論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

細姐姐 發表於 16-8-10 11:31
唔理任何原因,故仔,佢真係用自己名借咗錢,財仔追佢還又冇唔啱喎!
一係叫佢同財仔傾重组債務囉!

其實借錢工人走路,比返張入鏡處証明信財仔就(emoji)唔再追,咁個走路工人都一樣可以再來香港做野wor,但條財數就咁甩左?

子爵府

nc2000 發表於 16-8-10 11:36
其實借錢工人走路,比返張入鏡處証明信財仔就(emoji)唔再追,咁個走路工人都一樣可以再來香港做野wor,但條 ...
我諗.財仔有方法揾佢地,唔係開善堂
蝕本生意,冇人做

子爵府

細姐姐 發表於 16-8-10 11:43
我諗.財仔有方法揾佢地,唔係開善堂
蝕本生意,冇人做

我都係咁諗,冇理由話走數就走,咁購咩?但又有人話,佢地走數唔還既數比還清既小,所以財仔都會照放數,追唔到就壞賬

子爵府

teretere718 發表於 16-8-10 11:25
我姐姐話佢都唔知實數係幾多。但佢話佢朋友頭幾期有還,而家返左菲律賓,下星期會返來。
佢同我講佢而家好 ...

你工人個朋友都好d,話會返港,咁都有d希望,我工人個走路friend 唔知閃左去邊tim la

大宅

回覆樓主:

你姐姐要唔要帶小朋友出入?
唔入你屋宛,喺出面捉佢夠煩死,嚇親小朋友就唔好,放假佢唔踏出門口咩?

半夜打電話黎夠嘔血。

反正我搵到人湊仔即炒,費事佢比人打死我仲要送佢回鄉

子爵府

nc2000 發表於 16-8-10 11:06
而家我工人豬到用自己名去借錢,然後將d錢比左個走路同鄉

蠢到咁,好難相信喎。佢會唔會扮豬食老虎?!錢係自己借的,但諗住樓主有可能借錢俾佢還債

子爵府

熊妹妹 發表於 16-8-10 22:40
蠢到咁,好難相信喎。佢會唔會扮豬食老虎?!錢係自己借的,但諗住樓主有可能借錢俾佢還債
...

我初時都懷疑佢大話,但我講明唔會借錢比佢亦唔會替佢還,而且如果佢真係自借自袋幾萬,咁就走路好過la, 仲留喺到比財仔煩咩!總結佢可能中間有d隱瞞,但佢真係冇袋大舊錢,算係自己蠢又比同鄉呃

別墅

nc2000 發表於 16-8-10 22:52
我初時都懷疑佢大話,但我講明唔會借錢比佢亦唔會替佢還,而且如果佢真係自借自袋幾萬,咁就走路好過la, ...

我都同我姐姐傾左,佢應該真係豬左俾人呃!
佢話個朋友只係識左幾個月,當日喊晒口咁話阿媽病左要借錢,佢就onQQ 咁幫人做擔保。但佢完全唔知道擔保人要承擔筆錢!
佢話佢點都唔會幫佢還,因為筆錢佢無用過!
佢朋友應該下星期會返香港,但唔知真定假....
如而家只可以等埋下星期再睇卜點處理....唉

伯爵府

kit2004 發表於 16-8-9 16:33
我前前工人又係做担保,又係借果個走佬.你工人好年輕?

我果個就係,不過我信佢係真,知要佢還仲話要報警,死都 ...

佢地梗會有著數先同人做擔保
試吓你去借叫佢地做擔保佢肯唔肯
做乜鬼擔保都係假
你幇我借我幫你借!

子爵府

teretere718 發表於 16-8-11 13:34
我都同我姐姐傾左,佢應該真係豬左俾人呃!
佢話個朋友只係識左幾個月,當日喊晒口咁話阿媽病左要借錢,佢 ...

