自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

KarenC 發表於 18-7-17 13:35
要睇下PA係咩咪A字膊

呢個要做落先知,但肯定係大家姐feel

翡翠宮

jj7723 發表於 18-7-17 13:30
我以前跟過一個老闆,外藉人,脾氣好臭,但又好照顧員工。佢係香港時,一定要同佢食lunch, 出入高級餐廳, ...

最怕咁樣
咁我唔使生活啦

翡翠宮

cheung2000 發表於 18-7-17 12:49
其實做緊第三份,admin+hr, 人工假期比呢2份高,但做左幾日覺得mgt唔係好掂。。。
...

再搵啦
咁多工

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

2會好困身, 除非老闆唔係比得好多野你做

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

cheung2000 發表於 18-7-17 12:49
其實做緊第三份,admin+hr, 人工假期比呢2份高,但做左幾日覺得mgt唔係好掂。。。
...

咁做住呢份先,可能會適應到

子爵府

2的前景咪老闆pa, 應該更忙, 接受到呢個前景?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我會揀1,因為準時收工,回家有時間睇下小朋友既功課

大宅

回覆樓主

大宅

回覆樓主:

我揀1
以前做秘書,曾經返過一份工就係咁,話係秘書但under老闆PA,身份好尷尬,樣樣都經個PA report俾老闆,感覺似clerk多過秘書,結果我做左3日就quit左

珍珠宮

cheung2000 發表於 18-7-16 23:11
估唔到今次到自己出呢類post:

40+,2個小朋友,大嘅今年升小學

好奇想知。兩份工種唔相同。上司公司老板理應找有秘書/PA經驗。但你做開Admin?

我覺得如果第日你想找番PA工第二份profile會好點。

珍珠宮

jojoplanet 發表於 18-7-18 10:09
好奇想知。兩份工種唔相同。上司公司老板理應找有秘書/PA經驗。但你做開Admin?

我覺得如果第日你想找番PA ...

因為之前2樣經驗都有

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

我係做開2
如果講出黎人人都識嘅大佬,又多ot,人工要好堅至justify到
4張幾進入收成期啦,我就唔睇前景了,至緊要穩定

我而家呢份都係返8:30,慣左又無咩野

除非人工差好遠,否則1

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主呢兩個選擇,表面睇嚟揀1好少少。
2 我做過,exactly the same, 上市公司主席的PA的秘書。其實無乜特別見識,不過總叫做做過大型公司(但當時係用另一公司名同我簽contract),講出來都無人知我做過某公司。褔利唔覺特別好,轉工時有少少優勢,但其實都只係一個秘書仔。不過我當時係日日準時放6點的。
1嘅返工時間最唔好係打風要輪更返,除此之外樣樣都OK。
小朋友小一,仲有個細,係好需要有準時放工嘅工支援。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

朝早有無人幫你湊返學?因為小朋友應該都係返8點?如果有人湊我覺得1無咁困身,穩定, 但可能會無聊D。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

侯爵府

回覆樓主

揀一啦,返早收早d重好吖

大宅

我 2 樣都做過, 如果係 40+ 想要穩定工作又想有時間陪小朋友, 我會選 1

如果係 2, 講明要 OT 到 7, 8 點, 返到屋企 9 點有多, 仲邊有親子時間, 其實我又唔覺 2 既前景好好, 真係好睇你本人想要家庭時間多 d 定想工作 "前景" 多D

如果錢既分別只係 1 K, 好似唔係咁值

仲有, 要諗清楚自己想要咩先轉, 始終 40+ 轉工唔係太易, 唔可以話後生女咁樣試下先算

祝好運!

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

我揀1, 我覺得穩定便可以。

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 18-7-18 10:59
朝早有無人幫你湊返學?因為小朋友應該都係返8點?如果有人湊我覺得1無咁困身,穩定, 但可能會無聊D。

...

朝早姐姐都可以湊返學

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

舞娃娃 發表於 18-7-17 08:44
樓主個position 係under 老闆PA, 唔係直接report to 老闆,我覺得不易當

Agree
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至