興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cartierkwan 發表於 16-5-12 11:35
Hi!Hi!請問未足兩個月的幼猫可吃?牠本是吃Rc可轉indigo moon?而本身貓貓較瘦吃這種適合?thx ...

當然可以啦~ 不過SOILD GOLD有出BB糧架~ 你可以買返FOR KITTEN 先都得~ 貓仔要既營養多好多架~再大D先轉INDIGO MOON~ 我會PREFER 無穀物既PRODUCT~
不過INDIGOMOON 都可以FOR KITTEN, 佢SO CALL 係ALL LIFE STAGE...

而家食緊RC 既, 你就要慢慢幫佢轉~ 唔好急~ 佢肚痾就麻煩喇~

我轉糧會SET 1個月去同佢轉~
溝糧~

頭1星期 2/8 ... 2份新/8份舊
第2星期 4/6 ... 4份新/6份舊
第3星期 6/4 ... 6份新/4份舊
第4星期 8/2 ... 8份新/2份舊

咁囉~

食到差唔多9個月至1歲, 睇下包BB 糧仲有幾多啦~ 我會開始轉成貓糧~

伯爵府

Hi!Hi!請問未足兩個月的幼猫可吃?牠本是吃Rc可轉indigo moon?而本身貓貓較瘦吃這種適合?thx ...
如果你唔介意買貴~ 其實仲有更好既選擇架~
你需要既我再SHARE 我之前搵到既料比你~

但如果講經濟D 既, SOILD GOLD我個人真係覺得唔錯~

伯爵府

bb糧

大宅

ok,thx非常感,謝你地嘅回答!

Ronnym    發表於 16-5-12 12:47

大宅

Hi!但如果Fromm同Solid GoId比較邊種對幼貓較好?thx

大宅

定appIaws也ok?

伯爵府

cartierkwan 發表於 16-5-12 16:27
定appIaws也ok?
APPLAWS COMPARE SG, 咁APPLAWS 會好好多~ 但好難買呢~
都好~FROMM... 我見到好細粒~所以我無揀~

如果講靚D我會覺得orijen 最正~ 因為真係用鮮肉做~ 真係咩穀咩豆都無~
我佢好似係ALL LIFE STAGE... 無分BB 定成貓~

你可以去STUDY 一下貓糧成份~

D 人教~ 頭10樣係最重要~ 越排得前就越重料~
貓係好需要肉類蛋白~ 所以一包好既貓糧最基本10樣中, 有最少5-6樣係肉類.
如果頭3項都係肉既, 已經好好~

大宅

okok thx a Iot!

別墅

我家有2個主子..其中一隻係摺耳...摺耳果隻近呢一年皮膚都唔係幾好..越多皮膚問題。。咀仔下面生瘡及痴實左些黑色野(都好勤幫佢抹咀)..主子一直食開FROMM 無穀物三文魚..想幫佢地轉轉糧..有冇GM食過BEST BREED??
想轉一隻蛋白唔太高..因為.摺耳果隻5KG多..另一個主子都7KG多..想幫佢地減減肥ORZ

伯爵府

akai0507 發表於 16-5-18 21:44
我家有2個主子..其中一隻係摺耳...摺耳果隻近呢一年皮膚都唔係幾好..越多皮膚問題。。咀仔下面生瘡及痴實左 ...

ummm...... 我唔太認識呢個牌子。。但佢無穀物果隻product.... 脂肪比列都唔低呢。。。。同埋佢材料。。。比fromm差好多呀。。。肉類少之餘。。。仲要係肉渣。。。。。。真係要小心d揀呢

別墅

Ronnym 發表於 16-5-19 05:56
ummm...... 我唔太認識呢個牌子。。但佢無穀物果隻product.... 脂肪比列都唔低呢。。。。同埋佢材料。。。 ...

有冇好推介?

伯爵府

akai0507 發表於 16-5-19 15:41
有冇好推介?

我比兩位主子食solid gold無穀物減肥糧(老貓)..... indigo moon(細貓).. 不過我乾糧當副食。。。。

佢地主食係生肉糧。。。所以唔知係唔係你想要既野呢。

別墅

Ronnym 發表於 16-5-19 22:05
我比兩位主子食solid gold囉。。。。不過當副食。

生肉糧係咪健康點?同洗唔洗勤食杜蟲藥?我一年只比主子食一次杜蟲怕唔怕

伯爵府

akai0507 發表於 16-5-19 22:08
生肉糧係咪健康點?同洗唔洗勤食杜蟲藥?我一年只比主子食一次杜蟲怕唔怕
...

我d貓都係一年一次杜蟲。

其實都係bk姐妹介紹我比貓食生肉糧。食左4個月, so far我覺得我隻老貓真係睇到唔同左,健康左(touch wood), 精神左, 後脚好似有力左。。。 唔知係咪因為真係全肉蛋白質啦。。。

......ummmmm....胃口都好左。。。

但我d貓食野習慣差。。(食兩啖走左走果。。以前放開長糧種壞左)...
生肉糧要20mins內食晒。。。所以我要好似餵糊仔咁餵佢地食生肉糧

ummmm.... 至於肥唔肥。。。生產商話唔易肥啦,但我隻老貓大病完開始食生肉糧。recover得好快,亦肥返晒,仲有d肥肥地 (10磅,摺耳,13歲)

價格。。。好貴。。堅肉赤,但見佢食得好。。。無法啦 $3xx 14oz.....

別墅

Ronnym 發表於 16-5-19 22:20

我d貓都係一年一次杜蟲。

1包食到幾多次左右

伯爵府

akai0507 發表於 16-5-20 09:03
1包食到幾多次左右

半個月左右

首頁

尾頁

跳至