親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

OKC 發表於 18-5-4 06:52
是否Toledo and Segovia? 如果揀一, 那個city好玩的?

兩個都值得去,真的要揀一個,只好揀塞哥維亞,內裏羅馬水道橋和美麗的城堡,還有美味的乳豬品嚐

珍珠宮

是否Toledo and Segovia? 如果揀一, 那個city好玩的?

我未有機會去過Segovia,只知Toledo相對較近Madrid。

Toledo非常適合一天遊,好靚。但注意火車班次唔密,要去就早幾日買飛,我覺得留大約五六個鐘剛好

子爵府

maikita 發表於 18-5-4 05:51
睇下你幾時去同鍾意玩咩同幾多日。如果你夏天去,想揸車玩北部近海既,我建議去西班牙既:

Bilbao - Gugg ...

我哋係暑假 8 月尾去, 會唔會好熱?

要早 book 位嘅餐廳, 即係而家要香港book 定? 有冇得上網 book? 8月尾有冇西班牙節慶呢? Thx

公爵府

Ononluk 發表於 18-5-4 09:05
我未有機會去過Segovia,只知Toledo相對較近Madrid。

Toledo非常適合一天遊,好靚。但注意火車班次唔密, ...

Thanks again!

子爵府

我兩個都去過, Toledo 可能遠少少, 再遠啲有個風車村, 影相都好靚, 但係唔自駕,可能比較難去

Seagovia 隔離有水道橋同一間好出名食乳豬嘅 restaurant, 我覺得唔好期望太高

子爵府

Ononluk 發表於 18-3-21 17:32
Barcelona 近郊一個山頂遊樂場,唔玩都可以去行下

Tibidabo Amusement Park

Barcelona可以玩幾多日??

如果要駁多1個歐洲國家
去邊度方便?

大宅

bbqueen 發表於 18-5-4 10:18
我哋係暑假 8 月尾去, 會唔會好熱?

要早 book 位嘅餐廳, 即係而家要香港book 定? 有冇得上網 book? 8月尾 ...

夏天北部唔會太熱,你8月嚟夜晚出街多能要帶薄外套添。所以除非要陽光海灘,一般夏天我地唔會去madrid 同南部,堅頂唔住。

你而家要book定,可能周未既都full左,因為出名好味既,要兩、三個月前訂,以前既話米芝蓮要早一年訂。

https://www.spain.info/es/consultas/agenda/fiestas.html

上面條link列哂全年節慶,你可以㨂返英文睇。

珍珠宮

232 發表於 18-5-5 00:15
Barcelona可以玩幾多日??

如果要駁多1個歐洲國家

Barcelona 基本景點3-4日去得曬,但去埋其他週邊地方可以玩多三日。想跨境有高鐵去南法蔚藍海岸,或者去小國Andorra

子爵府

Ononluk 發表於 18-5-5 10:04
Barcelona 基本景點3-4日去得曬,但去埋其他週邊地方可以玩多三日。想跨境有高鐵去南法蔚藍海岸,或者去小 ...

珍珠宮

maikita 發表於 18-5-5 05:24
夏天北部唔會太熱,你8月嚟夜晚出街多能要帶薄外套添。所以除非要陽光海灘,一般夏天我地唔會去madrid 同 ...

我前年九月尾去Andalusia 都熱到痴線

珍珠宮

回覆樓主

樓主,介紹多個巴塞隆拿市內景點,好多中文旅遊書都無講,我都係酒店職員介紹先知,不過佢好似唔係晚晚開

The Magic Fountain
Plaça de Carles Buïgas, 1, 08038 Barcelona, Spain
https://goo.gl/maps/fcP4YmRWLZy

大宅

Ononluk 發表於 18-5-5 12:54
我前年九月尾去Andalusia 都熱到痴線

你都好鍾意西班牙喎,可能去既地方仲多過我

珍珠宮

maikita 發表於 18-5-5 15:43
你都好鍾意西班牙喎,可能去既地方仲多過我

仲有太多地方未去,我都未去過北部,下次要請教妳

公爵府

Ononluk 發表於 18-5-5 12:57
樓主,介紹多個巴塞隆拿市內景點,好多中文旅遊書都無講,我都係酒店職員介紹先知,不過佢好似唔係晚晚開

...

多謝介紹,已訂了洒店在fountain 附近

我想問gotic,sant pere區有乜值得睇?

公爵府

Ononluk 發表於 18-5-5 22:08
仲有太多地方未去,我都未去過北部,下次要請教妳

Ononluk, 你去過Sitges嗎?是否值得去?

珍珠宮

OKC 發表於 18-5-6 10:39
多謝介紹,已訂了洒店在fountain 附近

我想問gotic,sant pere區有乜值得睇?

本身gotic 區已經係一個景點

唔清楚Sant pere 泛指哪兒,Picasso Museum 附近嗎?如果係佢有個類似凱旋門,呢期有好多政治示威集會喺嗰邊搞,妳有興趣去88。有時又有類似美酒佳餚節活動

再唔係可以參觀呢個音樂廳,我覺得唔係咩必遊景點,但有專人介紹個建築設計,啲彩色天花又幾精緻幾靚,喜歡近代建築可以睇下
Palau de la Música Catalana
C/ Palau de la Música, 4-6, 08003 Barcelona, Spain
+34 932 95 72 00
https://goo.gl/maps/oufBMYLVKLo

仲有,另一個街市推介,食lunch 唔錯,無La Rambla 那邊咁旺
Santa Caterina Market
Av. de Francesc Cambó, 16, 08003 Barcelona, Spain
+34 933 19 57 40
https://goo.gl/maps/YyDa96geDrB2

公爵府

tammykam01 發表於 18-5-4 07:43
兩個都值得去,真的要揀一個,只好揀塞哥維亞,內裏羅馬水道橋和美麗的城堡,還有美味的乳豬品嚐 ...

有乜餐廳推介?

珍珠宮

OKC 發表於 18-5-6 11:26
Ononluk, 你去過Sitges嗎?是否值得去?

未去過呀

男爵府

OKC 發表於 18-5-6 11:49
有乜餐廳推介?

我記得水道橋旁有一間吃乳豬的餐廳,不過我們沒有幫襯,而去了網民介紹的餐廳,唔記得名字。

子爵府

Ononluk 發表於 18-3-22 14:49
Welcome, 我玩巴塞都玩幾熟(三年去三次),唔敢講乜都知,但有咩景點丶餐廳都略知一、二。有需要可以俾啲 ...

食乳豬大約幾錢?

首頁

尾頁

跳至