少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

最難忘的母親節,是囡囡出生後第一年過母親節,當時囡囡快1歲了,我們一家人到酒樓飲茶慶祝母親節,我的媽媽和我的囡囡一起相處,婆婆餵囡囡吃東西,十分難忘的回憶。
羊年行大運!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

暫時最難忘.... 係上年,當時女女仲未夠3歲!當日我瞓醒梳洗完,見到佢拎住嚿紙巾,同我講 Happy Mother’s Day & Happy Birthday (因為只相差一日)!真係好 surprise!佢話送個花花(就係果嚿紙巾)俾我!仲識得叫我聞下花花係咪好香!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主

我最難忘的母親節係,我仔親手摺咗朵花同自己畫咗張母親節咭送俾我,張咭入面嘅每一句說話,都令到我好感動。

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

中央情報員 發表於 18-4-27 11:38
母親節就快到喇,無論你今年係以仔女嘅身分,定係已為人父母嘅身分去慶祝都好,都歡迎大家留言分享一個令你 ...

我最難忘的母親節就係第一個做媽咪的母親節。

未做媽咪之前,我成日覺得我阿媽點解「無事忙」。做咗人阿媽之後,至發現自己24小時都全職on call, 甚至乎連瞓梗覺都要時刻警覺BB的一舉一動,呢個「無事忙」係為人父母至體會到。

祝各位媽咪Happy Mother’s Day!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

記得有一年母親節,是我媽媽在醫院中渡過,因她的病比較特殊,須要住院達半年之久,我每天放工都要回家做家務,分擔父親的家務,兩位弟弟還算是聽話懂照顧自己,慶幸難過的日子終於過去,媽媽病情穩定可以回家,那年的母親節全家在醫院中渡過,非常難忘!

子爵府

2018母親節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回

我媽媽從來唔介意母親節有無禮物收,而且唔想我地做仔女晒錢買貴價禮物,小時候無能力買好d禮物,但我第一年出來工作,趁母親節就送咗部按摩機,只係按背脊,佢話晒錢,但見佢嗰日成日笑咪咪,第一次送幾千蚊禮物,我特別記得。

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

那是我小時候的事了, 還記得是因真的很難忘。當時我還是一個小女孩, 大約七八歲吧! 年紀不算大也不算小, 很有自尊心, 內歛和抑壓。那些年代, 我當然沒有能力給媽媽買什麼禮物, 所以只能陪她出街過母親節, 當年我們參加了一個嘉年華。當中有個環節, 只要小朋友到台上表演表達對媽媽的心意, 大會就會送贈一盆花給朋友的媽媽。我眼看著其他小朋友紛紛表演領奬, 都想送媽媽一盆盆給媽媽。在台下忐忑著可以表演什麼? 上不上去好? 這種既渴望又害怕的心情縈繞著我... 時間過去, 小朋友一個又一個上台表演, 他們都是些年紀較少的幼童, 我想像他們般勇敢, 但又怕自己比較大, 上去會否很醜? 我唱的歌會不會很怪? 於是到最後節目結束了, 我也沒有勇氣上台, 只是眼巴巴在台下看著他們表演完後, 主持人稱讚幾句, 然後送盆栽給他們。心裏不知多失落, 多難過。媽媽哄我睡覺時, 在牀談起竟忍不住哭了出來, 媽媽微笑著, 很温柔地說: '乖孩子, 不要難過, 媽媽覺得你很乖, 今天我很開心呀!'

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最難忘的母親節是小時候一家人一起過了一整天,跟媽媽飲茶,逛街...... 現在的母親節已不能跟她整天在一起,有一半時間分了給另一位母親--奶奶。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

我媽媽最大的興趣就是插花,
所以我每年母親節都會一大清早
走到花墟揀選多款最新鮮的花回家,
給媽媽大展身手, 香氣滿室,
亦都是我媽媽最期待的禮物.
如今我亦已為人母, 可以三代同堂一齊慶祝.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

最難忘的母親節是小朋友3歲那年, 爸爸帶佢去商場買母親節蛋糕, 小朋友好高興話要自已拎俾媽咪, 一路行, 一路跳, 仲要攞住個蛋糕fing下fing下.
返到屋企好高興地送俾我, 我打開一睇, 蛋糕散晒, 要用匙羮食
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最難忘係舊年母親節,媽媽退休唔係香港住,母親節前兩個月喺屋企跌親幾個月行動不便又落唔到樓,偏偏自己又唔可以去照顧佢,要靠當地親人幫手照顧起居飮食
兩個月後終於好返,又咁啱母親節,我搵當地花店送花俾佢,佢可以落樓收花,真係好開心

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 中央情報員 的帖子

最難忘的母親節是數年前的初為人母, 適逢近母親節, 醫院特別準備了母親節禮品給我(是一條手巾), 以及幫我同初生囡囡影相製作母親節卡給我, 這兩樣到今天都仍然KEEP住.

大宅

2018母親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

最難忘的母親節係我的孖寶剛出世2個月大,當時未請到工人姐姐經常12,日日冇得瞓,忙到日子都唔記得,有日老公收工回家買了束花,叫了親戚來幫手睇住BB,跟我出去食晚飯慶祝,我才知道當天是母親子,非常感動!

同時亦即時打比媽媽跟她說母親子快樂,由於湊小朋友太忙完全忘記了,母親亦說唔緊要,等我試下做媽媽幾咁辛苦,叫我加油!

珊瑚宮

虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 +5熱血勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

最難忘的母親節莫過於第一次當媽媽,因為從來沒有想過會收到什麼的禮物,所以由阿女手上收到她自製的心意咭,覺得很窩心及感動。

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我收到的第一份母親節禮物,係囝囝喺幼稚園時整俾我嘅頸鍊 佢當日好興奮咁拎返嚟話送俾我 仲要我即刻戴,可惜,條鍊太細,我戴唔到 不過,我到今日回想返,都仲係好甜呢

別墅

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我有幾個首飾箱,最貴重嘅係阿仔親手畫公仔上去的,佢一返嚟就笑笑口咁同我講 : 「媽咪,以後你啲介子可以全部擺晒喺呢度,擺幾多隻都得架。」
其實,我一路都無用個首飾箱,因為 ............... 唔捨得用啊 !

伯爵府

2018母親節勳章

初為人母嘅母親節,老公抱住阿囡同我講Happy Mother’s Day,雖然餵人奶好辛苦,但係好甜!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

諗咗好一陣子,其實我腦海中尋找唔到一個難忘嘅母親節,不過如果提起母親節而自己開始有一番體會時,必定係由我做咗人阿媽開始,經歷過湊b同教養小朋友嘅辛酸,先深深感受到阿媽對自己嘅付出同關愛。

自己都中到中年,白頭髮都生唔少,父母就更加唔駛講,能同四大長老相處嘅日子正在倒數,希望可以繼續同佢地製造更多美好嘅回憶,好好報答佢地!

祝各位母親節快樂!
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最令我難忘的母親節是第一次收到囝囝送給我的母親節咭,之後每年他也有親自畫咭或做手工給我。我希望他可繼續下去!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

最難忘既母親節係5年前, 參加幼稚園的母親節節目, 仔雖然得2歲幾, 但就送我一張自劃的咭, 連花送給我! 可能第一次做母親收到的禮物, 特別感動! 想起當日還是初生bb, 連要幫佢換片都唔知!
放下自在

首頁

尾頁

跳至