親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

唔係買左好多手信,樣樣試啲

大宅

回覆樓主:

事前準備:

圖書館借左啲旅遊書,了解下澳洲內陸地理位置等

男爵府

謝謝分享!翠兒河捉蟹大約玩幾耐?D蟹是否即食?另附款?大約可吃多少?另外如果去到即時才book一天團,通常有位嗎?有冇那些唐人街local tour的聯絡方法?thx

大宅

winpoopoo 發表於 17-2-8 20:08
謝謝分享!翠兒河捉蟹大約玩幾耐?D蟹是否即食?另附款?大約可吃多少?另外如果去到即時才book一天團,通 ...

翠兒河捉蟹大約玩幾耐? - 分上下午團, 預一個上/下午

D蟹是否即食?- 係捉唔到蟹的 好彩吸到啲寄居蟹仔, 志在比我地落水玩下(係用個吸盤之類係啲沙到吸上嚟, 我唔識形容!) 我照片果啲係煮熟的.

另附款?大約可吃多少? - 唔明

另外如果去到即時才book一天團,通常有位嗎?- 唔肯定, 未試過.

有冇那些唐人街local tour的聯絡方法 - 無, 見SURFURS PARADISE有舖頭賣"樂園"門票, 但我留意係咪有得報LOCAL TOUR.

希望幫到你

大宅

回覆樓主:

事前準備:

當然唔小得上網搵資料, 睇下人地啲BLOG,搵埋酒店附近地圖/景點

大宅

事前準備:

-申請澳洲ETA簽證, ADU20, http://www.australia.com/zh-hk/planning/visa-information.html

-DOWNLOAD UBER, 入好哂資料去到就會好有用

-除左google地圖, download/bookmark translink.com.au都好有用,有教點搭車同埋車資顥示.

-唱錢

-檢查護照有效期

-SEND EMAIL到酒店打個招呼, 預防missbooking

l悉尼快香港3個鐘,開恩茲同黃金海岸快香港2個鐘

l悉尼同開恩茲差唔多8.30PM太陽先下山! 黃金海岸就正常啲

l澳洲人真係好鐘意飲酒, 酒吧無處不在.

l天氣不似預期, 悉尼嘅夏天真係可以用清涼形容, 我地全部都係短衫短褲加件薄外套!最終買左件衛衣(AUD29.99!), 黃金海岸同款AUD15.99!),怕凍嘅人可以帶多件厚外套

l澳洲消費真係好高, 要帶多啲CASH或信用咭!

l當地好多郵筒, 如果要寄POSTCARD,有間TOBACCO…..嘅舖頭有郵票賣,

有用資料:

當地日出/日落時間查詢http://www.timeanddate.com/sun/

澳洲天氣查詢:http://weather.edition.cnn.com/

又要SELL

*3GOCARD出售,可以平小小.按金AUD10+餘額AUD5.2,有興趣請PM

男爵府

歡迎致電abc 發表於 17-2-9 09:52
翠兒河捉蟹大約玩幾耐? - 分上下午團, 預一個上/下午D蟹是否即食?- 係捉唔到蟹的 好彩吸到啲寄居蟹仔, ...

謝謝你分享!明白了。見到你相內的蟹,是否可以即煑即吃?要否另外比$吃蟹?0R只糸玩捉蟹但冇得吃?

大宅

winpoopoo 發表於 17-2-11 12:30
謝謝你分享!明白了。見到你相內的蟹,是否可以即煑即吃?要否另外比$吃蟹?0R只糸玩捉蟹但冇得吃?
...

相內嘅蟹係訂團的時候要揀埋,佢有幾個套餐揀的。
捉河蟹係捉到啲蝦毛唔會有咁大隻蟹。
應該可以現塲加餐/人,我見有一家人話額外2個朋友嚟左,但價錢果啲就唔知點計

男爵府

歡迎致電abc 發表於 17-2-11 12:52
相內嘅蟹係訂團的時候要揀埋,佢有幾個套餐揀的。
捉河蟹係捉到啲蝦毛唔會有咁大隻蟹。
應該可以現塲加餐/ ...

