懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

菇兒 發表於 17-9-2 13:37
我有朋友都係睇緊佢,佢無覺得佢特別hea,但佢就話佢好似好冷淡唔係好上心咁囉
...

都中喎,次次睇都好似睇新症甘,好似冇溫過書甘,明明都去左好多次(未懷孕之前已睇緊佢),但都唔熟絡,好冷淡啊

別墅

ddrubybb 發表於 17-9-2 08:25
佢係朋友介紹,未懷孕之前都有睇佢婦科。依家10w, 做左兩次檢查,主要照超音波,之後俾左幾本書仔我睇,冇 ...

我6wk至10wk都無量血壓。但磅重就次次去都有做。至於血壓同尿蛋白好似要14wk打後佢先每次産檢都要做。

我醫生都係好快手同講嘢超快,照一照話無問題走得。通常十分鐘內。不過我覺得佢都友善,唔係想趕我走,而係佢效率好高

如果你真係唔喜歡而加呢一個,就換啦。不過換新之前,如果你想直到分娩前都睇,記得要問佢會唔會做後期産檢,因為唔做接生嘅醫生只會睇到頭六個月(24週),之後就算你有咩事佢都只會叫你另請高明(我剛剛就係試過)

祝好運(emoji)

男爵府

ddrubybb 發表於 17-9-2 13:18
Hehe, 我果位姓靳的,尖沙咀啊

如果係成日做訪問既靳醫生,我強烈勸諭你及早轉,詳情不便公開透露。

大宅

ddrubybb 發表於 17-9-2 15:05
都中喎,次次睇都好似睇新症甘,好似冇溫過書甘,明明都去左好多次(未懷孕之前已睇緊佢),但都唔熟絡, ...

我有睇佢,又唔係人地講到咁冷淡,上次我無去覆診,佢叫姑娘打俾我睇下我有無事,幾時約返覆診喎

複式洋房

Rosepudding 發表於 17-9-2 23:00
我有睇佢,又唔係人地講到咁冷淡,上次我無去覆診,佢叫姑娘打俾我睇下我有無事,幾時約返覆診喎
...

佢d姑娘係會follow up booking, 應該係間診所既程序,同佢個人無關

複式洋房

燉蛋媽媽 發表於 17-9-2 16:43
我6wk至10wk都無量血壓。但磅重就次次去都有做。至於血壓同尿蛋白好似要14wk打後佢先每次産檢都要做。

我 ...

多謝你意見,星期一會打去約下新醫生

大宅

佐敦林立寶, 女醫生, 有耐性, nice

大宅

ddrubybb 發表於 17-9-2 23:09
佢d姑娘係會follow up booking, 應該係間診所既程序,同佢個人無關

咁可能真係姑娘follow up,但我去睇醫生係有量血壓、磅重同驗尿既,如果佢果日多客,的而且確係會睇得快D,不過佢都有講BBsize 幾重果D基本野。

但如果你係想搵個睇症耐D既醫生,佢一定滿足唔到你要求。我自己睇過好多個醫生,雖然已決定揾其他醫生接生,但佢其實唔算差,比佢差既醫生我都睇過

複式洋房

Rosepudding 發表於 17-9-2 23:19
咁可能真係姑娘follow up,但我去睇醫生係有量血壓、磅重同驗尿既,如果佢果日多客,的而且確係會睇得快D ...

睇醫生都好靠運,我都怕轉左仲衰,不過都會試下轉。多謝你既分享啊

大宅

ddrubybb 發表於 17-9-2 23:25
睇醫生都好靠運,我都怕轉左仲衰,不過都會試下轉。多謝你既分享啊
...

唔洗客氣,依家時間尚早,你仲可以睇下其他醫生睇下邊個適合自己。
講得岩,睇醫生都好講緣份,祝你搵到好醫生

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

驗血驗小便都系好基本喎。

民房

菇兒 發表於 17-9-2 13:04
你形容得好似我上胎第一個醫生咁,姓岑的

我睇左兩次岑醫生 打去book期姑娘又惡 兩次都等足三粒幾中 入到去見岑醫生 問佢問題都唔比 答非所問 仲要反問返你轉頭 十分中內睇完 怕怕 以後都唔會睇佢

大宅

回覆樓主:

西醫點會無戒口, 煙酒當然唔可以, 生野唔食得, 仲有其他高危食物, 好似水銀。 但係魚又有益,所以至少話你知咩魚比較健康,咩魚唔好食。 另外冷盤, 好似某d芝士, 火腿,煙三文魚,全部都係高危。 西醫無話咩生冷野, 所以雪糕食得,軟雪糕就唔得,因為怕有菌, 呢d係第一次見醫生實會講。

複式洋房

pprlala 發表於 17-9-5 08:35
西醫點會無戒口, 煙酒當然唔可以, 生野唔食得, 仲有其他高危食物, 好似水銀。 但係魚又有益,所以至少 ...

除左煙酒,佢咩都冇講。

別墅

ddrubybb 發表於 17-9-2 10:14
係咪因為我個肚未夠大呢?你睇緊邊個醫生啊?方便PM我嗎?唔該晒!

我個婦科都係之前睇開,中左之後,基本上頭12week每兩星期見一次,都冇量血壓驗尿,但每次都有照,12week打後就血壓磅重驗尿做齊,照bb時間會耐左,因為多野睇左。我覺得頭12周唔使太緊張,bb痴唔痴實,發展正唔正常,醫生都控制唔到,但我每次都有問問題,例如叫佢開supplement比我,問下nifty,問佢接唔接生...等等

複式洋房

littleshibu 發表於 17-9-5 09:04
我個婦科都係之前睇開,中左之後,基本上頭12week每兩星期見一次,都冇量血壓驗尿,但每次都有照,12week ...

可能我真係太初期啦,佢剩係答左我T21的問題,其他結構果d, 佢都話等T21 pass左先,再同我講同我book。我成日都捻唔到有咩問題問佢,可能因為甘樣,見醫生時間好短

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得好hea吖,磅重同血壓都唔做?不過西醫就真係冇咩要戒口既

男爵府

回覆樓主

頭12週真係無咩做架 t21囉 我覺得必要驗架
12週後先驗尿 你做咩唔去港安睇佢? 有姑娘同你量體重 血壓

別墅

回覆 Jen_Rowen 的帖子

可以PM 資料俾我嗎?
THANKS!!

複式洋房

33154 發表於 17-9-5 10:52
頭12週真係無咩做架 t21囉 我覺得必要驗架
12週後先驗尿 你做咩唔去港安睇佢? 有姑娘同你量體重 血壓
...

因為我去尖沙咀方便d, 同埋易book d。 我下次會主動d,又會捻定多d問題問佢。你都有睇過佢啊?

首頁

尾頁

跳至