自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

引用:Quote:SnW-babies+發表於+16-5-13+01:15+佢

原帖由 sillykaka 於 16-05-13 發表
今日去育嬰室餵奶,有個b6媽媽攞電話出黎影相,俾姑娘阻止,之後佢偷偷再影,俾坐佢隔離個媽媽叫佢唔好, ...
Yes,佢地世界裡無規矩,所以唔好唔開心,住多幾日好快可以帶埋bb回家。不過我早2年生,基乎一齊餵奶個d都b6,得幾個講廣東話。你快d休息下,塞住個耳仔恰下

男爵府

lovelyoctevia 發表於 16-5-13 01:21
我都明,因我都係私家醫院做
得個簾隔住,但盞燈開住,隔離床都照到
比我就會轉房,但尷於以家夜更,我就5 ...

原來可以提早講,排定隊,等我一陣餵奶的時候同姑娘講先得!
thank you jm!

子爵府

回覆:同b6產婦同房真係好難頂!

我明呀

10年前第一胎係同b6同房,三人大房(st Paul)。 簡直係惡夢。自此有人問st Paul 我都勸佢地轉去養和 或 慳番d去政府(橫掂都係有低質數既b6,政府好d因為限探病時間同限人數)

嘈,親戚朋友不停轉不停大大聲傾,似係開party。
8-9點就開到電視大大聲。嗰時仲係一間大房一部大電視大家睇.... 佢開到大大聲(嘈得醒我)聽亞視。
佢地班男人用到個厠所濕晒,唔知係失禁oY,定體弱對唔準,亂咁痾係厠所附近。 我開刀生完,幾經辛苦行到房既厠所,見到咁..... 我真係嬲到震晒!!!

大宅

我2胎都仁安
第一胎同港媽,同住2日1夜佢出院,自己住晒。3樓尾房,太靜,有d驚,要開燈瞓。
第二胎港媽,老公b6,同住3晚,中級嘈,後期尚懂收斂。要個媽貼身照顧,陪瞓,唔可以自己去廁所,要人陪,早上要等媽媽黎才去廁所。試過係廁所成個鐘唔出黎又唔救求,唔叫姑娘,結果我出去同姑娘講驚佢有事,佢出黎打俾媽媽話成褲都係血,無褲著。姑娘開隔離房俾我去廁所。
(順產,唔係暈,唔係痛,精神中氣十足,餵過1次奶話辛苦唔去,長期坐床,等呀媽照顧)

翡翠宮

男爵府

DebuPegg 發表於 16-5-13 01:24
我明呀

我地房個廁所寫明只准病人產婦使用,今日見到佢老公有用,佢99有用,不過姑娘見到就提醒左一下佢地,!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:sillykaka 的帖子

你啱啱生完早D休息,聽日啦啦林轉房

我為貓狂

男爵府

lunglungbb 發表於 16-5-13 01:24
我2胎都仁安
第一胎同港媽,同住2日1夜佢出院,自己住晒。3樓尾房,太靜,有d驚,要開燈瞓。
第二胎港媽, ...

哇..咁公主,點照顧自己bb啊?

大宅

sillykaka 發表於 16-5-13 01:24
原來可以提早講,排定隊,等我一陣餵奶的時候同姑娘講先得!
thank you jm!
...

你試下得5得先,因我之前做既醫院有病人想轉房都係出來同姑娘講
姑娘會寫低交更,有空床就會留意,亦會打比收症部睇下張床有無人登記左,無就會同你hold張床,比你轉床
但以家夜更,姑娘人手少,你可以試下同姑娘講左先,講埋轉床原因,睇下日更轉5轉到,因咁搞法你會休息得5好,脾氣會好忟,返到家點照顧bb呢^_^
但我唔知呢間醫院做法係點,但你可以試左先^_^

用戶要求終止服務

樓主好慘呀如果我開刀生完隔離床整件咁既極品嘢,我可能會噤晤熄把火就嘈佢

男爵府

lovelyoctevia 發表於 16-5-13 01:32

你試下得5得先,因我之前做既醫院有病人想轉房都係出 ...

