家事百科

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

亮燈 發表於 18-4-1 00:48

應該全屋得一個入水制,你開晒佢試下,如果唔得就冇得調較喇!

私樓最低層。入水掣在屋外錶房。

同埋唔知係水壓唔夠定熱水爐壞... 熱水成日忽冷忽熱,明明已經係恆溫電熱水爐

男爵府

Gracelau1339 發表於 18-4-1 01:42

同埋唔知係水壓唔夠定熱水爐壞... 熱水成日忽冷忽熱,明明已經係恆溫電 ...

咁其他水龍頭,如廚房及廁所龍頭是否同花灑出水時一樣壓力?還是其他正常有足夠水壓,只係花灑水壓較弱?

侯爵府

Gracelau1339 發表於 18-4-1 01:42

同埋唔知係水壓唔夠定熱水爐壞... 熱水成日忽冷忽熱,明明已經係恆溫電 ...

私樓最低層,係直接入村後街喉上水,不經天台水缸,水壓有可能會比較低。如果你全屋水壓低,你又肯定所有室內的總掣同水錶總掣開到最盡,那你試吓落管理處睇吓其他單位會否有相同情況。

如果只是你單位嘅個別情況,你可以先行自行檢查每個水喉出水位嘅沙格有冇塞到。如果無事,有可能係水錶塞左,又或者你單位水錶前嘅閘掣故障,你要搵搵水喉師傅幫手。

另外雖然你嘅熱水爐係恆溫,但係由於來水水壓不穩定,係會影響到熱水爐嘅運作,所以出水會有忽冷忽熱嘅情況。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Gracelau1339 發表於 18-3-31 23:53
想請問一下廁所花灑既水壓係點樣較大佢?屋內搞唔到花灑個水掣(只有洗手盤水掣)。是否要較屋外個總水掣? ...

1. 除左花灑之外, 其他出水有冇問題?
2. 花灑之外有冇其他出水口接駁去熱水爐? ->如果有, 其他出水口有冇有問題?
3. 有冇試過拆左個花灑頭直接出水? -> 如果拆左花灑頭就冇問題, 即係花灑頭出問題.

別墅

回覆樓主

好厲害。有好多專家(emoji)(emoji)
剛剛已經試晒全屋水龍頭。都有忽冷忽熱情況。 咁可以確定係全屋水壓都唔夠嗎?我一陣睇下入唔入到去水錶先(管理處會鎖水錶房門)。將總掣較到最大怕唔怕會爆喉?(FYI 我上年全屋換晒水管水喉)

侯爵府

Gracelau1339 發表於 18-4-1 12:51
剛剛已經試晒全屋水龍頭。都有忽冷忽熱情況。 咁可以確定係全屋水壓都唔 ...

唔好講開熱水,如只開冷水的話,全屋水壓是否正常?

要開盡你水錶房總掣先測試到同估計到問題係邊度。另外開盡你單位水喉總掣係不會爆喉同滲水的,你剛剛先換完新水喉,除非你師傅的手工同物料有問題。

侯爵府

crshk 發表於 18-4-1 13:00
唔好講開熱水,如冷水的話,水壓是否正常?

要開盡你水錶房總掣先測試到。另外開盡你單位總掣不會爆喉同 ...

另外可以的話,睇睇管理處是否較細左分層總掣。

男爵府

Gracelau1339 發表於 18-4-1 12:51
剛剛已經試晒全屋水龍頭。都有忽冷忽熱情況。 咁可以確定係全屋水壓都唔 ...

crshk已好詳細講解喇!

