企人嚴厲管我戒口,好奇食小小雪糕會有咩

大宅

我無食,身邊見到亂食野既媽咪們都中招,怕怕

大宅

其實唔關雪糕係唔係大牌子事
凡係雪糕都可免則免啦
上網找找李斯特菌的資料,了解多啲啦

大宅

引用:其實唔關雪糕係唔係大牌子事凡係雪糕都可免

原帖由 AGMaMa 於 15-10-04 發表
其實唔關雪糕係唔係大牌子事
凡係雪糕都可免則免啦
上網找找李斯特菌的資料,了解多啲啦
無錯,
都唔明點解有人覺得大牌子就一定唔會出事,
你又知大牌子運送途中唔會出事?!
最激氣既係仲成日叫陀緊既媽媽食少少唔緊要,
自己無事係好彩,唔擔保人垛都一樣無事㗎嘛

別墅

食過好多次

大宅

引用:Quote:原帖由+abbyunmui+於+15-09-29+發表

原帖由 leomandy809 於 15-10-04 發表
咩凍野都有機會有李斯特菌,
唔係話食大蜂牌子就一定無,
有人38週食都出左事,
非常同意,我第一胎完全唔敢食,
現在第二胎大膽左d,
但都係好驚,仍然力介有機會有李斯特菌的食物,
包括沙律,刺生,雪糕,凍飲(怕生冰),
雪糕等,雪糕是怕運送過程的溫度問已受到感染,而不是怕太生冷或寒涼,
食左一,二次燒味,
現在9w都決定介埋燒味,
BB安全為先,
因為聽過不少case停心跳,
估計都是李斯特菌的事,
最深刻聽過私家個姑娘話有case 38先停左心跳,我聽到都眼濕濕,
諗下自己要照生出嚟,
見到個已經成形好的bb,
但是是一個死胎,我相信我一定崩潰,
自知自己過到小x的情緒,
所以自己小心介口,
祈求一切順利,而且又不是一世,
只是9個月左右,
生完又咩都食得,
珍惜你們肚內的小baby就努力吧!

伯爵府

Xmas吸收勳章

雪糕唔敢食, 原來燒味都唔食得

大宅

cheche331 發表於 15-10-4 06:58
好想食雪糕同魚生,個胃成日好熱,忍的好辛苦
同伴....我而家先18wks, 仲有排忍......

大宅

HAPPYBOBB 發表於 15-10-5 11:57
雪糕唔敢食, 原來燒味都唔食得
我都唔知原來燒味唔食得.....

大宅

我都想問燒味都唔得?係點解呢?
魚生、雪糕、沙律就真係一啖都唔掂,大家一齊加油!

複式洋房

我覺得燒味, 海南雞, 三文治仲高危過杯裝硬雪糕.

燒味燒完掛喺度20-30°C 閒閒地幾粒鐘, 在此其間個師傅有用手掂過, 少少菌會變到好多菌.
三文治唔洗解釋, 最近都有集體中毒啦.

大宅

衛生署找到的資料
燒味應該唔怕(我估)

李斯特菌病

病原體

李斯特菌病是由李斯特菌引致,此病菌常見於自然環境(如泥土或水等)。李斯特菌亦可存在於受污染而未經煮熟的食物如蔬菜、生肉、或未經巴士德消毒法處理的奶。加工食物如軟芝士、凍食肉類等食物,亦可能在製作過程受污染。李斯特菌能在低溫環境下生存及繁殖,所以在冷藏食物中仍可生存並傳播該病。烹煮過程能殺死李斯特菌。

病徵

患者通常會發燒、頭痛,有時會出現腸胃不適的病徵,如噁心、嘔吐及腹瀉等。部分患者或會出現嚴重併發症如腦膜炎、腦炎或敗血症。高危人士如孕婦、初生嬰兒、長者、長期病患者或免疫力較弱的人士較容易患上此症。感染李斯特菌病的孕婦雖然一般症狀輕微,但可能會將病菌傳給胎兒,導致流產、胎兒夭折,或引致新生嬰兒患上敗血症或腦膜炎。

傳播途徑

李斯特菌病主要通過進食受污染的食物傳播。病菌亦可由母體經胎盤傳給胎兒或經受感染的產道傳給新生嬰兒。

潛伏期

潛伏期約為 3 - 70 天,病徵一般在感染後 3 星期出現。

治理方法

患者一般需要住院及接受抗生素治療。

預防方法

要預防李斯特菌病,應保持良好個人、食物及環境衞生。

個人衞生

處理食物前後、進食前、如廁或更換尿片後,應用梘液及清水洗淨雙手。

食物衞生

1. 選擇安全食物

不要飲用未經殺菌處理的奶,或進食未經殺菌處理的奶製成的食物。
孕婦、老年人及低免疫力人士應避免進食高風險的食物。冷存的即食食物較易受李斯特菌污染,這些食物包括:
軟芝士
冷凍即食熟雞(全隻或切片)
凍食肉類
肉醬
預製及貯存的沙律(如食肆、超級市場及熟食店沙律專櫃的沙律)
生吃的海產(如刺身及生蠔)
煙薰海產(如煙三文魚)
查看食物的包裝是否完好,以及留意標籤上的食用期限,確保食物沒有過期。
切勿光顧無牌小販。
2. 妥善貯存食物

熱食的食物貯存在攝氏 60 度或以上。
容易腐壞的食物如肉類、奶類和蛋類製品,應存放於攝氏4度或以下的雪櫃內。
即食食物應放在雪櫃上層,生的食物則應放在雪櫃下層,避免交叉污染。
3. 正確處理和烹煮食物

把生吃的蔬果徹底洗淨才進食。
冷藏食物應放在雪櫃內解凍,切勿在室溫下解凍食物。
徹底煮熟食物。
徹底翻熱吃剩的食物。
食物煮熟後應盡快食用。
生和熟的食物要分開存放;熟的食物應蓋好,避免交叉污染。
應用不同的器具處理生的和熟的食物;處理完生的食物後應把器具及雙手徹底洗淨。
雪櫃應定期清潔和溶雪,保持溫度於攝氏 4 度或以下。
環境衞生

保持廚房及器皿清潔。
妥善棄置垃圾。

大宅

引用:Quote:原帖由 leomandy809 於 15-10-04 發

原帖由 patpat0410 於 15-10-05 發表
非常同意,我第一胎完全唔敢食,
現在第二胎大膽左d,
但都係好驚,仍然力介有機會有李斯特菌的食物,
我都燒味都無事,什至酒樓食飯前既冷盤小食都唔敢掂,
我唔想因為自己既自私,而害到個小生命,
仲要係自己帶佢黎,絕對唔會親手送走佢。

好多人同我講,食少少洗咩驚,
已經咩都唔食得,食少少令自己開心下嘛。
我真係彩佢都傻,萬一有咩事,
你係咪賠返個小天使俾我先?
你賠到我多多都食

大宅

燒味是我第一胎醫院的姑娘提醒我的,
未必關李斯特菌,
但試諗諗,點解凍肉,醃製過的又唔得,
因為擺放時間太長,
在一個30幾度的環境下最容易生菌,
所以避了唔食,
一樣,所有街的凍盤我都無食,
自己製的,一直保持衛生同溫度的就無問題啦!

別墅

引用:我食冇事,為自己做既事負責就得

原帖由 sumsum_so 於 15-09-29 發表
我食冇事,為自己做既事負責就得

首頁

尾頁

跳至