好!一陣出去同姑娘講,jm的建議簡直振奮人心,起碼叫一線生機!

男爵府

Meow_meow_meow 發表於 16-5-13 01:34
樓主好慘呀如果我開刀生完隔離床整件咁既極品嘢,我可能會噤晤熄把火就嘈佢 ...

佢人多勢眾,加上我傷口痛,都無氣力同佢嘈,淨係想好好訓覺!依家D b6咁惡,又出較剪插人又打人推人,真係怕怕!

大宅

sillykaka 發表於 16-5-13 00:21
我前日5pm入院,尋日早上開刀生完,今日第二日,住2人房!尋晚凌晨隔離床嚟左個b6,佢順產的!一大早已經成 ...

請問邊間醫院可以留宿,上胎法國生,唔比留宿,一個人好驚。有得留宿有c6陪,起碼無咁驚

男爵府

我上胎係政府生,隔離媽媽係大陸留港做野,佢本人無咩野,但啲親戚好惡頂囉。明明只可以2人探訪,唔知點解佢地可以三四個同時係度,又係講家鄉話。我地有簾隔開,佢啲親戚專登用張凳頂過黎我個邊想霸大啲空間

大宅

好慘呀,咁難頂!加油,希望你可以快d有房比你轉!

男爵府

NATBNATB 發表於 16-5-13 01:42
請問邊間醫院可以留宿,上胎法國生,唔比留宿,一個人好驚。有得留宿有c6陪,起碼無咁驚
...

仁安啊!
2人房就可以有一位女性留宿,200蚊一晚,男性即係包括C6唔可以!
如果單人房就可以C6留宿,仲免費!

男爵府

see_c213 發表於 16-5-13 01:43
我上胎係政府生,隔離媽媽係大陸留港做野,佢本人無咩野,但啲親戚好惡頂囉。明明只可以2人探訪,唔知點解 ...

佢地面皮厚,根本無視任何規矩,無視其他人目光!我同房今早6、7個人嚟探病,佢果邊唔夠凳,都坐曬我呢邊梳發,我一拉開簾就見到佢62坐係正對我張床,幾尷尬!唯有都點下頭say個hi~

poyy    發表於 16-5-13 11:47

男爵府

開心吸收勳章

sillykaka 發表於 16-5-13 00:21
我前日5pm入院,尋日早上開刀生完,今日第二日,住2人房!尋晚凌晨隔離床嚟左個b6,佢順產的!一大早已經成 ...

好慘姐妹, 好彩我上年係仁安隔離位媽咪係香港人,你聽日問姑娘要轉私人房,睇下有冇機會。

別墅

回覆樓主:

聽完你咁講,我都好擔心黎緊遇到呢啲極品,我8月都會係仁安生呀!又話cut雙非點解仲有咁多大陸人架!

大宅

sillykaka 發表於 16-5-13 00:47
仁安

依家咁夜,想換房都換唔到啦!

你可唔可以同姑娘拎訓教藥,我開完刀第一晚都有拎訓教藥,到第二晚來左個香港人,佢生完又後成家到齊,係到大聲bi li ba la, 佢個大仔又係間房跑來跑去,最慘係佢呀媽可能喉龍有事,把聲好似機械人聲,講野又好大聲。成個下午嘈到我同c6講野都無心機,開完刀已經唔想用力講野,講得細聲又比佢地把聲蓋住。到個晚準備訓教,佢搵姑娘投訴我,要我熄燈,但佢已經扯哂鼻鼾,我又驚又嘈到訓唔著,真係好慘。到第二日佢啲家人來到,話以後都唔係私家生,因為啲探病時間太長,嘈住佢休息,但佢神咁早就係咁打周圍打電話同人講佢生左。下午又到佢家人嘈,真係好煩!仲有好多自私野,所以唔係b6先黑人憎,香港一樣有呢啲人,一樣米養一百種人

首頁
12345...12

尾頁

跳至