佢朋友下星期返港?佢冇走路,只係放假回鄉?咁財務都應該係先揾個走路工人先,你工人都係擔保,我工人直接係借錢人

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

矛盾中, 經過一輪問話, 唔幫佢還即炒冇人睇小朋友, 幫佢還完扣糧又冇心機做野...二條數講講口變四條, 由2000至25000

公主仲話佢D朋友借完錢走佬, 仲可以番香港打工, 點解可以咁?

男爵府

嘩! 七萬蚊做人擔保, 仲要走埋佬

子爵府

JoyceHoHo 發表於 16-8-15 16:39
嘩! 七萬蚊做人擔保, 仲要走埋佬

係工人直接用自己名借,唔係擔保,但d 錢係幫朋友借亦比晒d錢朋友,朋友走路唔還,佢咪要還!但好多都係騙局,財仔㚒埋走路工人,屈工人借完局佢地還,其實財仔冇比過錢出黎!

子爵府

patpat904 發表於 16-8-15 16:24
矛盾中, 經過一輪問話, 唔幫佢還即炒冇人睇小朋友, 幫佢還完扣糧又冇心機做野...二條數講講口變四條, 由200 ...

你滿唔滿意工人?如佢做得好既,銀碼唔大,佢又真係有借過有錢落袋既,又願意還都可以傾下既!

男爵府

nc2000 發表於 16-8-16 00:07
係工人直接用自己名借,唔係擔保,但d 錢係幫朋友借亦比晒d錢朋友,朋友走路唔還,佢咪要還!但好多都係騙 ...

嘩!你工人真係....咁都得...

子爵府

JoyceHoHo 發表於 16-8-16 07:53
嘩!你工人真係....咁都得...

工人既事,做僱主管唔到咁多,亦唔到我理, 唯一炒左再請,但請海外工人佢咪又揹住財仔倏數。 工人佢地10句又有幾多句真話講?!問佢又答到唔清唔楚,仲要絕大部分工人都係咁所以佢做家務企理,對小朋友好,唔黑面,咁已算好!蠢既就比人呃,精既就四圍攪事!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

老老實實, 你工人係咪好掂? 乾淨, 自動波? 因我妹99以前個janet就係一班馬. 1990年來港, 但佢鋪借貴利, 2年度一次.

因佢好掂, 妹99有幫佢. 借咁多錢做乜? 比個bun佬賭, 飲, 吹. 嫖唔使, 因D bun佬使女人錢. 2007年, 個佬死咗, 唔使借錢啦. 做到2010年, 賺夠喎. 唔做喎, 無輪妹99點留, 都唔個. 算啦.

男爵府

patpat904 發表於 16-8-15 16:24
矛盾中, 經過一輪問話, 唔幫佢還即炒冇人睇小朋友, 幫佢還完扣糧又冇心機做野...二條數講講口變四條, 由200 ...

我同你case 差不多,我姐姐借左安信2萬幾,大話連篇,我決定左今日抄佢

子爵府

lily-of-valley 發表於 16-8-16 09:53
老老實實, 你工人係咪好掂? 乾淨, 自動波? 因我妹99以前個janet就係一班馬. 1990年來港, 但佢鋪借貴利, 2 ...

講真,工人好掂好掂講唔上,但清潔做家務都乾淨,自動波,冇咩講電話,晨早起身照顧小朋友返學都未試過唔知醒,冇黑面,唔知都會問下,唔會扮識。對小朋友都好,會拖實,帶佢地去游水堂,都會話我知邊個教練好邊個hea教。所以我都放心既,係衰呢次幫人借錢,但佢就主動話我唔要佢都得或請到新工人佢至走都得,唔駛我炒,佢自願辭職,咁我就信佢冇袋幾萬落袋,真係自己豬!咁又因為佢係好既,我至想留佢。但都要睇事件發展成點,財仔又會有咩行動law

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

沙比仔 發表於 16-8-16 10:27
我同你case 差不多,我姐姐借左安信2萬幾,大話連篇,我決定左今日抄佢

炒左冇人睇小朋友, 又要請過另一個都要錢, 但唔保証下一個好....根本我們做僱主買難受

首頁

尾頁

跳至