懷孕前後

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Ourlittlehipo 發表於 18-4-27 18:51
我姐姐在瑪麗醫院生左兩個,佢話瑪麗support比較好。我都想係瑪麗生,但我只可以選瑪嘉烈或聯合。
...

產檢方面瑪麗check得仔細嗎?我聽人講有一隻檢查其他政府醫院冇,得佢有 (忘了個名)... 係咪真

複式洋房

sk21208 發表於 18-4-27 17:36
我同你都幾似!我剛發現有左後都有m痛 但wk5 開始就少左好多

最困擾係半夜起身去小+大 每晚 ...

我都係呀,聽日就5w,之前有類似m痛嘅感覺,扯住扯住咁,但尋日開始無,係咪正常㗎?

別墅

JD930 發表於 18-4-27 20:27
瑪麗需要我本人住址定係我老公有南區地址都ok?
我估老公住址都ok掛,你show埋結婚證書副本佢睇。甘如果你岩岩結婚,啲信沒甘快改好地址嘛。
哈哈,你可以打去問下

珊瑚宮

Ourlittlehipo 發表於 18-4-27 23:08
我估老公住址都ok掛,你show埋結婚證書副本佢睇。甘如果你岩岩結婚,啲信沒甘快改好地址嘛。
哈哈,你可以 ...

都結咗婚一段時間

唔係未改好地址,我哋宜家兩個人住,南區個邊係佢舊地址哈哈... 如果佢地址都ok就放心

複式洋房

回覆樓主

我今日已5週3,
4日前check到有就馬上去急症檢查,
因為我個幾、兩星期前小便有血,
知道自己尿道炎,無睇過醫生,
因我比較易有,一年至少一次,
我聽人講D-mannose可以醫尿道炎,
所以一早買定看門口,果陣唔知有左,
諗住食佢睇功效,唔睇醫生,食左係無血尿,
剩返少少急急感,
知道有左就好驚喇,
驚啲菌唔清,以前試過攪到腎盂炎,
所以去醫院驗下,
好彩,驗左係無菌,即係D-mannose有效,
咁醫院都證實左我有左,
幫我照過陰超,但話太細睇唔到,
只能若隱若現咁見到子宮增厚緊,好似有胎囊,
佢就安排我下星期,4/5去婦產科照多次陰超,
似乎佢地想照到心跳先當安全,

我已經排晒健康院同度頸皮日子係6月中,
私家方面,我打算做T21,知道10週後做得,
我就安排week11先去喇,一次過。
如果政府無照到閃閃就停,我先提早。

別墅

Ivyreve 發表於 18-4-27 20:12
我地真係好似,我都每日多左開大,但好彩唔係夜晚去,不過,我有時會肚瀉,去完就無事。上網睇肚瀉好易會 ...

家計會星期六都有開架 你上網check下~
我之前都有肚瀉 但可能之前個晚食得較肥膩 之後都無大瀉啦 但排便唔太暢順同小小瀉 食左益生菌就無事啦!

我未決定私家/政府 政府會係東區!

別墅

回覆 shannnb 的帖子

我而家5w 都已經覺得緊咗,諗住買過dbra喇

大宅

畀面勳章

JD930 發表於 18-4-27 17:48
妳覺得廣華定係瑪麗嘅support比較好?

兩胎都係瑪麗生,冇得比較,有做齊Oscar, 結構同b鏈。瑪麗3度落產房,由於獨立產房,老公可以陪到尾

珊瑚宮

2009pp 發表於 18-4-28 18:58
兩胎都係瑪麗生,冇得比較,有做齊Oscar, 結構同b鏈。瑪麗3度落產房,由於獨立產房,老公可以陪到尾
...

三樣嘢瑪麗都免費包埋?

大宅

畀面勳章

JD930 發表於 18-4-29 01:27
三樣嘢瑪麗都免費包埋?

4年前係,而家唔知

珊瑚宮

2009pp 發表於 18-4-29 08:49
4年前係,而家唔知

如果有的話比其他政府醫院好好多

複式洋房

sk21208 發表於 18-4-28 10:56
我之前都有肚瀉 但可能之前個晚食得較肥膩 之後都無大瀉啦 但排便 ...

我上網睇左啦!多得你提醒,原來家計會驗孕好便$100。又唔使等咁耐,因為星期六好多醫生都無返,有返果D又話唔接新症,好彩睇到你話去家計會,我昨天都去左,拿左證明,原本想去QE,但唔收跨區。

複式洋房

回覆樓主

大家好!我依家係4W5days!
依家只係拎左証明
到6W5days先第一次產檢
依家每日心情就係想個日快d黎
因為好想快d知情況

複式洋房

回覆樓主

好緊張呀!雖然我係第二胎,但都係一日未產檢驗閃閃,一日都好緊張......

複式洋房

sk21208 發表於 18-4-28 10:56
我之前都有肚瀉 但可能之前個晚食得較肥膩 之後都無大瀉啦 但排便 ...

我今日睇左醫生啦!見到閃閃心跳,睇size 都符合6w5 .但我昨天開始流啡,醫生話作小產,要我休息一星期和食安胎藥,但之後我先睇到安胎藥是荷爾蒙藥,咁奇怪嘅!我估佢地唔會拿錯俾我哇。而家我真係要加倍小心,比較安心是知道係宫内孕和有心跳。但我位醫生好似好趕咁,不停暗示催我走,我好多嘢都未問完,可能太多人等,你睇下你位婦產科會唔會咁,諗住要唔要轉。等左2小時,但睇左10幾分鐘就走了。

複式洋房

YY1030 發表於 18-5-2 19:36
大家好!我依家係4W5days!
依家只係拎左証明
到6W5days先第一次產檢

你好呀!我都同你一樣咁心急想知,因為好多擔心。所以未够7週我就睇左醫生,今日見完剛好6W5,醫生初時話有機會睇唔到心跳,因為每個人月經時期都唔同,如果你5天就來完就有經會見到心跳,因為BB比較足,先會有心跳。
我之前因為擔心各樣嘢,我就煲劇轉移我注意力,令我唔好成日focus on BB ,結果日子過得好快,你都可以試下咯!祝你一切順利。

複式洋房

Ivyreve 發表於 18-5-4 17:01
你好呀!我都同你一樣咁心急想知,因為好多擔心。所以未够7週我就睇左醫生,今日見完剛好6W5,醫生初時話有 ...

多謝你丫 我依家都無諗太多喇
好似你話咁做下其他野轉移注意力

別墅

Ivyreve 發表於 18-5-4 16:53
我今日睇左醫生啦!見到閃閃心跳,睇size 都符合6w5 .但我昨天開始流啡,醫生話作小產,要我休息一星期和 ...

我下星期先去照呀!好擔心好驚你係照陰超定腹超呀?

記住好好休息呀!

洋房

回覆樓主

大家好,我第一胎4w左右除了你們說的情況外,還有手腳麻痹到訓五到,請問是否正常,我約了5月8號睇政府,仲有想問大家意見請問聯合醫院好定威爾斯生好呢
因我有兩面住址證明

複式洋房

sk21208 發表於 18-5-4 17:10
我下星期先去照呀!好擔心好驚你係照陰超定腹超呀?

記住好好休息呀!

我係腹超呀!佢話我流啡,不建議做陰超。唔使怕啦!你果時期,腹超都睇到,通常腹超睇唔到先用陰超。希望你都順順利利啦!一起加油

首頁
12345...9

尾頁

跳至