自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

maisy-lee 發表於 18-3-21 11:09
我夢見先兄返左黎食飯,食完就走,我爆喊拉住佢話:

你到底去左邊呀?知唔知我揾得你好辛苦呀?

其實佢地係咪唔講得自己去左邊之類,次次見人講,都係冇答案,天機不可洩漏?

男爵府

唉,每次見到呢啲Post,都會諗起我呀爸......

侯爵府

醒目開學勳章

Bingb 發表於 18-3-21 11:58
而家好多地方都改環保爈唔比燒,去拜祭嘅堂佢只儲埋一大架貨車幾個月後才車去第二度燒。咁可以點做呀?又 ...

拿去第二度燒都可以。

老師話可以去 城隍廟、土地廟 化寶。

公共屋村都有啲地方係可以俾人化寶。

#最好附近有水喉或者帶啲水。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 mother904 的帖子

雖然有埋祖先袋,都有D做細架收唔到架,睇下個邊個蝦得咪搶low.

<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 momodolop 的帖子

你做開就做,邊個比得野多,被保佑架更多,起碼來講自己做左心安理得呀.
<br><br>

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

貓頭雀 發表於 18-3-21 09:41
似乎生活得幾好, 不用擔心了。

男爵府

你呢個PO提醒我, 早幾日, 我又發夢見到我嗲, 雖然個夢佢無講野, 仲系唔太好...但可能佢要我好去拜佢......... 爸, 我地點會唔去拜您呀

侯爵府

醒目開學勳章

chinatea 發表於 18-3-21 12:14
回覆 mother904 的帖子

雖然有埋祖先袋,都有D做細架收唔到架,睇下個邊個蝦得咪搶low. ...

最基本做法可以先燒觀音衣三份

翡翠宮

畀面勳章

Yukyuk 發表於 18-3-21 12:33
收到,謝謝
日日是好日

侯爵府

mother904 發表於 18-3-21 09:07
今朝發夢,見到自己返左外家,嫲嫲話煮飯俾我食,細佬話揸車送我返學,我問: 「你有車咩?」佢話:「有車 ...

我都好想夢見我爸爸

翡翠宮

畀面勳章

門常開 發表於 18-3-21 12:32
你呢個PO提醒我, 早幾日, 我又發夢見到我嗲, 雖然個夢佢無講野, 仲系唔太好...但可能佢要我好去拜 ...
如果冇講野,我覺得代表不太好,你多去拜佢,為佢唸經吧
我嫲最初往生時,頭幾次夢到佢都係唔講野,好憂怨咁望住我。後來我唸地藏經同心經迴向俾佢,清明、盂蘭法會幫佢搞蓮位附薦,又多燒野俾佢,再夢到佢已經寬容左好多,仲同我講話生活得好好,同個friend一齊住,唔駛掛心。

真又好,假又好,起碼我自己安心左。

門常開    發表於 18-3-21 14:14
日日是好日

男爵府

唔使發涼, 安排去拜祭佢地, 燒多D野比佢地, 親人對你無惡意既.

我都唔知幾想夢見我呀婆, 佢走左3個月嘞! 佢一向來去也好瀟灑, 佢剛死個段日子, 我經常祈求夢裡可以見見她, 最後有一次比我"恨倒", 我要趕去機場送佢搭飛機. 趕到去, 好似見到與見不到之間, 好混沌. 但我得到一個message, 佢話要去美國. 最後一個畫面, 佢坐在我面前, 好清楚好清楚拋低兩個字 : 勿念!

P.S 佢講過最掛念的是我兒子, 我兒子7歲, 守夜個晚佢摺了一架好精美的紙飛機, 話要放落太婆的棺材內作陪葬品.

唉, 呀婆太瀟灑嘞, 我有時就好"婆媽", 放不低, 諗起覺得好痛, 好痛.

好羨慕你, 可以夢中見親人!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chinatea 發表於 18-3-21 11:39
回覆 my005 的帖子

所以叫你老公,唔好空口講白話,一個拜神,一個拜祖先,真係有時間先可講,可能你老公有時唔 ...

同意呀﹗所以佢講左會去既,一定會去架,除左一年佢病到去唔到咋。

(不過如果無報夢,老公可能未必去架。但一報,佢一定會去。而上年佢無去,今年就報夢喇(好神奇),所以佢話一定要去。)

其實,每年都一定有好多親人拜佢地既,拜祭品應唔係問題,我諗係先人掛住我老公,或我老公掛住佢地喇。
老公係孻仔,佢地生前好錫佢既。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

畀面勳章

Yukyuk 發表於 18-3-21 11:33
真係好新抱!

一個家,女人真係好緊要!

其實我迷信啫。
平時已經無香火供奉,如果呢D都無,我覺得好陰公。

男爵府

畀面勳章

chinatea 發表於 18-3-21 12:21
回覆 momodolop 的帖子

你做開就做,邊個比得野多,被保佑架更多,起碼來講自己做左心安理得呀. ...

我無咁諗㗎。
其實係我迷信,同埋覺得平時無香火,連呢D都無會好陰公。
況且,好快摺好的,一條大約三、四個鐘,邊温書邊摺囉。
c6情願攤屍都唔摺,激死

chinatea    發表於 18-3-22 09:10

侯爵府

醒目開學勳章

momodolop 發表於 18-3-21 14:04
其實我迷信啫。
平時已經無香火供奉,如果呢D都無,我覺得好陰公。
...

不是迷信。其實燒衣文化是中國人民間自救法。(因為不是每個人有錢請專家做法會)

其實大部份人都係唔知道多過知道。

但是唔知道嘅真相,唔代表唔存在。

拜祖先是後人有能力為祖先做的好事。

不要說求好運先。如果祖先不安寧係會對後人現世有壞影響。

因為血脈相連冇得改變,無論去到天涯海角,也不受地域限制。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

Yukyuk 發表於 18-3-21 12:33

請問點解要燒3份觀音衣先

侯爵府

醒目開學勳章

smile11 發表於 18-3-21 17:07
請問點解要燒3份觀音衣先

主要是請 觀音娘娘 幫忙 「分衣施食」,亦即是維持良好秩序。

詳解:

華人社會則多採佛教說法,各類法會多以佛教形式塑造大士爺神像:“頂生二角,青面獠牙,高大威武,頭上還有一尊觀世音菩薩佛像,象徵其代表慈悲的觀音大士“有些慎重的信徒,在中元節時會以紙紮出大士爺塑像,也有些用牌位,畫像,木石雕像祭祀,並將大士爺神位或神像放置供桌之前,以求祭祀順利,待到七月一過,一般會火化大士爺像,位,送其登天。在南洋,華僑風俗,中元普渡時,會懸掛寫著“南無渡幽拔苦無量壽佛”或“南無分衣施食阿彌陀佛”之類字樣的幢幡於大士爺神像之側,甚至是神像手上;如書“渡幽拔苦”之類字句是希望佛祖引領亡靈往生佛國,若寫“分衣施食”等等詞彙,則指祈請阿彌陀佛助大士爺,平均分配紙錢,衣物,食品予眾家亡魂。

別墅

回覆樓主

咁好嘅 我都想夢見親人!我好掛住媽咪 但係好難夢到

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 月餅勳章

Yukyuk 發表於 18-3-21 17:16
主要是請 觀音娘娘 幫忙 「分衣施食」,亦即是維持良好秩序。

詳解:

唔該晒

首頁

尾頁

跳至