大宅

回覆樓主:

呢度好開心有專家解答,想問下我間屋幅牆後面係全部水喉,兩個月前開始樓上吾知邊層開始漏水,我樓下同樓上幾層都有同樣問題,管理處懷疑係10樓,因為佢單位以上冇問題出現,但業主吾比入屋檢查,依家我屋企幅牆加天花攪成咁(見圖),已經打爆幅牆幾個pop出嘅位補左防水,但補完未上油又見到D灰邊開始濕,亦好快去到其他地方,天花越黎越嚴重。

管理處依家諗住再打深D幅牆搵邊個位入水再補返防水,其實咁樣補法我覺得治標吾治本,但又冇辦法整返個源頭,D水咁樣伸展落去我全屋都吾知點算。

呢幅牆其實可以拆左佢用膠板封再上油,吾知呢個方法得吾得呢?

由於呢間屋係租比人,全新裝修,今次漏水已經攪到要賠錢比個租客搬,請指教,謝謝

侯爵府

laukiki 發表於 18-4-1 15:30
呢度好開心有專家解答,想問下我間屋幅牆後面係全部水喉,兩個月前開始樓上吾知邊層開始漏水,我樓下同樓上 ...

其實你自己俾咗答案,如果唔解決滲水源頭,你做咩嘢都係白費的。

大宅

crshk 發表於 18-4-1 15:33
其實你自己俾咗答案,如果唔解決滲水源頭,你做咩嘢都係白費的。

樓上個業主完全吾合作,又話自己病,又話管理處騷擾佢令佢病情加重,又話自己屋企幅牆都有漏水,入吾到佢屋企試水乜都做吾到,依家管理處都冇哂辦法

侯爵府

laukiki 發表於 18-4-1 15:39
樓上個業主完全吾合作,又話自己病,又話管理處騷擾佢令佢病情加重,又話自己屋企幅牆都有漏水,入吾到佢 ...

管理處絕對有責任去協助你去解決問題。你知不知管理處搵左滲水辦未?

大宅

crshk 發表於 18-4-1 15:43
管理處絕對有責任去協助你去解決問題。你知不知管理處搵左滲水辦未?

搵左,但樓上吾比入屋

大宅

crshk 發表於 18-4-1 15:43

依家管理處暫時幫左4間屋好似我咁打爆幅牆補防水再上返油,不過吾知捱得幾耐

侯爵府

laukiki 發表於 18-4-1 15:46
搵左,但樓上吾比入屋

滲水辦會做嘢,如上面拒絕,滲水辦會做嘢,但你真係唔好期望咁快同咁有效。

大宅

crshk 發表於 18-4-1 15:49
滲水辦會做嘢,如上面拒絕,滲水辦會做嘢,但你真係唔好期望咁快同咁有效。
...

咁暫時性都係局部做返防水頂住先,但久吾久又要打爆幅牆都已經煩死

侯爵府

laukiki 發表於 18-4-1 15:48
依家管理處暫時幫左4間屋好似我咁打爆幅牆補防水再上返油,不過吾知捱得幾耐
...

咁樣做係無用。

如上面真係唔理,你可以考慮搵一個滲水專家做一個調查報告,當然要管理處合作俾相關資料配合,再向法庭申請向樓上有關單位發出禁制令同追討一切損失。

你呢個方法會快過滲水辦,但都要時間,精神同金錢,中間要取得平衡,詳情請諮詢你的律師。

大宅

crshk 發表於 18-4-1 15:54
咁樣做係無用。

如上面真係唔理,你可以考慮搵一個滲水專家做一個調查報告,當然要管理處合作俾相關資料 ...

多謝你,我都係諗住搵自己個律師攪,再等落去我就煩死

侯爵府

laukiki 發表於 18-4-1 16:01
多謝你,我都係諗住搵自己個律師攪,再等落去我就煩死

不用客氣,但你搵律師前,必須向管理處攞返晒有關滲水嘅資料,咁佢哋先可以幫你分析到,同採取適當嘅行動。

別墅

crshk 發表於 18-4-1 13:00

唔好講開熱水,如只開冷水的話,全屋水壓是否正常?

已經去水錶房將水掣較到最大熱水依然忽冷忽熱。
我發覺花灑涷水水壓比熱水水壓強。是否正常?熱水爐裡面會有水掣嗎?

首頁
12345...6

尾頁

跳至