自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kyliema2006 發表於 18-1-13 23:37
唔肯食可能有好多原因:
因病,如腎病
抑鬱,所以無胃口

覺得佢傾向似抑鬱

大宅

NoddyPooh 發表於 18-1-13 23:29
其實佢大前年過年時跌傷過一次,個次係第一次用尿片。
個時工人放假,但佢d 女唔肯幫佢換,叫我爸爸留低幫 ...

唔好話老人家,作為一個人聽到都難受!多D同佢傾計了解下佢需要,佢唔鍾意就唔好刺激佢!當你哋比佢激到累或辛苦時,企佢角度諗如果又老又病既係自己有咩感受可能你哋會好過D!

子爵府

咁同呢點應該有關係,因為佢感覺唔到關心佢,知大家都討厭同佢換片,換片係好難過的一關

大宅

回覆樓主:

佢有冇邊個仔女特別錫? 或者邊個孫, 搵佢最錫既仔女或孫兒氹佢, 例如佢好錫個孫仔,孫仔食一啖佢又食一啖, 或者唱下歌氹佢開心, 佢聽到好開心時唔為意又餵佢幾啖... 餵下餵下佢自己食哂都唔定

子爵府

回覆樓主:

我突然間想,老人唔食另一原因可能係食唔食就唔使痾,唔痾就唔使換片,唔換片就不用看面色,不過我只係估嘟

大宅

2018復活節勳章

咁應該關事好過份咁樣講野,唔識點幫,但希望佢可以快啲乖乖地食返野加油

大宅

回覆樓主

因為佢唔想煩到家人,所以要呃佢最錫嘅人都陪佢唔食,話佢都瘦晒啦,希望氹到佢啦,加油。

男爵府

回覆樓主

如不是故意扭計
可留意下腎臟的功能問題

不要責怪
也不要比說話佢聽
否則將來會後悔的⋯

禁止訪問

伯爵府

其實既然唔想生存, 點解要去通波仔?

話佢知唔食野暈左送院仲煩. 要插胃喉, 要綁住對手

仲有唔好怪佢 d 女, 可能那個年代係偏心, d 女受不公平對代. 所以先至唔願幫手換尿片. 仔幫呀媽抹身沒有問題的.

爸爸都可以幫囡換片. 到爸老左, 囡都可幫爸換尿片. 我之前爸爸入院, 出院後癱左, 我都有試過幫手抹身抹 patpat. 唔諗咁多藉口, 根本沒有問題.

公爵府

NoddyPooh 發表於 18-1-13 22:57
已經叫佢唯一一粒男內孫餵...
佢差不多要大學畢業,最近忙住見工, 個孫放棄second in 突登去探佢,餵佢食 ...

咁親生仔呢?會唔會親生仔餵就會食?

侯爵府

如果老人家聽到,又難怪佢好唔開心。身體已經受緊折磨,仲要怕俾人嫌棄、拖累人⋯我家中老人(阿嫲)都係咁,幸好多數家人都願意氹佢照顧佢。佢前後跌過兩次,每次跌一跌都好大件事,做完手術,會有一段長時間不能自理,要用尿片,大小二便有人清潔,上落床一定要人幫,坐企瞓都不能耐⋯基本上二十四小時都要有人睇住。雖然屋企有工人,但係工人都要休息㗎。咁屋企人都要輪流幫手照顧,果段時間大家都暴殘⋯但仲要聽到阿嫲又怨又艾話想死,自己有時都好攰好炆憎,但只有忍住,提醒自己要體諒佢嘅痛苦。阿嫲話自己陀累人,就同佢講冇人咁樣諗,個個都好錫佢,我哋照顧佢好應該⋯。基本上成日就係重複怨、氹⋯怨、氹、鬧、氹⋯。

男爵府

比D營養啫哩佢飲

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

類似情況老人院見得多
如果唔係吞嚥有問題,而係心理因素,真係無咩好辦法,如果太虛弱送去醫院,都係插胃喉,如果自己識得掹條喉,見過用手套包手
有一個百歲阿婆,成日叫觀世音帶佢走,一啖都唔肯吞落肚,我唔識佢都睇到心痛
所以盡力盡孝就得喇,人點勝天?我娘中風之後都靠胃喉吊命,掹唔掹喉,咁多仔女都無人敢決定
淡淡的來, 好好的去 ....

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

禁止訪問

男爵府

嘩個姑媽勁衰喎 但會唔會有前因先咁講? 不過講返正題先 我嫲嫲之前係醫院都係咁 個個叫佢食佢都唔肯食 一係食兩啖就算 我知道後就同佢講唔食野就冇力唔比出院 (要用d好心痛既語氣同佢講)同埋我地盡量買d佢鐘意既野比佢食

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

NoddyPooh 發表於 18-1-13 07:29
點會唔關事,如果身邊親人如自己子女都嫌棄自己,老人家絕對會冇求生意志,但已經講咗嘅說話收唔番架啦,希望其他親人可以多D陪佢,多D同佢傾計,如果有人可以全日陪到佢,試下每一兩個鐘俾少少嘢食俾佢食,少少飲料都好,有冇D嘢佢係好鍾意食架?或者試下搵一D家鄉菜/點心,增加佢食慾,有時佢要唔食都係要意志,希望有D嘢可以勾起佢開心回憶,會肯食下。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

唔想嚇你,但老人家會預感自己快走
我嫲當年幾個月冇乜食嘢,之後好快咁走咗
彿堂大師話阿嫲好誠心,要潔淨自己身體去見彿祖

男爵府

Chamo 發表於 18-1-14 00:13
其實既然唔想生存, 點解要去通波仔?

話佢知唔食野暈左送院仲煩. 要插胃喉, 要綁住對手

其實換片抹身呢d係相方既意願 做仔女唔介意唔代表做父母都唔介意 特別係老一輩會覺得肉酸同尷尬 (呢方面bb冇得比 佢地未識) 我記得我12,13 歲時阿嫲整親唔可以沖涼要人抹身 佢都唔會要我爸爸幫佢抹 係都要我做 12歲靚妹邊抹得乾淨喎 但佢都覺得好過叫我爸爸做

首頁

尾頁

跳至