自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

sasa@uk 發表於 18-7-13 21:53
想當年我講過同一句說話: 抱慣左咁我以後點揍

依家諗返就覺得太緊張了

我當年都講過呢句説話,呢齣戲直頭重演番當日嘅我,非常之有共嗚!

侯爵府

回覆樓主

緊張到恐怖,講句就開始發難,根本同唔到佢溝通。

珍珠宮

ice_seiya 發表於 18-7-13 21:53
我無睇呢套劇但可以理解,因為自生b果刻開始,醫院啲姑娘就係都要你餵人奶,無論遇到咩事,都話人奶係最好 ...

我生第二個時,生完身體已經好虛,醫院姑娘係咁逼我餵人奶,我無人奶,姑娘幫我渣奶,佢幫我渣到個乳頭超痛,痛到我標眼水。

後來我頂唔順話都係餵奶粉,d 姑娘即刻變臉,然後話我唔錫bb 唔比最好既野比bb,會令到bb 易病。

之後完全唔理我。反而其他媽媽餵到人奶,姑娘對佢地四萬咁口。住院果三日真係壓力爆煲。

返到屋企試餵人奶,d 奶多到乳腺塞,痛到我連奶奶都鬧,好彩奶奶體諒,奶奶老公都叫我唔好勉強,最後我餵返奶粉就算。

水晶宮

回覆 無話可說 的帖子

你同奶奶都傾得埋喎!難得!

琥珀宮

畀面勳章

是是但但 發表於 18-7-13 22:43
個奶奶倒佐啲奶個吓,真係會癲,大佬咁辛苦揼,有時揼成個鐘先得少少,一個唔該倒哂,真係會爆。
...

我99都係咁,其實佢冇咩心機餵奶,成日話戒奶,不知借頭借路倒左我幾多人奶

水晶宮

回覆 choco_soup 的帖子

D姑娘咁架!我嗰間生完三日就踢我走啦!都冇乜教我餵人奶!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

現實有好多呢啲情況。我親戚佢奶奶都係講話餵唔到人奶補奶粉。 佢嬲到post上facebook 大鬧,跟住我同屋企人講話佢應該有產後抑鬱。之後醫生證實有
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

choco_soup 發表於 18-7-13 23:00
我生第二個時,生完身體已經好虛,醫院姑娘係咁逼我餵人奶,我無人奶,姑娘幫我渣奶,佢幫我渣到個乳頭超 ...

我直接係醫院就餵奶粉 仲好,每次巡房都可以靜靜咁休息一下!有問一兩句做咩唔餵,直接講我想休息!

健康院同醫院既姑娘有d都無咩人性,但有d係幾好人,果種支持同關心係永遠都會記得既!果d黑口黑面既就唔會放入心,求奇hea佢算
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

水晶宮

回覆 littlesister 的帖子

你奶奶幫你揍??

公爵府

回覆樓主:

我人奶足夠但都有補奶粉,因喂人奶真系好辛苦,未停過,好大壓力,我覺得媽咪唔開心,唔精神,人奶幾充足都假,都會影響其質量及湊BB心情,變相感染咗啲唔好既思想或行為俾BB,咁系咪又好呢?
我覺現社會咁多選擇,無話乜必定好,所以覺得睇實際情況去安排,大家如滿意就好
另外,我最唔中意啲人話咁系為BB好就其他一切都唔理,極度堅持某樣嘢,我好想講,BB並唔系圍住自己轉,佢都會同屋企人相處,所以BB重要,但屋企人都應顧及

伯爵府

evip 發表於 18-7-13 21:42
但現實有好多咁緊張的媽媽! 睇呢道就知

認同, 而家真系多可怕既新潮阿媽

公爵府

幸福花 發表於 18-7-13 22:05
回覆 美之選468 的帖子

但女主角太過緊張!令周圍的人都好難受!

睇到好煩,佢99算唔差,成日嘈,好煩
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

waic 發表於 18-7-13 21:45
個角色直頭緊張到克人憎,生完好似女皇甘 ,好難頂。
不過當劇睇就好好笑 ...

非常同意!! 女主角個角色越來越討厭, d戲又差, 成日眼淚都未有就大喊定先, 好難頂。。。個個都係幫佢錫佢, 但以為自己大晒, 個個都要跟佢, 佢又掟野又抆老公頭髮, 好誇張

男爵府

回覆樓主:

佢知道阿媽飲狂牛, 第一個反應係, 你明明眼訓但死頂湊我個女, 佢好危險架!! 好變態!

公爵府

cyyiu 發表於 18-7-13 22:04
如果我係李佳芯,本身無乜奶,死泵爛泵先得dd奶,一個唔該比99攪彎左,我諗我都會發顛!
慶幸自己生完,上 ...

我死泵爛泵緊緊夠阿女食,衰女唔肯食奶粉,當年屋企至少有半打唔同牌子奶粉,每罐只吃了一次.... 如果有人倒我啲奶,我真係同佢死過...

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

當娛樂睇不錯

琥珀宮

畀面勳章

幸福花 發表於 18-7-13 23:11
回覆 littlesister 的帖子

你奶奶幫你揍??

係,雖然都好感謝佢,但真係再揀會早d請工人揍

珍珠宮

幸福花 發表於 18-7-13 22:05
回覆 美之選468 的帖子

但女主角太過緊張!令周圍的人都好難受!

都係催產素影響,唔想的! 我同女主角都好似,事過境遷都覺自己癲,依家催產素減少咪會清醒,生完真係會鑽牛角尖,有啲人唔會可能佢為人樂觀或者有返工,屋企又人多或有人幫手照顧。如果24小時單對單個b,真係會人都癲,控制唔到

珍珠宮

王國教室勳章

sonson1234 發表於 18-7-13 22:33
好寫實,身邊大把呢啲咁梗張既呀媽,好多仲要高學歷

好多高學歷高要求的媽媽真係會咁。
我見唔少,但佢地有d有產後抑鬱都唔知。後來慢慢又正常返

子爵府

hilaryashley 發表於 18-7-13 23:29
佢知道阿媽飲狂牛, 第一個反應係, 你明明眼訓但死頂湊我個女, 佢好危險架!! 好變態!
...

這就是我奶奶!超級討厭!成日抱住,坐係梳化瞓着咗都仲係抱住唔肯放!
我絕對唔欣賞你嘅付出,冇人叫你過嚟湊孫!討厭的!

首頁
12345...6

尾頁

跳至