自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

別墅

Vin828 發表於 18-6-19 16:04
樓主係純討論定係遇到咁既情況?要離婚點解咁對小朋友?佢少減任何一邊都會比人笑比人蝦,忍心咩?

無人預計到 ...

有頭髮冇人想做癩痢,忍到一個地步,唔走媽媽會痴線

媽媽寧願自己唔食到唔想冇左個仔,跟爸爸有錢玩物喪志,將來實變廢青

水晶宮

回覆樓主:

係咪因為育兒方法唔1致先離婚?

珍珠宮

小魔怪M 發表於 18-6-19 16:55

媽媽寧願自己唔食到唔想冇左個仔,跟爸爸有錢玩物喪 ...
呢個assumption對男家唔公平, 將來冇人知, 只能睇目前情況, 點都係爸爸優勝

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

睇個小朋友話兩個都想要
再見你逼佢選一
就覺得痛心

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

回覆樓主

不如講吓一個九歲嘅細路女,三十幾年後嘅感想比你知,佢當年選了媽媽,放棄去新加坡讀書的機會,媽媽好錫個小朋友,但最後個小朋友青春期學壞咗,無學歷無事業,嫁咗個相處十年但唔合適嘅人,再十年後離婚。問她有無後悔唔跟爸爸,佢好肯定答:有。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

樓主,就算小朋友跟你,weekend多數個官會判比爸爸,咁你放紅日就係要比個仔返爸爸度,星期一至五搵人揍放學又放托管,你同個仔又有幾多時間好好相處?小朋友最緊要穩定作息,會唔會閒日放爸爸度,weekend先返你度更好?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

小朋友實兩個都要

我比較自私,我想個仔陪我一齊捱

大宅

小魔怪M 發表於 18-6-19 15:50
阿爸搵到錢又勁鍚你, 要咩玩具, 買咩都得, 爺爺嫲嫲當你係寶, 五歲都要將食物剪到細細, 慢慢餵你….
但唔 ...

老實講,五歲仔點揀都唔開心,因為佢緊係兩個都要。

現實咁講,佢緊係跟男家就生活富足一點,學習都需要財力,而且佢地又唔係唔錫佢。

但如果我係你,我緊係點都爭番個仔既扶養權啦,佢係我命根。

至於判比邊個,都好少睇五歲仔意願,只係法官想法一小部份,你盡力而為啦,加油!

不過,到個仔大左都好有機會會怨,人大左就好現實,你要有心理準備含辛如苦到最後個仔都怪你,你咁都無怨無悔就可以了。

但我意思唔係叫你唔爭,盡力而為,看天意,後果要有最壞的打算,做左就唔好後悔。

不過,離婚係咪真係無彎轉?個男人咁錫個仔,點都有得拆掂佢卦?

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我愛Corina 發表於 18-6-19 17:34
小朋友實兩個都要

我比較自私,我想個仔陪我一齊捱

無論男家物質幾好,小朋友最需要既都係亞媽,唔通跟亞媽男家就乜都唔理?一分錢都唔俾?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

要佢揀其實好殘忍!

子爵府

小魔怪M 發表於 18-6-19 16:55

媽媽寧願自己唔食到唔想冇左個仔,跟爸爸有錢玩物喪 ...

其實你咁講已經有決定,仲使乜問大家意見。

你要諗既係男方會否同你爭撫養權? 如會,你自己有無勝算? 或要如何爭取?

男方唔要撫養的話,生活費俾幾多,可否爭取多啲黎改善居住環境?

選擇離婚既路,唔係純諗小朋友跟邊個,仲有千萬個問題要面對,你自己心理上準備好面對一切未? 如果未仲要帶埋個小朋友,有能力處理到嗎?

珍珠宮

回覆樓主

跟媽媽啦

男爵府

小魔怪M 發表於 18-6-19 16:00
個仔連企係到痾尿都係阿媽教~
爸爸冇教過

個阿爸連㢌尿都冇教過,咁跟佢把鬼咩?
睇嚟照顧阿仔嘅只有爺爺同嫲嫲?

男爵府

回覆樓主:

世上只有媽媽好,無野好得過母愛

伯爵府

回覆樓主

同爸爸先會開心
如果話平時媽媽多,咁我相信另一情況小朋友有工人也揀姐姐
但真正同到佢玩既人係爸爸

男爵府

轉運 發表於 18-6-19 17:04
不如講吓一個九歲嘅細路女,三十幾年後嘅感想比你知,佢當年選了媽媽,放棄去新加坡讀書的機會,媽 ...

跟爸爸就唔會學壞?

伯爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

好現實好現實好現實,諗遠啲,個仔要結婚,叫父母幫少少,幫到咪好人,幫唔到咪放去老人院囉。親子關係係佢長大後的,唔係睇宜家。宜家只係成人去體會小朋友成長嘅過程,小朋友長大之後根本don't care!我結論係邊個有錢就跟邊個係對小孩最好的。

珍珠宮

轉運 發表於 18-6-19 17:04
不如講吓一個九歲嘅細路女,三十幾年後嘅感想比你知,佢當年選了媽媽,放棄去新加坡讀書的機會,媽 ...

好多野都係自己選擇同自己爭取
唔努力、學壞、嫁錯人都唔係父母應負責
跟咗爸爸去新加坡係咪比現時更好?
邊個保證?

男爵府

回覆樓主:

大前提和平分手, 保持良好關係, 那麼可以學樓上JM 麟媽媽做法, 傾星期六,日返你度,咁對小朋友影響無咁大。

伯爵府

回覆樓主

主要睇邊個湊開,小朋友跟湊大嘅一齊最好。我係女人,做媽媽肯定想仔女跟自己,但問題係仔女想跟邊個?

可以的,肯定想媽媽爸爸都有。

我單親長大,但我都唔開心好耐,係自己長大工作,先叫放低一半,仲有一半放唔低。

到自己結婚生BB,體會更甚。

與其有不完美家庭,我寧願當初無出世。
BB你來咗啦?

首頁
12345...7

尾頁

跳至