自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

starrymama 發表於 17-10-12 09:01
當然有.
bca有幾淺唔知, 但有學校係要三年級留校補課的, 因為關乎學校名次. 搞搞下, 過多幾年, d題目又係變 ...

是,她競選時的承諾,為什麼好像沒做到?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

starrymama 發表於 17-10-12 12:00
先唔評論家長是否鐘意選 "chur" 的學校, 只針對bca/ tsa對學校的影響力來討論.

明顯你未認識中學派位制度
一間小學有幾多band123,係睇pre s1 。差嘅學校(應該話學生質素差)唔會考得好ps1, banding自然受影響
所以差嘅學校絕對影響學生升中
又不過重申banding係睇ps1,同TSA無關。學校TSA差,即學生質素差,ps1都唔會好。你所假設嘅「學校差只要學生好都會升到好中學」當然亦唔會發生

珍珠宮

mini1204 發表於 17-10-12 10:45
呢d帖一出; 只係比機會d阿媽話我仔/女話好易; 有咩壓力做咩取消

有這樣的家長,就知道為何越來越多青少年人輕生!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

happyfanny 發表於 17-10-11 23:52
林鄭競選時政剛話取消,但上任後無再提過,究竟而家係咪仲要考?但又冇乜人再提出要求取消
...

過咗河就神仙啦,TSA最大得益者喺書商,書局(中聯辨掌控)邊個會太歲頭上動土?反正d達官貴人嘅子孫,唔喺讀直資就國際學校,再大d就出國留學

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Moonlight819 發表於 17-10-12 12:11
有這樣的家長,就知道為何越來越多青少年人輕生!

事實係好易,學校亦無操練過
又講一次:咁反對學校操練,應該找教學團體投訴,點解第二間學校唔駛操,自己果間要操?唔敢同自己學校講只識網上鬧政府發洩,有咩用!

珍珠宮

maggie403 發表於 17-10-12 07:52
因為 TSA 已經取消咗,而家係 BCA

子爵府

坦白一句,學校本身D試都深過T S A/B C A,所以有冇取消都唔係問題。D學校為咗上一線位,根本有無T同B都一樣要操班細路,唔係點令家長滿意,家長唔滿意點會黎報你。依家爭位爭到列D神/龍/一線學校根本唔理T同B,佢地自己D課程,已經好深,你都讀到,仲怕咩果D試。

珍珠宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 17-10-12 12:10
明顯你未認識中學派位制度
一間小學有幾多band123,係睇pre s1 。差嘅學校(應該話學生質素差)唔會考得好p ...
我唔知bca/tsa對學校的影響程度, 但如果完全冇, 學校唔會緊張. 否則就係d學校自己本身都唔清唔楚就去緊張.

「學校差只要學生好都會升到好中學」當然亦唔會發生 - 我唔會100%咁講. 因為當年 b5而+的b3一樣有學生考到入二大或8大. 都有b5學生考到醫生, 之前有一個好出名的醫生 (唔記得叫咩名, 已經係中年) 同前排個個落水救人的醫科生, 都係b5中學出生. 名校同差的學校一樣出到讀書另的人, 只係睇個比率高唔高. 我自己都係b5中學考到大學.

未來的事, 會有好多中途因素, 我個人唔喜歡同唔認同小學差, 就100%永遠冇可能入到好中學.

Felix223    發表於 17-10-12 15:28

珍珠宮

畀面勳章

Moonlight819 發表於 17-10-12 12:06
是,她競選時的承諾,為什麼好像沒做到?
可能未做, 唔知佢做唔做.
但佢選出重未上台時就高調要求cy要取消, 反而上去後提都冇提. 好有抽cy水的感覺.

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 17-10-12 12:20
事實係好易,學校亦無操練過
又講一次:咁反對學校操練,應該找教學團體投訴,點解第二間學校唔駛操,自己 ...

有親人做老師,做了三間學校其實全部也有操練,只是不會打正旗號補TSA,他們用其他名目例如課後補課、增潤課等來做練習,所以很多家長也以為沒有操過!其實大部分學校也有!

伯爵府

回覆樓主

小三TSA已成歷史咪唔講囉

王國長老

Moonlight819 發表於 17-10-12 12:48
有親人做老師,做了三間學校其實全部也有操練,只是不會打正旗號補TSA,他們用其他名目例如課後補課、增潤 ...

咁呢度講無嘅家長(包括我)唔通自己仔女做左咩都唔知?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

happyfanny 發表於 17-10-11 23:52
林鄭競選時政剛話取消,但上任後無再提過,究竟而家係咪仲要考?但又冇乜人再提出要求取消
...

珍珠宮

畀面勳章

Moonlight819 發表於 17-10-12 12:48
有親人做老師,做了三間學校其實全部也有操練,只是不會打正旗號補TSA,他們用其他名目例如課後補課、增潤 ...
肯定有滲入, 睇d作業題目已經知.
我小朋友個間到 bca/ tsa年級就要留校補課, 但就好似唔係用正名叫 "tsa/ bca 補課" 的.
反正我唔太緊張, 所以都未去打聽個個補課叫咩名. 但都希望到時學校米比壓力d細路.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

irischowys 發表於 17-10-12 08:50
BCA勁簡單,易過學校測考,如果學校仍要操先達標,家長應該留意自己小朋友的學習進度是否落後於大多數人, ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 17-10-12 09:08
我真係搞極都唔,點解有家長連小小壓力,都怕小朋友受不起.......?

尤其男生,以要爭小/中/大學學位,爭入 ...

完全同意

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 17-10-12 13:03
咁呢度講無嘅家長(包括我)唔通自己仔女做左咩都唔知?

我女上年考完,學校亦沒有什麼課後補課,增潤課,早上補課~要補課遲走家長實知~

王國長老

cheese08 發表於 17-10-12 13:30
我女上年考完,學校亦沒有什麼課後補課,增潤課,早上補課~要補課遲走家長實知~
...

我女一直到中五至開始假期補課,在中學黎講簡直hea到爆
小學當然補都無補過,一本補充做足一年仲有1/3當暑期作業

伯爵府

唉, 講完就算, 無左回事....
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

tester5 發表於 17-10-12 09:40
前年,因爲反對聲音大,暫緩唔需要全港考,學校自己決定。我女學校選擇唔考。上年,全港學校小三 ...

即係尤得啲學校自生自滅唔使監管?
你覺得有咩方法比呢個方法更好、更有效咁監管學校?

首頁

尾頁

跳至