懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Kitpuihang 發表於 17-8-29 18:39
我今日都覆咗診,暫睇唔到積血,但醫生話真係胎盤低,但要捱到廿八週先知升唔升到,應該keep住流啡,不可 ...

唔好太擔心,盡量休息多d,唔好太操勞

珍珠宮

回覆樓主

不過聽講會慢慢升上去。

別墅

chris_cyc 發表於 17-8-31 16:09
咁唔算好貴喎,港安開刀,見人話7萬左右。

係呀
樣樣加幾千就變左八萬左右啦!

男爵府

chris_cyc 發表於 17-8-31 16:09
咁唔算好貴喎,港安開刀,見人話7萬左右。

我聽過九龍一間私家醫院前置二期埋單25萬,如果胎盤前置去私家開刀,要預鬆好多好多。

大宅

KILW 發表於 17-8-31 23:40
我聽過九龍一間私家醫院前置二期埋單25萬,如果胎盤前置去私家開刀,要預鬆好多好多。
...

25萬,真失晒預算了

別墅

回覆 Kitpuihang 的帖子

0個次0係屋企抖左10日冇返工,好彩之後都冇再流血喇,而家25w暫時都冇事

大宅

回覆 chris_cyc 的帖子

好多謝妳安慰就係係呢度得到好妳地咁好jm支持和分享好過對住c6和係屋企喊,但我要照顧家病老人比較粗勞冇得避呀

大宅

回覆 janetcys 的帖子

冇再流即係問題唔嚴重,希望妳情況更好但我keep住流啡三星期啦,胎盤未升,又引發宮縮,醫生因宮縮,宮頸又短咗,我由bingo後keep住個個星期私家產檢就破產

大宅

Kitpuihang 發表於 17-9-1 16:46

好多謝妳安慰就係係呢度得到好妳地咁好jm支持和分享好過對住c6和係屋企喊 ...

有咩事上來傾訴,唔好屈在心,身心健康對bb都有益,呢度jm都可能比到意見你

買餸方面,都可以等老公放假時同你一起去,買晒一星期餸,減少出外行同拎重野。

在廚房預備整餸時,帶一張櫈入廚房,坐度切野,盡量蒸同烚,就可以企少d。

胎盤低少行少企,唔會咁易出血。

以上我嘅愚見唔知有無用

大宅

妳好有心,我醫生話叫我同平時生活一樣,可企可行可做家務,反對卧床,等我完全冇理我聽吓你講拎張凳入廚房,但其他清潔洗衣抺屋拖地都冇得坐,仲要最慘要照顧家中病老人,買餸清潔冇得走雞
冇人聆聽關心⋯⋯
我C6明知我流啡和胎盤低,昨天仲同朋友出街食飯兼打波,留低我照顧家中病老人,十二點回家大吵我大哭,我突然流了一大pat啡,忍不住狂喊

大宅

我好驚再咁落去,但又改變唔到生活狀況的現實負擔,bb會冇咗⋯⋯

大宅

KILW 發表於 17-8-14 19:13
如果有大出血就可能早產,如果你小心盡量唔出街唔行,無出血可以捱到足月先開刀。
我胎盤前置2期38週開刀 ...

唔好意思。我想問胎盤前置,如卧床至34周。 醫生决定可開刀生,但係咪都會一定流好多血??

男爵府

winwin0615 發表於 17-11-9 00:48
唔好意思。我想問胎盤前置,如卧床至34周。 醫生决定可開刀生,但係咪都會一定流好多血??
...

我醫生講,胎盤前置麻煩嘅係胎盤可能直頭擋住開刀個位,所以一切開就開始流血,拎個b出黎同止血都要好快手,話出血嚴重程度可以令唔熟手嘅姑娘見到會驚添喎。佢咁講啦,不過我全身麻醉咩都唔知

別墅

回覆樓主

請問我28週嘅時候政府醫院醫生話我胎盤好低(近乎蓋晒成個出口,冇講前置第幾期),會32週再返去睇睇(即下個星期)。

原本養和落咗訂38週開刀,我嘅私家醫生話若唔升返佢要我喺政府生(佢嘅語氣似乎唔想接)

1)請問我嘅胎盤咁低,就算升返都唔可能會係正常位置,係咪?

2)可以睇到第幾週至確定冇機會再升?(我私家醫生話32週)

3)一般私家醫生會接前置第幾期慨case?

Thanks!!

男爵府

jyk 發表於 17-11-9 07:58
請問我28週嘅時候政府醫院醫生話我胎盤好低(近乎蓋晒成個出口,冇講前置第幾期),會32週再返去睇睇(即下 ...

1.如果蓋住哂,最嚴重係胎盤前置第4期,無4應該都3。因我掂住宮頸口少少都已經2期。個肚愈大,升嘅機會愈少。如果你升得到去2期已經叫好好喇,28週應該好難由4期變正常。
2. 一般聽32週確定係咪胎盤前置,但我私家醫生去到36週都有照,話希望升到dd都好,但我最終咩都升唔到。
3. 好多私家醫生2期已經唔接,如果3/4期,我係你都去公立,係危險嘅,私家除左突發要比錢,個問題係仲要得一個醫生開刀,除非你私家搵多個醫生幫手止血會安全dd。

別墅

KILW 發表於 17-11-9 11:42
1.如果蓋住哂,最嚴重係胎盤前置第4期,無4應該都3。因我掂住宮頸口少少都已經2期。個肚愈大,升嘅機會愈 ...

咁你最後係前置幾期生?開刀定順產?政府定私家醫院生?

Thanks!

男爵府

jyk 發表於 17-11-9 14:14
咁你最後係前置幾期生?開刀定順產?政府定私家醫院生?

Thanks!

我2期開刀。公立醫院話1期可以試順產,2期以上就一定開刀,仲要全身麻醉。

複式洋房

回覆樓主

我胎盤前置二期,張智醫生開刀,十月尾生左女女,荃灣港安,埋單7萬3
最緊要搵個手勢好的醫生

大宅

puppydingo 發表於 17-8-14 21:59

唔係,私家落訂唔等如一定收你。
我胎位低,也怕私家會於太早的期,不收我
昨照結構,醫生叫我休息多點,我估孕後期,我可能要躺床多點,又見d準媽話胎位有機會升翻,我希望我都會啦。

另外睇開的私家醫生叫我到時發現什何問題通知他就可以了,在私家醫院生,無問題的。

求神拜佛,我希望在私家醫院完成。

大宅

希望各位準媽平安渡過。

首頁

尾頁

跳至