婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:點解可以做人做到咁....

馬死落地行,俾我唔會亂咁遲左份工…bb出世後要洗好多錢~電費係唔係你地交?唔係的話我諗熱你都要忍下lor~你可能覺得千幾蚊電費唔係多啦…因為唔洗你俾~遲d你做呀媽,你就會明點解99唔想你地咁早生…你仲細ma~你老公一個人做野好大壓力ga~~如果老公搞唔掂,最終又可能要99幫手~佢始終有個憂慮係度

珍珠宮

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-1 15:40 因為吾

原帖由 小丸子v 於 15-10-01 發表
佢都有甘講過...但我覺得冇野..

我有個fd姑左婚之後個老公都係搬去佢度..我fd話當一個男人愛你既時候乜都 ...
咁又係。。我都明白,有啲男人覺得尊嚴好重要,住係女家真係唔係個個接受嘅~

我老公都有講過尼樣野,不過有次好搞笑,我地係自己買樓自住嘅,但有排99堅持嘈要搬過尼一齊,老公戈時話,如果99夾硬過尼,我會番娘家住,佢會跟埋我番去避

大宅

畀面勳章

BabyGirl0303 發表於 15-10-1 21:53
想當年18歲 仲讀緊書 之後做幾年野 自己揾錢去旅行 行街shopping 不知幾爽 無憂無慮 到24歲結婚 都比99話細 ...
我覺得呢D叫為自己既行為付負...執吾執著就見人見智

我覺得值得

大宅

畀面勳章

itinglena 發表於 15-10-1 22:23
馬死落地行,俾我唔會亂咁遲左份工…bb出世後要洗好多錢~電費係唔係你地交?唔係的話我諗熱你都要忍下lor~ ...
當初吾得...一嗅到陣鞋味就嘔...諗住堅持多一陣先,但慢慢越泥越嚴重,頂吾順先辭職

2個月1600蚊電費我真係吾覺貴...而且吾係電費問題...而係我開冷氣佢就話我,佢老公同佢個仔開就吾話..我覺得好吾公平..總之開冷氣可以!但吾可以係我開囉- -佢係甘

佢講到明話佢吾會幫我地佢話佢要反工好吾得閒,同話冇錢幫我地;金錢同行動都吾會幫一分一毫,所以佢一定吾會幫手,幫都係叫我媽咪,我吾會幫佢幫!

我都知佢一個人做野壓力大;(所以我諗住等BB反幼稚園我去搵Part-time做,幫輕下老公((雖然有d長遠

翡翠宮

我係你奶奶都頭暈

大宅

畀面勳章

mini1204 發表於 15-10-1 23:04
我係你奶奶都頭暈
for what?

翡翠宮

Everything

大宅

回覆:小丸子v 的帖子

我本來都想生\"仔\"...
但個仔如果帶個咁既新抱番黎..就...
如果生女..
細細個俾人攪大個肚..然後做嘜都理直氣壯..
真係唔生好過生..
願樓主可以好好管教你個仔女...
小心風水輪流轉...

PS.你奶奶已經係好好脾氣

大宅

引用:我係你奶奶都頭暈

原帖由 mini1204 於 15-10-01 發表
我係你奶奶都頭暈

大宅

引用:Quote:itinglena 發表於 15-10-1 22:23 馬

原帖由 小丸子v 於 15-10-01 發表
當初吾得...一嗅到陣鞋味就嘔...諗住堅持多一陣先,但慢慢越泥越嚴重,頂吾順先辭職

2個月1600蚊電費我真係 ...
你咁都唔明!講得明d~因為你對個家無貢獻ma!99咪唔鐘意lor!你一分錢都無拎出黎…係屋企又話熱,要嘆冷氣~既然你覺得千幾蚊唔係d咩錢,一係叫你老公或者你自己俾,我相信99之後唔會唔俾你開冷氣~62,老公有俾家用ma,佢地辛苦做野番黎要求開冷氣當然唔係問題啦!可能你年紀仲細,人與人之間相處之道慢慢學啦~

大宅

你老公幾歲?我係你奶奶都唔會鍾意你,佢可能會覺得你大住個肚係佢個仔人生中一個絆腳石,邊個阿媽唔想自己個仔讀好書做好工先成家立室。

既然你呢個情況又冇得搬,不如你好好做下家務氹你奶奶開心,例如煮飯洗衫執屋同佢傾下計。你講到你老公擔心自己媽咪先唔搬即係佢係孝順仔啦,你老公見你對佢阿媽咁好都開心d啦!

