家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wy_yen 發表於 18-4-18 21:46

請問去邊到睇幾級星?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

mami42 發表於 18-5-7 02:50
請問去邊到睇幾級星?

銀行網頁或morning star 度search

侯爵府

just mark the message

複式洋房

wan0526 發表於 18-4-18 09:35
呢兩隻,不過兩隻都係無5厘

你最後買佐邊隻?派息債券基金派4到9里都有,當然派9里風險大過派4里的債券基金,你本身有投資開d 咩先?

大宅

jason111 發表於 18-5-15 13:14
你最後買佐邊隻?派息債券基金派4到9里都有,當然派9里風險大過派4里的債券基金,你本身有投資開d 咩先?
...

我買宏利呀,因爲宏利沒認購費,銀行有。
佢建議我買:巨龍基金(香港基金)+台灣股債定股票基金+新加坡 咁樣
我經紀建議我6月開始月供,話平均法。

複式洋房

wan0526 發表於 18-5-15 13:27
我買宏利呀,因爲宏利沒認購費,銀行有。
佢建議我買:巨龍基金(香港基金)+台灣股債定股票基金+新加坡 ...

你已經簽佐買?月供幾多?宏利個個月供係叫投資相連壽險,唔會好像銀行咁有認購費,但佢每月會扣行政費,管理費個d,你已睇清曬d 收費同計佐收費佔你供款幾多%?

大宅

jason111 發表於 18-5-15 13:32
你已經簽佐買?月供幾多?宏利個個月供係叫投資相連壽險,唔會好像銀行咁有認購費,但佢每月會扣行政費, ...

未呀,佢話6月簽,佢話咩手續費已從價格中扣除掉

複式洋房

wan0526 發表於 18-5-15 13:35
未呀,佢話6月簽,佢話咩手續費已從價格中扣除掉

我講個d 收費係個plan 收費,而唔係個基金中的手續費

大宅

但債券要專業投資者才可認購!資金要有100萬美金!是否正確?請指教!

大宅

Ivannie2009 發表於 18-5-16 09:46
但債券要專業投資者才可認購!資金要有100萬美金!是否正確?請指教!

唔係哦,kenmclaw講過20萬美金就得,佢好勁又好肯教人的,你可以問一下佢:mother:

珍珠宮

好媽媽勳章

jason111 發表於 18-5-15 13:14
...

請問9厘係邊隻?
最近, 有宏利AGENT SELL我安聯收益及增長基金.

我也上網SEARCH過, 呢隻基金, 有機會用個本來派.

複式洋房

回覆 YanYan0116 的帖子

首先,經宏利買安聯收益及增長基金唔係買Direct Fund,係買佢個隻投資相連壽險而投資組合100%買安聯收益及增長基金,個PLAN 每年都會扣行政費用,頭5年想CUT 單拎錢有提早續回費用,所以你就算想買呢隻債券基金都唔好經保險公司買,你直買基金只需比首次認購費,想放佐套現隨時都得,沒有續回費。

另外,債券基金係可以拎本黎派,當隻基金表現未如理想時會發生,而你所講個隻係試過有段時間派本既,所以買呢D係要留意市況的。

除佐呢隻派9厘外,弘收高收益波幅管理債券基金 港元CLASS 派緊9.5%,惠理大中華高收益債券基金港元CLASS 派緊8.3% ,你想要呢兩隻基金資料/比較/分析等等都可以PM 問我。

男爵府

jason111 發表於 18-5-16 13:53
回覆 YanYan0116 的帖子

首先,經宏利買安聯收益及增長基金唔係買Direct Fund,係買佢個隻投資相連壽險而 ...

請問有乜債基真係只含債券?不想要股債的,只想固定收息4-5%便OK,不想賺息輸價的債基。

複式洋房

回覆 Daeng 的帖子

你識唔識睇Fund Fact Sheet ?個度可以睇到隻基金買幾多股票/債券,買D咩等等,安聯隻收益及增長基金 有買股票,我講個兩隻純買高收益債,其他純買債的都有唔少,你話想買D一年派4-5% 息的債基,個D價格都會有波動,有機會賺息蝕價,不過波動少過派9%息個D

男爵府

jason111 發表於 18-5-17 00:17
回覆 Daeng 的帖子

你識唔識睇Fund Fact Sheet ?個度可以睇到隻基金買幾多股票/債券,買D咩等等,安聯隻收 ...

有無懶人包提供?畀幾隻純債基我去研究下fact sheet, many thanks!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Daeng 發表於 18-5-16 20:31
請問有乜債基真係只含債券?不想要股債的,只想固定收息4-5%便OK,不想賺息輸價的債基。
...
依家環球進入加息週期,基本上債價易跌難升,買純債嘅基金,好易賺息蝕價。

男爵府

Fishqqma 發表於 18-5-17 09:33
依家環球進入加息週期,基本上債價易跌難升,買純債嘅基金,好易賺息蝕價。 ...

咁又係,可能做下定期收下息算喇。

複式洋房

回覆 Fishqqma 的帖子

呢樣係睇你買咩債券,Bond Duration 同埋 Bond yield,不同duration,yield,sector 的債券基金,加息對其價格影響都會有唔同。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

jason111 發表於 18-5-17 12:14
回覆 Fishqqma 的帖子

呢樣係睇你買咩債券,Bond Duration 同埋 Bond yield,不同duration,yield,sector ...

當然,好多因素去決定隻債基升跌,好似股票,就算跌市,都有升嘅股票。我只係宏觀去睇,依家未必係好嘅時間去買純債基。

你介紹果兩隻債基,我都睇過下

弘收高收益波幅管理債券基金,應該剛剛開始做港元,買嘅債當然唔會高投資級別,但我見佢頭兩個月(2,3)
,有62%74%嘅息係由資本攞出黎。就算係有多D資料嘅人民幣class同美元class,都有over 50%由資本攞出黎先維持到派咁高息,而且佢地3-5年嘅累積升幅6%-7%,如果我無了解錯,即係賺嘅息唔夠cover蝕嘅價。

惠理大中華高收益債券基金,佢17年有5個月嘅息係唔洗係資本攞出黎,平均一年大約22%係資本攞出黎,就算同期2,3月都係得43%14%係由資本攞出黎。而且佢個價5年升左55%,扣返D息,應該都仲有賺。

安聯收益增長基金,我之前有經銀行買,係direct fund,買澳元對沖有10厘,佢主要買中左2017年升得最多個幾隻科網股,Google, Amazon,Apple,但係2017年美股升咁多,佢個價都係升得幾個%,主要係D賺左嘅錢攞左黎派息,我擔心萬一美股跌,如果佢要keep住派咁多息,個價會跌得多,所以year end走左。

依家有嘅收息基金,主要都係股債混合,around 4% - 5%,當然個價有D賺,有D蝕。

禁止訪問

2018復活節勳章

首頁

尾頁

跳至