少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44

我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂慮 ...

我囡k2,差一個月4歲,剛剛開學~
成日唔記得野,教完佢認字轉頭都唔記得(我講緊既無10秒之內),佢連班主任既姓都話唔知道唔記得!佢已經係全班最差個個,上堂又唔專心,少少唔鐘意已經發脾氣,哄佢點知佢脾氣仲大!
我係佢3歲時睇過醫生,又話佢正常,我覺得係嚴重左,佢會唔會有咩問題?

男爵府

pretty05 發表於 16-9-5 13:13
回覆 smileyfacemama 的帖子

我明你意思.. 但以上你所講的, 我都做過了, 試過了, 佢依然係咁, 所以才担心. ...

我個女同你個一樣,又係今年k1. 我都吾知點搞

男爵府

Hihi 我個女同以上其中一個jm 一樣,而家三歲多d, 係家勁講野,但返到學或有時小聚會時就吾會同人講野,只會同我爸爸,或幾個熟既大人講野。對住小朋友就吾開口。有時明明佢鐘意既野,佢寧願吾要都吾開口。
但去到餐廳叫佢幫手叫野食,又無問題。
不過人地同佢傾計佢就不理人。

係學校,老師話佢有玩,問顏色或簡單物件都答到(簡單的答)但到玩時就或有要求既就點都吾開口(但唱歌有時都大聲的)

佢無左我或家人係身邊,係吾會去其他講野。我吾知點做好。

我可以點幫佢呀。謝謝

大宅

引用:Hihi+我個女同以上其中一個jm+一樣,而家三

原帖由 suisuisui 於 16-09-07 發表
Hihi 我個女同以上其中一個jm 一樣,而家三歲多d, 係家勁講野,但返到學或有時小聚會時就吾會同人講野,只 ...
我個女又係!!
PN到而家K1曰日喊話唔返學,返到學校又唔肯同同學講野,又唔敢同人玩

但返到屋企又正常

男爵府

好媽媽勳章

回覆 conbella 的帖子

咁你有無問下點解返學喊呀 ?? 係咪唔鐘意返學 定只係 唔鐘意同你分開?
我女鐘意返學的, 只係一返到學校佢就變得好羞, 好被動, 要人主動同佢講野,佢先會應.
想改善, 亦同老師反應過 , 不過老師就詁呢個年紀都係咁喎, 比較自我d. 但我見其他同學仔都唔會咁, 話晒pn 都相處左一年, 己經熟晒. 見佢地都好開心一齊玩, 我女就獨家村咁...唔敢一齊玩..哎... 我都頭痛緊點幫佢...

大宅

回覆:行為或發展問題或擔心歡迎留言

你女女可能內向慢熱型,要帶佢出去見多d人,鼓勵佢同人打招呼、合作做一d野等等。

我個女係唔想返學,我估因為懶!

複式洋房

smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:44

我係一位特殊教育老師又就成為媽媽,更明白媽媽嘅憂慮 ...

請教樓主我的小朋友今年三歲,已確診自閉症,九月k1剛反左幾日幼稚園,最初反一個鐘,呢個星期反兩粒鐘,已同老師主任講出兒子問題,今日老師題出我個仔坐五定周圍走,影響其他小朋友一齊照住做,老師直言先反住一個鐘先,下星期開始個個反三粒,佢反得一粒,我做媽咪嘅覺得好五開心,我應該點處理件事好啊

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我有個問題真係想請教。
我囡囡今年3歲幾,我太太係全職媽媽,我自己喺屋企工作,所以基本上佢係日日對住我地。從佢出世到而家,我都有幫手照顧佢,餵奶換片呵佢訓等等全部都有做,但佢愈開始大個就表現唔鐘意我,只係痴佢媽媽,咩都唔比我幫佢,之前係我掂佢都唔比,會推開我,叫佢都唔得,總之當我仇人。佢有時都會叫我陪佢玩,但如果我抱佢或錫佢,佢就唔鐘意,發脾氣,除非佢主動要我抱,但好少。我自問好錫佢,真係唔明白點解佢會咁,有時諗佢係咪驚我同佢爭佢媽咪所以對我有敵意?見到其他爸爸同個囡囡好親密,我真係試過好唔開心。

複式洋房

紫色迷人 發表於 16-9-8 20:28
請教樓主我的小朋友今年三歲,已確診自閉症,九月k1剛反左幾日幼稚園,最初反一個鐘,呢個星期反兩粒鐘, ...

