自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

maymay220hk 發表於 18-2-3 12:24

齊工具真係得心應手!

我都有Bosch電批

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

in.carry 發表於 18-2-3 12:23
單手做,仲左手拎野

唔想靠人就要自己搞掂
每次鑽完牆,我女都會喊

大宅

Fion_Chan 發表於 18-2-3 11:57
用貼同吸盤夠力嗎?我大概要放3支1L 嘅沐浴露/洗頭水,連埋個架嘅重量,應該有5kg , 而且浴室水氣重,貼/ ...

我見淘寶出左有些免鑽牆的架。可以放很重都可以。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bufferzone 發表於 18-2-3 11:08
全屋鑽牆一向由我一手包辦

鑽牆,如果係石屎牆要用有鑽牆功能既電鑽,鑽咀要買石屎鑽咀,有心自己搞的話, ...

x 2

要在五金鋪買多支鑽磁磚的鑽頭($10),磨走磁磚光滑的表面,才用石屎鑽咀鑽~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

Fion_Chan 發表於 18-2-3 10:50
想係浴室自己鑽幾個吼扣掛架,擺D 沐浴露咁,但等屋企個件整等咗半年(又話要同 friend 借電鑽又乘……), ...

我屋企大小嘅櫃(除左剛入伙裝修時果啲)都係老公負責上牆,但係瓷磚,佢都唔敢轉,因為一轉爆左,根本配唔番一樣顏色(因為有折舊)

一般石屎,其實只要有把油壓鑽女人完全冇問題,除非平時都係唔做開家務啦(嗰個拖地都拖到手瓜起展㗎啦)鑽呢家野,一分錢一分貨,轉磁磚更加要配特別轉嘴。

通常我哋轉之前,除咗用水平尺(依家行激光嘅)量度好位置之外,再會用喉管探測器試一試牆內有冇喉管,然後先至落鑽。

我屋企把鑽係我老豆用剩俾我老公的,一把好嘅鑽可以用幾十年,只係需要配過鑽咀。

侯爵府

回覆樓主:

我識用電鑽,不過冇整自己屋企

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

男女都可以做到
呢個世界只有一樣嘢要男人先做到
買把好d嘅impact drill 冇線24V,我把compact size 又好馬力
加個tile 鑽咀,for 木同鐵嘅都唔好
打好平水,度好位
唔洗好大力,放得平,一開始用最細嘅咀鑽個細孔pilot hole 之後先用大鑽咀
Dup 個膠塞最好用膠槌仔

屋企全部木工,水電都係我做

唔明上YouTube 睇

別墅

Fion_Chan 發表於 18-2-3 10:50
想係浴室自己鑽幾個吼扣掛架,擺D 沐浴露咁,但等屋企個件整等咗半年(又話要同 friend 借電鑽又乘……), ...

點解用玻璃膠痴呢,如過鑽牆,唔用可拆左佢,又唔會整到幅牆一個個窿

珍珠宮

Fion_Chan 發表於 18-2-3 11:57
用貼同吸盤夠力嗎?我大概要放3支1L 嘅沐浴露/洗頭水,連埋個架嘅重量,應該有5kg , 而且浴室水氣重,貼/ ...

3M 出咗係浴室專用,佢話得,不過我未試過。

大宅

回覆樓主

我識

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

除左電鑽,仲要買部機check 牆內喉管。check 左至好開始鑽。

要揀啱鑽咀。同埋主力牆好難鑽。

鑽窿前要check 膠塞同螺絲要大小長度互相要配合。

我覺得如果個窿會高過大約你對眼既位置,你要搵張好穩陣既凳或梯企,個窿響心口位置的話鑽窿時最容易發力同埋唔會窿到歪晒。當然實際環境唔係成日咁perfect, 我只覺得高過eye level 既窿比較難鑽得好。

鑽完窿要放個膠窒入個窿,夠深至用鎚仔dup 個膠塞入去。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

小心牆內有電線喎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

seaman1982 發表於 18-2-3 12:00
鑽牆就易,用油壓鑽好細力都得。
但磚要D技巧,要較慢佢慢慢鑽。

油壓鑽夠唔夠力鑽主力牆? 我屋企d 主力牆入面有厚鐵板,用普通鑽鑽唔到。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bosch 發表於 18-2-3 17:14
油壓鑽夠唔夠力鑽主力牆? 我屋企d 主力牆入面有厚鐵板,用普通鑽鑽唔到。
...

鑽到去鐵既位就換鑽咀。

侯爵府

bosch 發表於 18-2-3 17:14
...

JM屋企上手係銀行保險庫?

大宅

Fion_Chan 發表於 18-2-3 11:07
咁女人用唔用到電鑽?家用電鑽是否女人都用到?

我都自己鑽,最緊要你夠唔夠力同埋夠唔夠膽

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主

我識,但c佬唔會俾我掂,因為後挫力好強,女人仔你唔會夠力,固定好個鑽孔位,除非手臂好壯。

珍珠宮

amypo 發表於 18-2-3 18:42
我都自己鑽,最緊要你夠唔夠力同埋夠唔夠膽
我唔識。
但你地鑽孔時記得戴護眼罩

公爵府

回覆樓主:

ikea有個鑽話可以鑽牆唔知得唔得

珍珠宮

大力大力 發表於 18-2-3 12:58
x 2

要在五金鋪買多支鑽磁磚的鑽頭($10),磨走磁磚光滑的表面,才用石屎鑽咀鑽~

咁我又唔知道有磁磚鑽咀喎
等我買定一支看門口先

首頁

尾頁

跳至