婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆樓主

我有幫個女改英文名
有我對佢嘅期望喺當中
不過就算改左英文名
我唔會因此而嫌棄拼音嘅名

大宅

點解一定要另外改一個英文名? 我覺得中文名就係佢個名,陳大文就係陳大文~英文併音已經方便左外藉人仕叫佢個名,點解要另外改個英文名? 其實係咪香港人先係咁? 我公司有好多英美以外既外藉人仕,佢地都只係用自己個名既英文併音,而唔會另外有個英文名~

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家改一個先,到大個佢自己再改,無問題呀

伯爵府

回覆樓主

其實而家好少小朋友係冇英文名,因為上堂老師都用英文名去叫佢哋

複式洋房

jacobkit 發表於 18-1-5 09:11
我b差不多出生時,c6已諗好中文名,但佢想英文名由小朋友決定,因為佢想小朋友決定自己叫咩名,c6個英文名 ...

想法很好喔,小朋友大個d想改咪自己改, 自由d。
唔洗就外籍老師架,佢哋讀到,而且印象深刻d,不竟一班40可能得1,2個無英文名,老師對我哋都特別有印象。老師都有問我點解唔改,我話我鐘意自己個中文名。有d中文名轉拼音都很好聽架,好似Kinon, Garnok

男爵府

buzzanna 發表於 18-3-23 23:59
我有幫小朋友改英文名,但冇落出世紙。
她們已經小學了,英文名由幼稚園用到現在。

「講下講下,原來她們沒有長大後要自己改名這個概念(時代唔同左了!)。她們覺得英文名同中文名一樣,由細用到大,都只係名一個。
明顯,她們是和我們不同的!我和老公的英文名是中學時自己改的!」

This is inspiring
依家時代唔同左
佢地可能同中文名一樣
大部分個人唔會改

大宅

回覆樓主

返學學校會要求小朋友改個英文名⋯
其實冇咩所謂,只要唔寫入出世紙,小朋友大個之後隨時都可以改⋯
我而家個英文名係中四之後先改,呢個英文名之前都用過三、四個唔同嘅英文名⋯

男爵府

NatalieTY 發表於 18-1-6 18:38
呢個問題我都諗唔明
中文名同英文名都係名一個
如果英文名要留返比佢自己改,咁中文名都可以留返比佢自己改 ...

我同你-樣諗法,我真心唔明

大宅

jacobkit 發表於 18-1-5 09:11
我b差不多出生時,c6已諗好中文名,但佢想英文名由小朋友決定,因為佢想小朋友決定自己叫咩名,c6個英文名 ...

我女讀過兩間幼稚園,都無咁規定。老師有問佢有無英文名,我就話未改。

如果你唔想改住,咪由得6299講。反正,老人家最叻係:無野搵野黎講。

伯爵府

回覆樓主

2歲小朋友叫自己做 banana, 你c6 係咪ok先?唔好俾左個選擇人, 但原來最終決定權在自己, 嘥氣

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔係

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

係人都有英文名架啦,chan tai man唔係英文?
咁點解Chan tai man就唔多餘唔崇洋,Chan jason就多餘崇洋?
Man man就夠authentic, jason就係扮野?咩道理先

俾小朋友自己改,幾大個改?佢3歲話想叫Barbie你俾唔俾?如果唔俾幾歲先俾?又話俾佢改鐘意....3歲決定叫Barbie 6歲改Cinderella 9歲又改Moana唔得?3歲可改點解6歲唔可再改9歲又再改?

對我黎講,仔女名字一世只應該有一套,一中一英 (無論叫jason定tai man)

大宅

回覆樓主:

我有改英文名啊!
n班有外藉老師
個個同學都有英文名
你自己一個叫廣東話拼音。
會。特別左d

子爵府

回覆樓主:

名字係父母比子女最好的禮物,可以有意思,有抱負,有訊息,中英文都唔駛比佢哋自己改咁自由。每個國家都係自己語言嘅名,係香港特別啲,有時識啲 印度或印尼人,個名都會好長又難記,唔通叫人改個中文名方便我哋叫佢咩?nick name就話。 我C6都冇英文名,外國人叫佢中文譯音first name,冇問題吖。反而有冇英文名字都冇所謂,我覺得應該尊重文化,個人鍾意就得。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

ㄧ定
否則咪叫 chi ming, chi hang, chi long

禁止訪問

2018復活節勳章

伯爵府

回覆樓主

唔好話而家,我細個既年代讀幼稚園已經要用英文名

首頁

尾頁

跳至