懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

檸檬茶好難戒 但我懷孕時都戒左 生完即刻飲返

大宅

引用:14wk..自問介口介得唔清,只係無食生野,雪

原帖由 happy_yan 於 15-10-04 發表
14wk..自問介口介得唔清,只係無食生野,雪糕,同太寒涼嘅野。
雪碧,芬達,+c我都有飲。。
杯面,公仔面, ...
陀第1胎同而家第2胎我都冇介過口,大女而家2歲都冇問題喎…

禁止訪問

複式洋房

回覆:好想飲可樂,維他檸檬茶。。

兩胎都幾乎無戒過口,除非一d食左會容易作小產的野啦,生的食物都唔敢食

子爵府

MommyPanel勳章

引用:0茶点解要戒?是太甜或其他原因?因我全冇

原帖由 icicle_i 於 16-02-05 發表
0茶点解要戒?是太甜或其他原因?因我全冇胃口,飲左0茶舒服d
盒裝太甜。我有妊娠糖尿,所以唔敢飲。但我呢排又有偷飲低糖個隻

大宅

我都冇介口,我未有b個陣成日食,介唔到

大宅

未有阿b之前一日飲2盒維x檸檬茶 。 飲左好好好好好多年了 。
一知道有左就一盒都冇飲過 , 好痛苦

大宅

我有飲呀

子爵府

引用:未有阿b之前一日飲2盒維x檸檬茶+。+飲左好

原帖由 misti 於 16-02-06 發表
未有阿b之前一日飲2盒維x檸檬茶 。 飲左好好好好好多年了 。
一知道有左就一盒都冇飲過 , 好痛苦 ...
其實係因為太多糖所以無得飲

大宅

我嗰時冇飲可樂,因為不嬲唔鐘意飲
但有飲忌廉檸檬茶
薯片m記公仔面辣嘢冇戒過
不過係冇食壽司刺身
而家bb 四十幾日大
反而食得仲清因為要餵人奶
其實預左
所以陀住嗰時冇乜戒口

別墅

我有飲忌廉,好正 但想問可唔可以飲維他奶,豆奶係咪涼?

大宅

認識瑞士牛牛第二回

飲維他奶和豆奶當然好過飲忌廉!! 涼既野其實點解個個都怕涼反而唔驚咖啡因,過甜,熱毒等問題?? 其實一般過左3,4個月穩定期,你隔中食涼少少既野係絕對唔會導致流產咁兒戲的!!
反而咖啡因對bb將來既影響會大啲,否則西醫方面唔會叫你唔好食涼野,只會叫你唔好食有咖啡因既野咁多! 當然生野完全要介!
有好多人話我一路無介口,又咖啡又可樂,跟住話呢家都三十幾週,都無野,咁緊係無野啦!BB都未出黎!
有啲話1,2歲甚至3歲都無野,咁你覺得後真係無影響到還是未睇到?
已經有多方面醫學甚至營養家都極力強調要介咖啡因或儘量少吸收,因為會對bb發展由其智力發展有損害,當然唔會嚴重到給弱智,但會比一般小朋友差… 呢啲係初期既bb係睇唔到!
例如為何人地小朋友年年考頭10名,你小朋友為何年年考尾10,因為佢唔夠人智力發展得好,媽媽都有好大的責任!
自己唔介口自己選擇,但絕不能講到唔介口係一件平常事!

別墅

我自己就戒咗可樂7喜嗰啲有氣飲品同茶,因為呢啲唔係只因為多糖同咖啡因,而係呢類飲品質仲會有礙媽媽同bb 嘅鈣吸引,至於朱古力我有食,因為有時真係太攰要即時補充能量朱古力最有效,外國人生bb 時生到唔夠力醫院都會俾朱古力食。反而糖果仲唔好,因為有好多唔同色素你唔知會有咩影響(雖然我有朋友讀完啲course 話已經有研究紅黃色嘅色素唔會引致小朋友有過度活躍,不過我覺得化學嘢盡量少食就最好)

凍嘢就更唔使講,我生第一胎時喺夏天,99自己整菠蘿冰我飲(諗住起碼乾淨啲)點知個肚大一食就好易feel 到個肚即緊曬,所以生完都盡量少食凍嘢而依家有第二胎即戒

同樓上媽好講嘅一樣,戒唔戒口係個人事,但唔好以為對阿b 冇影響呀。

我中醫仲話每樣食少少好似冇咩嘢,但其實啲人食埋積埋諗住清胎毒,其實根本清唔到幾多,因為以我為例,我由上胎積落嘅燥熱到依家第二胎都唔會清得曬,因為你每日食啲食啲都又會喺番度

禁止訪問

醒目開學勳章

回覆:happy_yan 的帖子

子爵府

引用:檸檬茶點解唔得

原帖由 ayaya86 於 16-02-12 發表
檸檬茶點解唔得
盒裝好甜

複式洋房

而家7wks已經開始成日好唔舒服好易嘔
自問本來都算食得健康係間中食少少零食,
而家變左飲水都會嘔(以前日日飲好多水)
成日超級想飲汽水 但覺得太甜又唔舒服
所以飲啲有汽無糖提子汁 炸野熱氣野先食得落
真係咩都食唔落唯有唔健康都照食啲
希望儘快可以正常返飲食 唔會對bb太大影響啦

子爵府

引用:而家7wks已經開始成日好唔舒服好易嘔自問本

原帖由 Chancching 於 16-02-12 發表
而家7wks已經開始成日好唔舒服好易嘔
自問本來都算食得健康係間中食少少零食,
而家變左飲水都會嘔(以前日 ...
其實係架,正如有啲媽媽乜都食唔到,得杯面公仔面食得落,都無計,好過乜都無!
加油呀!

大宅

認同上面媽媽講
咖啡因真係大忌
雖然唔過量係有quota,但我知道後已戒咖啡奶茶
一周會飲半杯至一杯檸茶,或去茶樓飲茶時半杯茶開水
同埋未熟食物係擔心有菌
想飲可樂可以買無咖啡因可樂或自製青檸梳打
有氣有味易入口

皮膚濕疹係遺傳

別墅

同樓主一様,可樂同檸茶,咖啡掂都無掂過。因為有咖啡因。
魚生同雪糕都無食。除左凍之外仲驚有菌。

禁止訪問

醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至