自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:你喺度問阿膠,小心俾道德L鞭屍呀

原帖由 vivibabyvivi 於 16-10-08 發表
你喺度問阿膠,小心俾道德L鞭屍呀
x 1000

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-10-8 09:47 以前D

原帖由 平平常常 於 16-10-08 發表
以前看中醫,她開方時問我是否吃素的,因為裡面有血肉有情之品(並非阿膠)。為了治病,我不抗拒吃。我的 ...
稱職的中醫會講藥有三分毒,不鼓吹常吃補品,有病投醫好正常,無病亂補就......

珍珠宮

701003 發表於 16-10-8 10:40
我無宗教信仰,不吃素,偏信科學分析,所以我去查,我親朋無營養師,只有中醫西醫及做藥材生易的,我先天貧 ...

其實時下很多人的健康問題比較複雜,不能單靠中成藥解決!

這個正是日本的問題,他們缺乏懂得靈活運用中藥的優良傳統中醫。他們的漢方藥是依據中國經典傷寒論的藥方製造,他們的西醫可以為病人開漢方藥,一般採用對號入座方式,並非傳統中醫的望聞問切。

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-10-8 09:47 以前D

以前看中醫,她開方時問我是否吃素的,因為裡面有血肉有情之品(並非阿膠)。為了治病,我不抗拒吃。我的 ...
稱職的中醫會講藥有三分毒,不鼓吹常吃補品,有病投醫好正常,無病亂補就......坊間商業性補充劑,賺錢至上,大家要小心選擇!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

飲 紅'祖'水都可以補血

珍珠宮

我無宗教信仰,不吃素,偏信科學分析,所以我去查,我親朋無營養師,只有中醫西醫及做藥材生易的,我先天貧 ...

貧血原因有多種,傳統華人用生鐵鍋煮食,也是預防貧血的一種方法。我家一直堅持這個傳統。

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:701003 發表於 16-10-8 10:40 我無宗

其實時下很多人的健康問題比較複雜,不能單靠中成藥解決!

這個正是日本的問題,他們缺乏懂得靈活運用中 ...
現代中醫師,要熟斷症醫理,亦要熟悉藥理,好多醫師會去東灜進修中藥學,只為強化藥理知識!更要識利用科學化驗確診!

伯爵府

咁虐待隻驢仔先取得嘅非必需品,諗起都唔想食了

珍珠宮

701003 發表於 16-10-8 11:09
現代中醫師,要熟斷症醫理,亦要熟悉藥理,好多醫師會去東灜進修中藥學,只為強化藥理知識!更要識利用科學 ...

不知道你說的藥理,是否指西方科學成分分析?那些去日本學習的是否香港中醫?

傳統中醫藥理,盡在中醫經典醫書。現代香港中醫可能已經看不懂古文了!國內傳統中醫正在復興,大約十年前民間也展開自學傳統古中醫的風氣。

日本用傳統中醫治癒癌症等奇難雜症的例子多嗎?國內的案例不少。

中醫是研究活人、治理活人為本,西醫則是從解剖死人屍體起家,用其它動物做各種實驗來研究西藥。(為什麼沒有人說殘忍?!)用西醫的腦袋去理解中醫,是很愚蠢的事。相信西方物質科學的,應該找西醫。

真正科學精神是,沒有真實證據否定的,不能隨意否定。

珊瑚宮

JM Take care.
我都曾經試過身體好差 日日飲中藥, 食龜膠時代, 現在聽到乜膠乜膠, 都已經反胃。
托福現在已經唔需要食, 連補藥我都唔食, supplement, good oil我反而有食, 仲有精油去輔助。
我好興幸認識到這幾方面有專業知識的朋友們, 佢地教識及幫忙我唔少, 身體大致ok啦

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 16-10-8 06:54
沖普通粉已有效 唔洗買咁貴既

會唔會好難飲?

複式洋房

媽咪面 發表於 16-10-8 08:55
我食山東阿膠,燉好好食。

落咩落去燉?

珍珠宮

Kiwiho813 發表於 16-10-8 13:38
會唔會好難飲?

都ok架 唔難飲

複式洋房

namnamnamlolo 發表於 16-10-8 14:04
都ok架 唔難飲

日日飲?你買幾錢 藥材鋪有?我驚唔識比人呃

珍珠宮

Kiwiho813 發表於 16-10-8 14:07
日日飲?你買幾錢 藥材鋪有?我驚唔識比人呃

粉紅色盒 百零蚊 好似係余仁生

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

choco_soup 發表於 16-10-8 09:11
認真我都想試下食阿膠補血,但驚比人小。但無奈要返工,唔似有d jm 話可以做運動或燉野食。
...

不如試吓帶d去核紅棗、元肉返公司,用滾水焗嚟當水咁飲,又方便又補血又好味
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

複式洋房

Giant 發表於 16-10-8 21:41
不如試吓帶d去核紅棗、元肉返公司,用滾水焗嚟當水咁飲,又方便又補血又好味
...

我之前都有飲 但好燥

首頁

尾頁

跳至