媽媽其實唔好唔太开心。咁樣講呀,人地返學時,你去做訓練咪更針對小朋友嘅需要。况而,自閉症小朋友若果返足學但係乜野都學唔到,老師又搞唔點佢,小朋友驚左返學咪仲衰。最緊要有適當口既training

伯爵府

引用:Quote:smileyfacemama 發表於 16-8-18 21:4

原帖由 紫色迷人 於 16-09-08 發表
請教樓主我的小朋友今年三歲,已確診自閉症,九月k1剛反左幾日幼稚園,最初反一個鐘,呢個星期反兩粒鐘, ...
好歧視喎,坐唔定就叫人返少口的

複式洋房

yaubb2014 發表於 16-9-9 23:37
好歧視喎,坐唔定就叫人返少口的

為人父母聽到好難過的所以今日同個校長主任傾過來,佢地答應每日更新個時間狀態,會積極同家長我多些溝通,謝謝媽媽理解

複式洋房

kandyb 發表於 16-9-9 03:24
我有個問題真係想請教。
我囡囡今年3歲幾,我太太係全職媽媽,我自己喺屋企工作,所以基本上佢係日日對住我 ...

呢位爸爸五駛擔心,一般來講小朋友系傾向黐媽咪多d,如果個小朋友對你有敵意,只系表示佢對爸爸你無百分百安全感同信任,呢d需要用時間好好去培養,親子感情真系需要用心灌溉

複式洋房

smileyfacemama 發表於 16-9-9 08:19
媽媽其實唔好唔太开心。咁樣講呀,人地返學時,你去做訓練咪更針對小朋友嘅需要。况而,自閉症小朋友若果 ...

學前訓練只系每週一次,每次一小時,五會同幼稚園反學時間有衝突,反主流幼稚園雖然只系過渡時期,但我希望小朋友從中逐漸適應,好多方面系好的:mother:

子爵府

回覆:行為或發展問題或擔心歡迎留言

你好,請問小朋友現在k3,由k2寫數目字或者英文字時,會將成個字反轉寫就好似個字用鏡一樣反轉,想問小朋友是否有問題呢?

珍珠宮

我呢排都好擔心,讀k2下個月4歲,已經有排緊政府,之前發現佢語言比較差,坐唔定,脾氣好大,唔理解,專注力不足!老師都有特別幫佢改正,係屋企好唔尊重我,一d都唔怕我,我講到發哂癲佢都唔怕!我真係唔知點教,自己都係無耐心

伯爵府

引用:我呢排都好擔心,讀k2下個月4歲,已經有排

原帖由 喜喜天使 於 16-09-10 發表
我呢排都好擔心,讀k2下個月4歲,已經有排緊政府,之前發現佢語言比較差,坐唔定,脾氣好大,唔理解,專注 ...
me2...so depressed

別墅

Hello
女女5y2m讀緊k3
每日兩樣寫字功課(中、英、數其中兩樣)
但佢專注力極低
兩樣功課要做成兩小時
要同一樣野望住你講10次都寫唔到出黎(已經係逐劃逐劃教寫)
學校上堂返黎 剩係唱歌學識
其他全部唔識
寫字寫斜劃必定會變彎形

請問係小朋友正常會咁
定有讀寫障礙問題呢?
要去評估嗎?

大宅

美好大世界2017勳章

kandyb 發表於 16-9-9 03:24
我有個問題真係想請教。
我囡囡今年3歲幾,我太太係全職媽媽,我自己喺屋企工作,所以基本上佢係日日對住我 ...

其實你有冇試過自己同佢獨自出街拍下拖。
我仔開頭都唔痴架。但自從再俾啲單獨時間相處。其實總會攪得掂而有開心回憶。而家已經痴返好多啦。

伯爵府

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

cookie26f 發表於 16-9-15 07:44
其實你有冇試過自己同佢獨自出街拍下拖。
我仔開頭都唔痴架。但自從再俾啲單獨時間相處。其實總會攪得掂而 ...
謝謝你意見,我有時都會單獨同佢出街,不過好少,我都會盡量再多返d,或者再加強同佢既溝通,明白可能自己都仲有不足既地方,始終第一次做人爸爸,真係乜都唔識,唯有睇下人點講點做,自己又做下。大家都努力!

大宅

美好大世界2017勳章

kandyb 發表於 16-9-16 03:20
謝謝你意見,我有時都會單獨同佢出街,不過好少,我都會盡量再多返d,或者再加強同佢既溝通,明白可能自己 ...

樓主唔好意思借了你位講下野添。

我自己覺得重視個質素本身都好緊要。其實你可以做一啲你太太唔會做既野。也叫太太扮唔識做都好。要將你係爸爸才做到既形象出啲。例如玩拋高。騎駁馬。打藍球呢啲力量活動。另1個男人強項係維修。我會叫丈夫或父親幫佢啲玩具維修換電。
做完之後我會係仔面前強調係爸爸整爸爸做到。

我覺得你已經好努力。希望你有出路啦。

首頁
12345...6

尾頁

跳至