自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:信唔信平時默書唔合格,但測驗成績有八十幾分

對號入座好大鑊

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:但我又覺得默書+範圍細好多所以我仔默書方

原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表
但我又覺得默書 範圍細好多
所以我仔默書方面都幾好,但一去到測驗個位到
就唔知點解好低分下,全部都衰左 ...
就係「記憶力」同「運用」
默書考記憶力,記性好,好易拎到高分
測驗考試除左本身都佔小部分要記範圍內既生字,但大部份都係要識將學既野運用番出黎,淨係記性好已唔夠,所以要多做練習操卷,特別係閱讀理解、重組句子,中文係好難搞,我仔咁多科最弱中文

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

lingwu 發表於 15-11-11 16:26
我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計
傾開D仔默書既問題,佢地一個二個都話唔合格
但剛剛見到佢地,佢地又 ...
考試係有技巧,有方法,但考試高分並不表示叻,只係識考試吧了。尤其小學考試,其實小心d, 無晒careless mistakes, 己經可以多20分,唔係小朋友唔識,只係大意。我囡今次考試就係咁冇左20分以上

又咁講,其實呢個世界實有天才,又或者佢地仔女係天才呢?
冇咩所謂既,只係我仔女不是天才吧了。

男爵府

我仔學校一定唔得, 測考唔供詞, 平時默書唔合格, 到考試時點算

公爵府

引用:我有幾個大6媽媽同學,平時同佢地傾計傾開D

為何要比較??

公爵府

事不關己

男爵府

都唔明點解現今d家長喜歡在考試/測驗問人有冇温書?其實我真係覺得個問題好奇怪考試測驗當然要努力温習,難道佢地會教自己小朋友:就嚟考試啦,您千萬唔好努力,唔好温習,唔好打開本書呀

珍珠宮

BK Milk勳章

lingwu 發表於 15-11-11 16:40
我都叫我仔唔好同同學講自己考到有幾多分
話唔記得就算,問題唔係我問人地既仔囡
考成點,係佢地問我
比我就唔會答佢

伯爵府

大陸阿媽講你都好信,我識得有個女留班既大陸媽竟然吹到自己個女科科都唔差,8x幾分,但甘都要留班你信咩

大宅

家長大家之間講這些話題,我只信3乘。。。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

B6人信一成都死

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:lingwu 的帖子

唔好埋呢堆!

男爵府

其實以前細個D啲同學都係咁,永遠話自己冇温書,但成績做好好。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:Edithcsm 發表於 15-11-11 16:44 你

原帖由 Angel_Rose 於 15-11-11 發表
AGREE

不過如果有時小朋友NG醒目,我話忘記左果陣,小朋友:"媽咪,你咁快忘記左GA,我考XX AR~"
其實都唔大鑊嘅, 我會話 :哦,係咩?我真係唔記得啦喎,你自己d嘢自己記住咪得囉。

別墅

我仔真係默書唔合格考試80+個隻r哂頭佢點考到

Froggy_joe    發表於 15-11-11 20:25

珍珠宮

引用:我仔真係默書唔合格考試80+個隻r哂頭佢點考

原帖由 飯飯。 於 15-11-11 發表
我仔真係默書唔合格考試80+個隻r哂頭佢點考到
我仔默書差,周不時肥佬

考試八十幾、九十幾分

有幾奇?

子爵府

回覆:lingwu 的帖子

算把啦,無謂上心! 咁執著做咩
我日日落街食早餐,都聽唔小C9日日講你女幾分我仔幾分,坐係隔離笑下咁算囉

男爵府

其實我仔都係甘默書8成以上唔合格,兩成係剛剛合格
考試前一日我必定陪佢溫1-2個鐘中英文,佢都會有80分以上

公爵府

引用:Quote:原帖由 lingwu 於 15-11-11 發表我有

原帖由 kittylam 於 15-11-11 發表
唔出奇,有d小朋友好現實同計較,如果平時默書唔計分會是是但但,到要計分先攞出真功夫,小朋友本身聰明但 ...
唔可以話現實同計較既,係有效減小溫習時間啫

子爵府

其實我覺得唔出奇。唔識背書但識運用學左既野呢d 先真正理解到學左既野

首頁
12345...7

尾頁

跳至