謝謝!想問下artique surfers paradise有冇房內相看?面積大嗎?記5記得出露台個門能鎖好嗎?因為有小孩,怕有意外,因為我刀有興趣book這間

大宅

winpoopoo 發表於 17-2-11 16:43
謝謝!想問下artique surfers paradise有冇房內相看?面積大嗎?記5記得出露台個門能鎖好嗎?因 ...

露台度門鎖死的開唔到,我地想出去睇下都唔得。

大宅

歡迎致電abc 發表於 17-2-11 17:54
露台度門鎖死的開唔到,我地想出去睇下都唔得。

流水台果邊算窄,我地擺左啲行理係地下都阻阻地行,客廳果邊算大後面有張長形餐枱,總共有2間睡房的。

男爵府

引用:+本帖最後由+歡迎致電abc+於+17-1-13+16:26

原帖由 歡迎致電abc 於 17-01-13 發表

實在太攰所以CALL UBER (AUD13.28)到FISH MARKET食午餐. ...
請問由fish market行去paddy market要多少時間?我睇地圖佢話要20幾分鐘?謝謝

大宅

joygigi 發表於 17-2-12 08:30
請問由fish market行去paddy market要多少時間?我睇地圖佢話要20幾分鐘?謝謝

...

實際時間忘記但都好算快,係fish market行過對面個公園再行去

男爵府

引用:Quote:joygigi+發表於+17-2-12+08:30+請問

原帖由 歡迎致電abc 於 17-02-12 發表
實際時間忘記但都好算快,係fish market行過對面個公園再行去
唔該曬!咁我可以行過去喎,正!

大宅

想請問 :

1) 晨咁早點就CALL UBER從酒店出發到布里斯本機塲 <-- 那天早上出發要早幾多CALL UBER 呢?

2) 開恩茲的IBIS, OK 嗎? 我還未BOOK 開恩茲酒店.

3) 另外開恩茲還有其他活動嗎? 我去住4晚呢? 麻煩哂

大宅

moniquechoy 發表於 17-2-18 17:48
想請問 :

1) 晨咁早點就CALL UBER從酒店出發到布里斯本機塲

1,即call即有,我朝早6點call
2, 我覺得ok, 包早餐(麵包,粟米片,生果,白粥,鮮奶,果汁),酒店有2個小型泳池(我有落水玩下),有個小型燒烤位(一排燒烤架咁),可以買野係到燒 (我無試),行去night market, 人工沙灘都好方便。
3,skydive要一日,出大㷛礁要一日,人工沙灘玩半日,行night market

大宅

非常感謝

大宅

我無知想再問一樣野, 澳洲8月應該是淡季, 酒店是否要咁早就BOOK 呢? 請問你是否也是用酒店網BOOK呢? CAIRNS 是否還有其實網站可以CHECK 呢?

大宅

moniquechoy 發表於 17-2-19 09:45
我無知想再問一樣野, 澳洲8月應該是淡季, 酒店是否要咁早就BOOK 呢? 請問你是否也是用酒店網BOOK呢? CAIRN ...

照計可以嘅,睇下淡季有無做promote
我經agoda同booking.com訂酒店
關於開恩茲網係咩意思呀? 你意思係咪有無網站介紹? 我去過澳洲旅遊官網睇過,上網睇過啲旅遊blog

大宅

歡迎致電abc 發表於 17-2-8 16:13
事前準備:圖書館借左啲旅遊書,了解下澳洲內陸地理位置等

唔該先, 另外你上面那本旅遊書是那個出版社, 我現在只見有"長X" (=X空" 一本, 都沒有其他開恩茲旅遊書.

首頁

尾頁

跳至