婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

你應該唔好再返工,做全職媽媽
你賺埋d錢都係送俾人地洗
然後渣干你老公份糧同積蓄

大宅

klvisbaba 發表於 18-1-23 13:32
你應該唔好再返工,做全職媽媽
你賺埋d錢都係送俾人地洗
然後渣干你老公份糧同積蓄

我應該吾會吾返工,如果吾返工,我同兩個囡連後路都冇。
我吾會為人地既懶皮和不負責任,犧牲我同小朋友。
我冧緊有咩方法可以保障返我兩個囡。

男爵府

畀面勳章

其實你有無當面鬧過佢兩公婆,叫佢地乞食就死遠啲,唔好搞著你一家﹗

大宅

aptcan 發表於 18-1-23 16:34
其實你有無當面鬧過佢兩公婆,叫佢地乞食就死遠啲,唔好搞著你一家﹗

冇當面 有whatsapp 駡過個叔仔,係連駡幾日,上年年頭既事。
但佢依然向我老公借。

大宅

aptcan 發表於 18-1-23 16:34

應該係無賴到極點,所以無佢乎。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你要盡快將你老公嘅物業轉名俾你. 因為你老公極有可能會做擔保人幫佢借錢, 甚至自己去銀行借錢俾細佬填數. 到最後連你C6都冚唔掂D數時, 佢名下物業就會被拍賣. 所以, 你要盡快將物業轉你名.

另外, 你去環聯申請一份你C6的信貸紀錄, 話唔定已有一百幾十萬私貸. 如果真係咁, 你同C6離婚啦. 而家唔分開, 你C6幫到冇錢幫時一定會問你攞錢, 到時一樣要離婚. 早離早甩難.

大宅

chanchan11111 發表於 18-1-20 09:36
話說老公個細佬爛賭已經係由結婚第一年開始黎借錢。
我生大囡又黎借,以上兩單老公話有還。(佢老婆已經六 ...

都要有咁嘅屋企人,先縱得出咁嘅細佬。

如果我係你,我會要老公每個月一定要畀一份固定家用畀我,大概佢月薪80%,而剩返畀佢嘅錢一定要夠佢自己用,但唔可以多過$15000(豐儉由人),如果有物業就轉自己名。咁以後佢點借畀佢細佬,我唔理佢,唔好問我攞返啲錢。

大宅

tantanmama 發表於 18-1-24 17:23
你要盡快將你老公嘅物業轉名俾你. 因為你老公極有可能會做擔保人幫佢借錢, 甚至自己去銀行借錢俾細佬填數. ...

咩叫環聯?

伯爵府

chanchan11111 發表於 18-1-24 22:15
咩叫環聯?

環聯係有齊你信貸記錄
你申請信用卡或貸款
貸款機構會係果到拎份報告睇
本人上網可以申請睇返
拎一份大約二百幾蚊
答幾條問題用信用卡比錢

男爵府

2018復活節勳章

你個情況同我62一樣~
人地表面上無咩~ 其實自己收埋唔少
之後公司D退休金俾左8成人地
依家 屋企得返幾萬
又要出黎做野 真係貪過引咩?

收佢錢果2公婆~ 日日飲下茶~行下街打下麻雀幾寫意

我都有叔仔!~ 我未同C6一齊果時~佢成日搵我C6笨

所以果時結婚我已經講左 如果佢借錢俾佢細佬我一分離婚~

因為佢細佬都係貪得無厭既人~

男爵府

chanchan11111 發表於 18-1-22 13:15
佢就係知我一蚊都吾會俾佢。
所以同我c6講叫我c6去勸細佬,盲既都知佢細佬聽老婆,點會聽我c6。
咪又扮可 ...

咁佢真係每次都有錢跌比佢,你老公唔狠心都無咩辦法

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主

如果老公仲繼續幫, 我會離婚。
否則咩都冇。 你要保障你嘅小朋友。

大宅

chanchan11111 發表於 18-1-20 22:42
佢細佬連份工都冇埋,細佬老婆走黎揾c6講話佢地拆散黎住麻,兩公婆分開住,一人帶一個。又同我c6講租金幾 ...

咁咪由佢地分開住,分開住有咩問題,又唔係訓街,你老公洗乜理佢地?你老公太好人,心地太善良,俾人呃左咁多年,真係好慘,其實叫佢破產慢慢還咪得,一樣走得出低谷,香港唔會死得人。。

禁止訪問

別墅

回覆樓主

其實我也遇到同一個問題,但賭錢的是我奶奶,以前又係過大海賭到比人夾返香港,本來以為佢好返,但上年中,比我發現佢又問我老公借錢,還佢些賭債,仲要同我老公講一定唔可以比我知,今次我真是好嬲,因為甘多年,我一直忍,我老公是大仔,就算結了婚,生了小朋友,一直仲要比屋企最大份果個,佢有兩個細佬,一個都有分檐,另一個畢業後,一直未找到隱定工作,最衰係個妹,成世人淨係靠男人養,我識我老公十七年,都未見過佢正式拎過家用返屋企,成日以為自己過時過節塞一千幾百,就叫比家用,自己成日話冇錢,但個老公可揸車,買名牌手袋比佢,比個女學依樣學果様,我同我老公講了好多次,叫唔好再縱客佢媽同個妺,因為我老公的付出,才令佢地甘放任,但我老公唔想屋企不和,所以只叫我忍讓,我因為忍了太多年,今次真是忍不到,由我知此事,我沒有見過我奶奶,就算團年飯也沒有去食,因此,我老公來怪責我,所以我同你一樣也有離婚的念頭,如果不是有一對仔女,我應該一早離了婚,因為佢屋企的事,令我們多年來時常鬧交,令到我心情好差,好困擾,我懷疑自己有情緒病,我覺得我老公冇諗過我感受,我好傷心(emoji)!

D老公完全唔諗,自己都有頭家,有仔女要養,寜願破壞夫妻關係,都只顧親情,最慘,係為左d自私的屋企人!

珍珠宮

回覆樓主:

叫你c6 上繳人工,以後佢細佬有咩需要問你
㸃都要為細加兩老著想

大宅

cathytham714 發表於 18-2-19 01:05
其實我也遇到同一個問題,但賭錢的是我奶奶,以前又係過大海賭到比人夾返香港,本來以為佢好返,但上年中, ...

我都吾想再見佢地,團年飯有食,我冇同叔仔講過一句野。

大宅

talktime 發表於 18-2-20 14:40
叫你c6 上繳人工,以後佢細佬有咩需要問你
㸃都要為細加兩老著想

成日為錢嘈 真係好煩

大宅

chanchan11111 發表於 18-1-22 23:09
上年年頭已同佢講過,係連續幾日講。
但過左成年,不但冇正經返返工,仲要周圍問人借錢,又騙老爺錢。
連 ...

原來呢個揸的士又係一個新既陷阱,早兩個月又黎同c6攞幾萬話去交上期同租金。

但暑假佢地全家一齊出埠旅遊。
近日c6話冇曬錢,黎問我羅錢,我冇俾,佢又嬲左我。

男爵府

回覆樓主:

又嚟? 暑假旅行錢由你c6出

首頁

尾頁

跳至