自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

聽過有專家教,定期同個女獨處,每星期或每日或者每星期兩次都得,哪怕簡單到出去茶廳廳飲杯嘢、M記食個早餐都好,要比個小朋友覺得你唔會因為細佬而忽略佢
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

yeeyeeyeah 發表於 18-6-8 23:47
你知你忽略咗個女,但唔盡力做好啲補償番,仲叫佢去嫲嫲度住?

咪係!仲話個女令佢唔舒服
真係睇到眼火爆

子爵府

cccSy 發表於 18-6-8 23:57
下!你仲話佢無理取鬧?
佢講出自己感受 你要正視囉
仲同細佬入房訓唔理佢

佢不嬲係自己訓嘅,佢雖然人仔細細但好多歪理同佢親近嘅人都話佢脾氣臭,上下學期學長日班主任都反映左,好頭痛

大宅

回覆樓主

樓主,我都有2個小朋友,2個相差5年,好明白媽媽會不自覺咁放多d時間照顧細個個。

但千祈唔好令大個個覺得你偏心細佬,唔係第時2姐弟關係可能變得唔好,你當初生2個都想佢地相親相愛啫?就算7歲都需要愛。

我成日同大仔講,我一樣咁錫2兄妹架。

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

究竟有幾唔開心 幾失落 幾傷心 先寫得出呢封信?

睇完 我反省緊自己

伯爵府

回覆樓主

希望你花多D時間跟女單獨相處下,否則後悔莫及。

我媽就係咁,我仍然好憎佢,我個仔已經十八歲。

大宅

Jessiest 發表於 18-6-9 00:00
佢不嬲係自己訓嘅,佢雖然人仔細細但好多歪理同佢親近嘅人都話佢脾氣臭,上下學期學長日班主任都反映左, ...

其實佢臭脾氣可能係因為佢覺得你唔錫佢呀,
佢可能係受軟唔受硬
你試下俾多啲關注同愛佢感化佢啦

子爵府

Rubik 發表於 18-6-9 00:00
佢好乖喎,有咩咁大件事一定要理個細佬忽略個女先?兩個都係自己生,自己唔瞓唔食都要理佢兩個啦,咁偏心就 ...

點解會覺得我偏心呢?只係擺多左時間精力係細佬?有時我都唔知自己做錯左

大宅

回覆樓主

細佬幾大?
我之前一直都係顧左大既先,大既唔開心細既點會有好日子過?
明天請行動,每個小朋友都需要有獨自佔有媽媽的時間!

子爵府

cccSy 發表於 18-6-9 00:02
其實佢臭脾氣可能係因為佢覺得你唔錫佢呀,
佢可能係受軟唔受硬
你試下俾多啲關注同愛佢感化佢啦

知道謝謝你

大宅

回覆樓主

你真係好偏心,亦唔識做一個愛女兒的好媽媽,唔識處理大女的情緒,根本唔應該生細仔。

依家大女除了嬲你,仲會嬲埋細佬,因為細佬令佢無媽媽錫,仲趕佢出家門。

大宅

Jessiest 發表於 18-6-8 23:43
我女小一,自從細佬出世後,尤其細佬現在大左鍾意搶家姐野又咬家姐,家姐一定還手,個刻我係2個都會鬧。今 ...

佢封信識得用「您」證明佢好尊重你,睇得出佢一路寫信一路好傷心,有時大人唔行多步,小朋友就記一世,我自己都係人辧,好多小時候發生嘅事到依家都永不磨滅,既然你地決定生兩個就應該公平啲,唔好乜都以為大嗰個一定明一定識,佢唔係你肚(emoji)面條蟲。丨

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得你個囡係好驚你唔要佢,掉佢去嫲嫲度唔理佢,才會寫這封信給你,而唔係明白自己有錯。
佢都仲細,即使你如何解釋細佬係bb需要多啲媽媽嘅照顧,下刪一千字,佢都唔會明白的,感受就係感受,佢呢一刻只係感受到你嘅愛轉移咗比細佬而已。你唔係要用說話去解釋,而係要用行動去表達你愛佢,例如成日攬住佢話好愛佢等等等,另外,將佢唔開心嘅感受經你講比佢聽,等佢知道你明白佢感受,而且向佢道歉你對佢嘅疏忽。
呢啲唔好負面情緒一定要儘早解決,否則佢只會越大越憎你和細佬。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

外星媽媽 發表於 18-6-8 23:53

點解釋?你向佢道歉吧!

我未見到封信前我入佢房燈燈佢醒左時已經講左了。出到黎見到封信更內疚

珍珠宮

回覆樓主

唔知有冇人有同感定係我多心,我覺得樓主個女封信寫到好似要自殺咁(希望係我多心)
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

子爵府

回覆樓主

個囡係學校有行為問題,係用黎吸引你注意,你留意下係咪細佬出左世先開始變唔乖。

比多d 愛囡囡吧!唔好成日鬧佢。

珍珠宮

Jessiest 發表於 18-6-8 23:57
我有嘅但可能唔多,平時如婆婆來睇細佬我就會同佢落下公園玩,但機會少
...

睇到你囡囡咁樣好心酸呀.......
佢第一句就多謝你.....囡囡咁細個就咁生性,你點忍心趕佢走?
樓主你都承認自己忽略左囡囡,囡囡仲要同你認錯寫道歉信,但明明係媽媽你既錯!
睇返你舊帖係細囝都一歲幾,又打又咬家姐,你要教好細囝,唔好再比佢蝦家姐
你要關心多d囡囡,仲要培養佢地兩姊弟感情
細囝一歲幾可以同家姐一齊落公園玩,點解要分開照顧呢?

你盡快搵專業人士幫你,育兒有問題可以打電話返健康院預約見姑娘

子爵府

carmen0807 發表於 18-6-8 23:54
你無去理解佢所謂無理取鬧既原因
就叫佢去第2道訓
佢今次同你講仲要求你原諒

爸爸經常出差,係屋企時間好少

珍珠宮

回覆樓主:

其實唔好諗得咁複雜,佢想要錫,咪錫下佢囉~想要攬,咪攬下佢囉…有時愛,係盡在不言中,同埋嘗試理解佢,佢要將佢本來得到嘅關注,分一大半俾細佬喎,小朋友心態好直接,唔想咪表現出尼囉~得唔到回應,咪再激烈D囉~
大人們往往以自己思想去猜度小朋友嘅動機,成日覺得佢地係無理取鬧~其實係我地唔明白~

首頁
12345...15

尾頁

跳至