自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

熱血勳章

hnh_mami 發表於 17-3-13 01:37
綜援申請唔到吧~男方有支付小朋友生活費,共7000。 我自己無拎膳養費,但有拎關愛基金津貼每月2000同埋小 ...

3人家庭一個月唔過2萬2蚊,都符合申請公屋,申請左未?
要5年,大部分單親都不會有得加快,要預左

主動問下問吓,明愛(Tel:18288) 24小時
仲有無家者協會(Tel:2788 0670)同
和諧之家(Tel:25220434) 24小時

始終現在住的屋不是直接係前夫的,親戚要你走,唯有盡力解決
你每月有前夫比7000,同津貼,唔算好慘,
你又識上網、識字,社工比計劃名,
預左你自己去查詢都是正常的,加油!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

hnh_mami 發表於 17-3-12 23:59
佢同意個親戚咁做,個親戚先會搵我。 佢知我有社工跟,叫我同社工講,又話錢方面已經俾盡我,唔好再諗住再 ...

同社工講有咩用?佢唔知家下申請"恩恤"係難過登天。佢係唔係要你做場大龍鳳佢先至理?求都求人俾你住嘛。呢d咁既男人,快d叫佢簽紙,放棄小朋友既所有撫養權。佢無資格做人地既阿爸。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

hnh_mami 發表於 17-3-13 00:29
由分居嗰刻已經反左面,佢地怪我唔容忍佢個仔,怪我唔關心佢仔多啲,只係顧住小朋友,所以佢仔出去攪3攪4 ...
個仔就算殺左人, 會話個條友抵死, 啊仔為民除害大英雄

你預左同人父母講,兩老插到你變箭豬幫個仔!

你自己激壞自己無謂

大宅

Xmas吸收勳章

希望你快d解決到問題

一天一天健康快乐地长大!

別墅

回覆樓主:

希望你快d解決問題啦。其實你個case可能都一段時間上樓架。我見好多夫妻好以你咁,但佢地辨假離婚呃上樓。所以唔多唔少也影響你呢d真正需要的人。

珍珠宮

hnh_mami 發表於 17-3-13 00:29
由分居嗰刻已經反左面,佢地怪我唔容忍佢個仔,怪我唔關心佢仔多啲,只係顧住小朋友,所以佢仔出去攪3攪4 ...

睇到呢度我真係火滾,大家同是女人,痴總制

大宅

回覆樓主:

你離婚前,無諗過會點打算?老實講,其實離婚後,除左俾贍養費,男方真係無乜責任的了,尤其撫養權在你。。。如果你單靠佢贍養貴過活,今次收番屋,下次如佢轉工時有空檔期,借失業為名唔俾贍養費,你都有排煩。。。
襯小朋友番學,做校車姨姨或做湊放學姨姨幫補下得唔得?
至於住個方面,你都係唯有快啲搵社工幫兒你搵地方,同埋去地產舖望下。

伯爵府

綜援申請唔到吧~男方有支付小朋友生活費,共7000。 我自己無拎膳養費,但有拎關愛基金津貼每月2000同埋小 ...

真係拎唔到綜援,你呢度都有一萬蚊個月,綜援三人家庭都好似得7000-8000一個月,試下打去向晴軒,唔好講仲有一個月住,話依家比你親戚趕左出門口,帶住兩個小朋友、冇地方去,冇娘家,同老公離左婚,睇向晴軒幫唔幫到你先,其他都可以比你住住先,但往後真係好難搞

珍珠宮

好媽媽勳章

瑤瑤~ 發表於 17-3-13 00:07
都好難怪業主, 而家樓市幾癲, 劏房都6千, 更何況係獨立單位, 又舊又細都1萬起標
你3人等公屋起碼5年, 間屋 ...
同意, 相信那男家親戚都仁至義盡,

千錯萬錯是樓主不負責任的前夫!

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

仔都有兩個都可以咁絶情,
樓主加油

子爵府

虎到金來勳章

你兩個小朋友有特殊需要, 可唔可以申請有D宿舍既暫託位? 即係例如星期五去, 星期日先接走? 呢D位真係要社工先可以幫手搵到

子爵府

傻蛋蛋 發表於 17-3-13 10:41
你兩個小朋友有特殊需要, 可唔可以申請有D宿舍既暫託位? 即係例如星期五去, 星期日先接走? 呢D位真係要社工 ...

我兩個小朋友未咁嚴重要寄宿,所以一定安排唔到。

不過我都會同學校傾下可唔可以晏啲接,等我可以返pt

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每個月成萬蚊收入 =.=梗係唔係話好好使啦
但其實樓主知唔知呢個世界有劏房呢樣野GA
環境就梗係同你而家住GE冇得比喇
馬死落地行GE姐,反正你輪緊公屋
但而家似係馬死想盡快搵到另一隻馬跳過去多D
咁又理想得滯呀嘛

子爵府

子爵府

跳躍精靈 發表於 17-3-13 13:18
每個月成萬蚊收入 =.=梗係唔係話好好使啦
但其實樓主知唔知呢個世界有劏房呢樣野GA
環境就梗係同你而家住 ...

當然知有劏房,但我無收入証明,基本上唔會有業主租俾我。 假設好彩有個業主肯,萬一男方唔俾錢,我何來有錢交租呢?
再者,我小朋友狀況唔太適合住劏房,如果我夠錢租劏房我一定講掂個社工幫我申請光屋計劃

假設好彩

大宅

將近一萬蚊收入 都交唔起光房?無理由啊?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hnh_mami 發表於 17-3-13 13:29
當然知有劏房,但我無收入証明,基本上唔會有業主租俾我。 假設好彩有個業主肯,萬一男方唔俾錢,我何來有 ...

你有冇搵先
假設中左六合彩
下半世唔使憂tim bor!
假設黎假設去冇意思的

男爵府

樓主已經唔洗交租一段時間,每個月有近萬蚊洗咁應該有積蓄,要租劏房完全無問題,但樓主話,小朋友唔適合住劏房,咁即係點?想即刻比間公屋你?
同意有jm講,馬死落地行啦!

用戶要求終止服務

畀面勳章

小朋友幾大?

如果返小學既話可以朝早送上校車,之後返工,放學去補習社...又或者搵親戚睇住2個鐘先(比少少錢)

咁返工閒閒地都有10k...應該夠用掛

用戶要求終止服務

畀面勳章

借位呻:
其實我真係好討厭d濫用福利既人

如果唔係以前d人濫用福利,個個跑去做大龍鳳搏早d上屋...依家點會搞到有咩事都無提早

仲有好多人明明無需要都霸住間公屋

首頁

尾頁

跳至