自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熊大 發表於 17-6-30 17:09
我都明,但對方公司年年都咁簽…
年年也留空個位比我地填

Icic!! 咁得意嘅.. 咁對方都幾唔Pro wor.. 不過個人認為同老細傾傾啦,雖然年年都係咁簽,但無謂有位比人入就唔抵啦

大宅

luvkaka 發表於 17-6-30 17:13
我當然明你意思啦, 但人地係預你蓋印或手寫, 依家冇事啫, 有咩事依個會係一個問題.
因為唔係正確做法
...

即係手寫同chop就OK?
但老細唔肯簽,佢要完美。
所以佢自己諗,我跟佢意思做
Legal 又無提出有問題…所以我不知加title同名都唔得…

水晶宮

熊大 發表於 17-6-30 17:18
即係手寫同chop就OK?
但老細唔肯簽,佢要完美。
所以佢自己諗,我跟佢意思做
其實唔係加title同名唔得, 而係你要先PDF佢再加再PRINT出黎依個行為, 技術你改埋內容都得架啦係咪(當然你唔會), LEGAL知唔知果份變咗唔係約? 可能佢地唔知係做咗手腳? 依個行為好危險可以比人入你位. 你老闆一聲唔知就係你食架啦

大宅

luvkaka 發表於 17-6-30 17:23
其實唔係加title同名唔得, 而係你要先PDF佢再加再PRINT出黎依個行為, 技術你改埋內容都得架啦係咪(當然你唔 ...

我明你意思,即legal可能以為本人已有個名同title.. 所以就無提出過。

咁其實平時有的quotation.. 我地confirm 也要我加返佢名上去先肯簽,咁我真係唔知點做。不過confirm quotation 都唔算大文件。

水晶宮

熊大 發表於 17-6-30 17:35
我明你意思,即legal可能以為本人已有個名同title.. 所以就無提出過。

咁其實平時有的quotation.. 我地co ...
總知你要小心, 依D 冇事冇人理有事你出咩咗佢.其實叫對方加唔得咩?

大宅

luvkaka 發表於 17-6-30 17:37
總知你要小心, 依D 冇事冇人理有事你出咩咗佢.其實叫對方加唔得咩?

因為唔係對口人,有d難度。
唯有小心d!

禁止訪問

水晶宮

edwinl 發表於 17-6-30 17:43
蓋印同打印有分別? 蓋印可以為何打印不可以?
以我理解因為佢係先做PDF先再係上面改嘢, 而唔係就咁蓋一個on behave of 咩咩咩果D公司印, 果D印都有法律效用架.

侯爵府

2018復活節勳章

熊大 發表於 17-6-30 17:35

咁其實平時有的quotation.. 我地co ...

你有權加老闆名落去,可手寫,打字機打,或者你度好位,用 printer print 名落 original。
內容 (terms) 唔可以改,但加個名一定得。

反而唔可以人地簽咗名,你 scan 完 (加名) 再簽,
咁即係你老闆簽咗落張 copy 度。咁唔得。

應該一開始大家睇咗 draft, agree 咗先簽。

珍珠宮

回覆樓主:

其實agreement, contract由準備方先簽好一式兩份, 留空簽名位資料比對方填同簽好後, 寄返一份copy比準備方做record係幾常見做法.特別大公司有delegation of authority, 不會限死得某一人可簽。

我地會手寫簽名人的資料, 唔會花時間繡花, 亦有一個明顯提示後寫上去的作用.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用打字機
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

禁止訪問

大宅

白毛毛 發表於 17-6-30 18:08
其實agreement, contract由準備方先簽好一式兩份, 留空簽名位資料比對方填同簽好後, 寄返一份copy比準備方 ...

我哋就係對方比一式兩份,佢已簽好。
亦留空name and title 比我地填,我地boss 要我地繡花,手寫和chop也不喜歡。

如果咁等於偽做文件,我真不知點做。

珍珠宮

熊大 發表於 17-6-30 18:43
我哋就係對方比一式兩份,佢已簽好。
亦留空name and title 比我地填,我地boss 要我地繡花,手寫和chop也 ...

加返名同title我理解唔算。

對方係專登留空比你地填,你唔係改佢嘛。

大宅

熊大 發表於 17-6-30 11:55
想問你哋平時工作上,有其他公司比d form (hard-copy) 你哋...
你心哋用乜方法打返d資料上去?想加返自己老 ...

https://www.pdfescape.com

我用呢個,唔使download. upload pdf 上去就可以加字,加圖。

不過resolution 唔夠高,唔使錢就算啦。

大宅

白毛毛 發表於 17-6-30 18:47
加返名同title我理解唔算。

對方係專登留空比你地填,你唔係改佢嘛。

係,我都覺得係。但又比其他jm講到驚驚地。

大宅

keroropocoyo 發表於 17-6-30 18:50
https://www.pdfescape.com

我用呢個,唔使download. upload pdf 上去就可以加字,加圖。

let me bookmark 有需要時用,thx

複式洋房

古老方法,用printer對正個位print

珍珠宮

回覆樓主

我地以前用打字機年代,方便打上去,字體又差不多一樣,仲難分係後加,都無話偽造。

係現在無人用打字機,電腦難對位,就用手寫或chop印最efficient.

大宅

hayleykwan00 發表於 17-6-30 18:55
古老方法,用printer對正個位print

呢個方法經常走位,好彩用draft試。
又係好費時對位。

首頁

尾頁

跳至