複式洋房

回覆:小丸子v 的帖子

忍耐力驚人! 人既相處要互相尊重,連婚宴都唔到,唔比叫 99, 其實係好唔比面,仲要叫你落仔,真係算吧啦,盡快搬走比個健康成長既環境 BB

男爵府

回覆:llpig 的帖子

如果樓主嘅回覆係心嗰句,口嗰句,咁樓主份人都唔算好唔識諗,俾心機學做人,學做媽媽!

至於同99關係,一時三刻好難改善,唯有少啲接觸先,老公唔喺度就唔好返去,免得有咩口同鼻拗。

曾經有朋友話:佢結婚後慳咗時間拍拖,而且有“家”作為佢最大支持,婚後佢可以喺事業上更專心打拼… 其實不無道理,你好好相夫教子,第日你99見到你同佢個仔都更成熟,生活安定幸福,會接受番你,加油!

littlesun    發表於 15-10-3 23:50

大宅

畀面勳章

頭號肥妹 發表於 15-10-2 03:58
你老公幾歲?我係你奶奶都唔會鍾意你,佢可能會覺得你大住個肚係佢個仔人生中一個絆腳石,邊個阿媽唔想自己 ...
21歲

我識c6個陣佢已經反緊工;(

d家務我有幫手做呀...傾計...冇計傾- -99佢係話題終結者...之前冇野搵野黎講...佢都係答:哦,嗯...之後我都冇野好講..佢吾舒服叫擦藥/貼殺龍__之類 我話幫佢..佢話吾洗..叫左c6幫...佢都吾接受我/口\

我咪唯有淨係做好家務...

大宅

畀面勳章

llpig 發表於 15-10-2 04:36
忍耐力驚人! 人既相處要互相尊重,連婚宴都唔到,唔比叫 99, 其實係好唔比面,仲要叫你落仔,真係算吧啦 ...
係...就算佢真係甘吾中意我...但連自己個仔都吾比面..有點..咩囉

所以我都比較小去99度,係媽咪度多d

大宅

畀面勳章

itinglena 發表於 15-10-1 23:54
你咁都唔明!講得明d~因為你對個家無ma!99咪唔鐘意lor!你一分錢都無拎出黎…係屋企又話熱,要嘆冷氣~既 ...
貢獻..如果你係話反工搵錢甘就真係冇..但我都有係屋企做晒d家務...外我幫吾到咪幫內...

唉...

大宅

畀面勳章

rinko_wing 發表於 15-10-1 23:27
我本來都想生\"仔\"...
但個仔如果帶個咁既新抱番黎..就...
如果生女..
我中意女多d~較sweet

家家有本難唸的經

外人睇落可能話得我吾自愛,18ys就做媽咪,仲要好吾識諗要生個bb出黎,而吾係落左去

大宅

引用:Quote:rinko_wing 發表於 15-10-1 23:27 我

原帖由 小丸子v 於 15-10-02 發表
我中意女多d~較sweet

家家有本難唸的經
咁你要好好看管個女唔好俾人十八歲就攪大個肚喇..
同埋你地有本事就搬出去住..
出面租間屋都8000啦起碼..
連埋你兩公婆所謂俾既屋租俾夠8000-10000奶奶..
包佢錫你..
如果無本事就唔好學人講負責任..
因為識生唔一定識教..
最安全既避孕叫唔攪野...

happywindy    發表於 15-10-3 01:43
mini1204    發表於 15-10-2 11:07

大宅

畀面勳章

其實講真,以樓主年紀,基本上生又比人話,唔生又比人話咖啦。。。
唔生又會話“係啦,呢d靚妹仔呀,咁細個比人攪大左肚,就不負責任,唔要個b,攪野就識,負責任就唔識。。。”or“小朋友有生命咖,有d人想有都好難先有,唔可以扼殺bb生存既權利”

littlesun    發表於 15-10-3 23:51

大宅

畀面勳章

cher0620 發表於 15-10-2 13:27
其實講真,以樓主年紀,基本上生又比人話,唔生又比人話咖啦。。。
唔生又會話“係啦,呢d靚妹仔呀,咁細個 ...
同意

所以點都比人話嫁啦,不如跟自己意願去做;)最小無怨無悔

首頁

尾頁

跳至